Кръчма

Зелената салата и нейното място в кръчмата

nkanavrov

  • ****
  • 277
  • 17
Не намерих конкретна тема за салатата като зеленчук , а пък й е време. Тази година заложих на салата "Фаломи" на Енза Заден.Всъщност всяка година сея техни салати , но като този сорт  до сега не бях сял. Няма да Ви разказвам рибарски истории от Балчишкия залив  :) :) :) , но салатата е върховна. Средно къдрава , на зелки от по 600-700гр. Не говоря за единични екземпляри от по 900гр. и на-горе.Сигурно може и да мине килограм но респективно от месец режем всичко което е по-голямо докато има добра цена. Заради студа една седмица не рязахме , но днес отново сме на линия.За жалост от студа всичкия ни лук е полегнал на земята , дали ще се възстанови  :( :( ??? - божа работа.

Мило

  • ********
  • 1 074
  • 20
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #1 -: 04, февруари, 2014, 09:28 »
Браво колега за салатите,прекрасни са,а за лука не се притеснявай ще се изправи и няма да го познаеш на края,той е зло куче,не се предава.
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

iyaneva

  • ***
  • 128
  • 2
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #2 -: 04, февруари, 2014, 10:41 »
Колега, как приготвяш разсада за салатите, аз тази зима сях за първи път, по- малки са от твоите, но като незнам как и кога, а и  ги сях след късните домати.Разсада беше на леха и започнах да разсаждам , когато беше доста малка, за да се хване през топлите дни, така се измъчих с дребни салатки на мулч, че едната леха се отказах да я разсаждам

« Последна редакция: 04, февруари, 2014, 10:44 от iyaneva »

nkanavrov

  • ****
  • 277
  • 17
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #3 -: 04, февруари, 2014, 12:00 »
Семената ги сея около средата на август .В оранжерия разсаждам в края на септември - началото на октомври.Стремя се до края на септември да съм приключил с оранжерийния домат , защото по това време и потреблението на такъв домат ми се е свило до минимум /по това време върви основно консервния/.Непосредствено след новогодишните празници започвам да режа и изнасям и така до около 15-ти март.След това за два-три дни подготвям за домата.Есента домата не го скубя , а изрязвам стъблата плътно до почвата и в неговите дупки на мулча садя салатата без да обработвам почвата и да местя капковото.Реално за календарна година оранжерията стои празна около 4-5 дни ;) ;) ;).

nkanavrov

  • ****
  • 277
  • 17
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #4 -: 04, февруари, 2014, 12:09 »
Разсаждай средния ред шахматно на крайните редове.Така имат по-голямо пространство за оформяне на листата.Това е само съвет  ;).Ранното засаждане води до ранно реколтиране и висока продажна цена /60ст. за бр./ .Късното е като участие в масов маратон / присъстваш на пазара за 20ст. ??? ??? ???/.

Вискяр

  • *
  • 1 711
  • 7
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #5 -: 04, февруари, 2014, 15:00 »
Ааааа, не си прав за късното. При мен, в Шопско, нали всичко става късно, та излизам на пазара със зелени салати след маратона.  :P
Особено добре вървят юли и август, когато трудно се намират салати.

Сея семената от салата направо на лехата с ръчна сеялка. Установих, че е по-лесно да проскуба излишните и ги дам на кокошките, отколкото да бъцкам разсад салати в градината и да се чудя как да го вкоренявам и пазя от слънцето.
Нали си отглеждам сам семената - има доста и не са скъпи.

