Кръчма

Евтина оранжерия?!!

Re: Евтина оранжерия?!!
« Отговор #15 -: 28, ноември, 2014, 12:01 »
Ще стане перфектно с мрежата,хвърляш я отгоре и я завързваш добре. Моите мрежи ги свалям зимата, защото се получава снегозадържане и ще потроши конструкцията. Най доволен съм от найлона на аквамат.

Мило

  • ********
  • 1 074
  • 20
Re: Евтина оранжерия?!!
« Отговор #16 -: 28, ноември, 2014, 16:23 »
Краси,съвет от мен не взимай армиран найлон,първо той е 1,50 широк и няма как да го захванеш,трябва да го лепиш а това не е работа за теб,второ не е тоя найлон дето беше преди 15-20г. не е добър,има найлони които със сваляне през зимата ще ти изкарат 8-10г. ще забравиш кога си го купувал.сегашните са с антиконденз,3слойни,5слойни гръцки,израелски абе исключителни испълнения има и дори на цена са по ефтини от армирания.
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Re: Евтина оранжерия?!!
« Отговор #17 -: 01, декември, 2014, 17:28 »
  До тук разбрах,че такъв навес за който говорим е добре да се направи с цел да се намали вероятността от мани. Разбрах също,че конструкцията трябва да е здрава и да издържа на вятър,дъжд и слънце. Съгласен съм с Мило,че по-добре е да сложа не армиран найлон,съгласен съм,че трябва да е добре изпънат и ще го покрия с мрежа да не го къса вятъра.
   Обаче не съм наясно с няколко неща. 1. Намерих найлон,цена за 8 м. кв. - 6 лв. с ув.защита 120 мик.,да ли ще свърши работа,че другия от 150 мик. е двойно по-скъп,а жената вече ще ме прати да спя под този навес ;)? 2. Тръбите с които ще правя конструкцията са от най-светлото пвц, да ли боядисано с бяла боя пак ще прегаря найлона,и защо това се случва? Това са ми питанките преди да започна да купувам и творя.
    Иначе конструкцията ще я изпълня от въпросните пвц тръби ще ги свързвам с муфи,колена и тройници за лепене,а след това тази конструкция ще я закрепя с винтове към настоящите колове за доматите. Като поставя всичко това ще пусна обтяжки към съседните редове за стабилизиране,а също така и перпендикулярно на  тръбите няколко реда тел,за да не провисва найлона. Найлона и мрежата ще ги захвана едновременно към тръбите с омега скоби,вчера опитах да си направя и стана супер. Отрязвам около 5 см. от тръба,след това прерязвам само от едната страна,за да се отвори,нагрявам и с клещите обръщам наопаки и се получава омега скоба.
  Ако някъде бъркам ще ви помоля да ме поправите,защото нямам опит в такова начинание!

Мило

  • ********
  • 1 074
  • 20
Re: Евтина оранжерия?!!
« Отговор #18 -: 01, декември, 2014, 19:31 »
Само да вметна,че през лятото в горещините пласмасата изгаря много повече найлона от желязото,с това съм се убедил преди повече от 16г,върху самите ферми имаше пласмасови щипки(лайсни) които не премахнах и на тези места найлона беше изгорен ,а на железата не.Такаче не е лошо преди да покриеш да увиеш пласмасовите тръби с нещо,да речеме парцали или картони,защото ще е жалко хубав найлон да бъде съсипан за една година въпреки,че живота му е поне 3-4-5г.
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Re: Евтина оранжерия?!!
« Отговор #19 -: 01, декември, 2014, 22:21 »
Тия омега скоби ми се виждат къси. На една подобна импровизация с метален профил15х15 ползвах парчета полу тръби /оригинални/ по 10 см., но самия навес става като парашут и силните пориви на вятъра го надуват яко и найлона се откъсна от щипките. Ще я снимам в момента как изглежда,но може би след ден два. В момента след поледицата, която валя има около 12-15мм. лед, защото все не намирах време да сваля засенчващата мрежа.

Re: Евтина оранжерия?!!
« Отговор #20 -: 02, декември, 2014, 17:32 »
Днес се размислих с какво да обвия тръбите да не прегаря найлона. Имам много стари чаршафи ще ги нарежа на ленти по дължина и с тези ленти ще увия тръбите като спирала,да но стане.

nkanavrov

  • ****
  • 277
  • 17
Re: Евтина оранжерия?!!
« Отговор #21 -: 02, декември, 2014, 18:41 »
Не ги режи всичките. Запази си един-два.Все пак ако хазяйката нещо се разфучи е добър вариант да имаш нещо под ръка  ;D ;D :P :P

Re: Евтина оранжерия?!!
« Отговор #22 -: 02, декември, 2014, 19:40 »
Весело ти е на теб  ;) ама като разбрах,че тръбите са ф20 малко се размислих да ли цялата конструкция ще е устойчива. До сега мислех,че са ф32,но преди час ми се обади брат ми и ми каза,че са ф20. Нека сподели някой при този размер тръба да ли да започвам или не. А чаршафите са от баща ми той събира от където му падне,а аз ако става с тези тръби зимата ще си имам занимавка ;D.

Re: Евтина оранжерия?!!
« Отговор #23 -: 03, декември, 2014, 16:40 »
ако е само за лятото ще стане, но найлона трябва да е много добре опънат да не прави джобове.
на върха на арката може да пуснеш някое желязо да има на какво да легнат тръбичките.

Re: Евтина оранжерия?!!
« Отговор #24 -: 03, декември, 2014, 17:12 »
Предвидил съм всяка арка да е подпряна на 4 места, в двата края и на втория и четвъртия метър,след това с тройници и тръби ще направя връзки между арките на три места,пет арки 12 връзки между тях. Днес опитах да обвия тръбата с ленти от плат,в началото и в края залепих с тиксо и един метър тръба я обвих за 2 минути. Дано запази найлона за по-дълго време ,но като направя конструкцията в градината за два часа ще обвия тръбите.