nkanavrov

  • ****
  • 277
  • 17
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #6 -: 04, февруари, 2014, 17:31 »
Юли и август по Шопско  сигурно продаваш салатите на екскурзианти , дошли по програма - "София- европейска столица на културата" или такива - дошли да разглеждат метрото  ;) ;) :) :).Защото юли и август "шопите" са си МОЯ клиентела  :). Ако не са тези два месеца и "шопската" клиентела , до сега щях да си свия оранжериите в сака и на Терминал -1 / в кръга на шегата разбира се / ;)

iyaneva

  • ***
  • 128
  • 2
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #7 -: 07, февруари, 2014, 11:19 »
Аз доста късно приключвам с късният домат, защото ми е втора култура след раната краставица и така салатките ми са 3 култура и при мен няма празно, а тази година домата го продадох зелен за консерви , на цена на червения. А  в оранжериите, където след домата съм сложила зелен лук постепенно като вадя лука сея спанак без да развалям лехите и така имам  4 култури

nkanavrov

  • ****
  • 277
  • 17
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #8 -: 07, февруари, 2014, 17:35 »
Не е точно в темата ,но кога садиш краставицата за "ранна" ,какъв сорт и колко време плододава , че имаш възможност за следваща култура - домат. Аз сея "Дефенс" на Енза Заден в края на февруари и началото на април я вкарвам в оранжерията.Започвам да бера около Гергьовден и така до средата на септември.Практически освен салата друго след нея немога да заложа.А относно четирите култури - моите искренни поздравления.Винаги съм се радвал на хора които могат да използуват оранжериите поне 370 дни в годината :) :) :).Всячески се стремя всяка година да "изцедя" от тях всеки календарен ден и всеки квадратен метър.

execut0r

  • ***
  • 141
  • 5
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #9 -: 07, февруари, 2014, 18:55 »
Съжалявам че не е тук мястото , но миналата година и аз извадих 4 реколти , лук , зелен боб и 2 реколти корнишони

iyaneva

  • ***
  • 128
  • 2
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #10 -: 08, февруари, 2014, 10:31 »
Откога чакам някой да започне да говори за краставици :)
nkanavrov, тук вече думата си казва опита, аз и в оранжерията да спа пак не мога да бера краставици до септември  :'( , сея Минотавър на Саката , но нещо бъркам в отглеждането и аз започвам да бера в  началото на май, но свършвам в края на юли , кубинската мана ме съсипва.
Като се появят първите петна и залагам семената домати, лятото 30-35 дневен разсад без пикиране е готов за засаждане.

Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #11 -: 17, февруари, 2014, 14:22 »
Привет, аз съм новак, с елементи на лаик. От две-три години живеем на село и си садя разни неща из градината. Имам въпрос- защо зелените ми салатки горчат, не е като да са стари и това да е причината, не е като да съм ги оставила съвсем без вода. И не нагарчат, а не се ядат от горчивина. Сменяла съм няколко сорта, както и мястото за садене. Резултат няма. Дайте съвети!

Мило

  • ********
  • 1 074
  • 20
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #12 -: 17, февруари, 2014, 14:33 »
Добре дошла колежке в този прекрасен форум.Една от причините за горчивината в листните зеленчуци е недостига или липсата на калции.Внасянето му е необходимо точно поради тази причина.Най добре с листен тор с високо съдържание на калции.Може и като варуване на почвата през есента.Другия начин е да има умерена влажност,не трябва засушаване.Успех !
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #13 -: 17, февруари, 2014, 14:53 »
Липса на калций.... Това май е и причината да ми се получават кафяви петна по дупетата на доматите...Ясно. Взимам мерки.

Валентин

  • 33
  • 2
  • градина
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #14 -: 23, октомври, 2014, 19:35 »
Ами... салатките пърперкат...  ;)   Намирайте кусури и давайте акъл! Имам нужда! Гюмюрджинката добре ли е да я завия и нея с агривело или ще си издаяни и така? Ако започнат да падат стремглаво температурите има ли нужда да слагам втори, трети кат агривело или е безсмислено? Смятам да не правя тунели, а да пробвам да ги отгледам така с агривелото. Като им пусна карций и манджичка очаквам преди Коледа да съм ги продал. Ако не ми мине котка път... 8) Или си мисля така, щото съм малък и глупав?
« Последна редакция: 23, октомври, 2014, 19:39 от Валентин »