Кръчма

Защо така

mraveca

 • **
 • 81
 • 3
Защо така
« -: 03, февруари, 2014, 01:11 »
А добре дошъл ще ми кажете.А добре заварили.И аз имам да кажа нещо .Не е нещо, много са,обаче не мога да си намеря мястото от доста време.Все се чудя от завист или от друго никой не пише.На мен лично много ми липсва един друг бивш форум.Реших че ето го на има нов.Да ама на да ли.Омръзна ми да чета чужди форуми на руски и други езици.Само в нашата мила родина е така.Имам в предвид завистта.Не се притеснявайте да пишете никой не може да ви вземе чушките и доматите.За всеки килограм домати (български) си има цена и купувач.Аз може и да съм мечтател но моите без значение колко са се продават на чудесна цена.Няма нужда да питате колко са.Имам си мото и то е , произвеждам и си го продавам.Няма прекупвачи и долни търгаши.И най важното не се боря да ставам милионер.Може би и затова не съм още гърбав.Може би и затова не ги изсипвам по площадите.Гледам ги по новините хората как фалират и стоварват камион с домати на площада.И си задавам въпроса,кой теб те накара да сееш толкова много.Кой те излъга.Къде ще ги продадеш.И понеже вече сигурно ви отегчих ще спра.За малко да пия една ракия и ще продължа.С уважение към ВИСКЯР.

mraveca

 • **
 • 81
 • 3
Re: Защо така
« Отговор #1 -: 03, февруари, 2014, 01:29 »
Много хора сега ще си помислят,тоя каза каза и нищо не каза.Да така е и затова пиша нова тема.Имам с какво да помогна но никой не е питал.А аз не съм получил отговор на моите въпроси въпреки че съм сигурен че има знаещи които мълчат.И понеже взе да става поема искам да ви помоля колеги,бъдете така добри да направим този форум една приятелска среща.С разрешението на Вискяр ви моля задавайте повече въпроси.Сигурен съм че ще се намерят добри хора да ви отговорят.И за финал ще си обобщя темата,с две думи хайде да си споделяме повече.

mraveca

 • **
 • 81
 • 3
Re: Защо така
« Отговор #2 -: 03, февруари, 2014, 02:00 »
И без да ми го казвате знам че вече съм писател.Почвам директно.Нищо че не му е тука мястото.Сорт Елена прима на ГЕОСЕМ невероятен завръз но и невероятно много болести.Сорт Рила на Геосем много съм доволен.Сорт Биг биф много доволно.Сорт САЙКА японски, много пари за 100 гр. доматчета.още искам да го туря на (японеца).Сорт Трой безколов кошмар.Сорт Черен принц продавам го на 5лв. голяма беля с оригинални семена от русия.И така нататъка с моите опити над 100 сорта.Със шарените домати от цял свят не прокопсах.Затова се насочих към хибридите.И затова питам.Ще пробвам още много и ще пиша.Да сте живи и здрави приятели.

Re: Защо така
« Отговор #3 -: 03, февруари, 2014, 07:27 »
Здравей,като чета какво си написал имам чувството ,че си мислил с моята глава,а си писал с твоите пръсти.Наистина се нуждаем от общуване.Аз също пишех и четях в онзи форум и още ми липсва,не мога да разбера защо тук повече четат и мълчат.Само няколко човека се престрашаваме да го правим,но пък ни е хубаво.Обаче ми е малко аз обичам да говоря за доматите,а желаещите стават все по-малко.Опитах да пиша в друг форум(цветарски)започнах тема за доматите и тръгна супер,но я премести някой умник на друго място и до тук.Истински празник за мен е като се уцелим по скайпа с Баткото и Мило или като отида на гости при Вискяр или като прочета нещо от Хера  малко ми е но вкусно.Защо така?

Вискяр

 • *
 • 1 711
 • 7
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Защо така
« Отговор #4 -: 03, февруари, 2014, 12:06 »
Сорт Черен принц продавам го на 5лв. голяма беля с оригинални семена от русия.

А що не се обади за семена от Черен принц? Вече над 10 години отглеждам този сорт домати. Преди няколко години, когато пролетта бе студена, той бе първия, който узря в Градина Вискяр. Винаги има по няколко домата на китка. Не са едри като сорта Черен руски, но са много хубави. Имам клиенти, които само него искат.

Re: Защо така
« Отговор #5 -: 07, февруари, 2014, 07:17 »
     Мравец, питаш защо е така ли?
   Занимавам се от дълги години със земеделие а от над 15 само с пипер. Бяхме двама трима но преди 7-8 години улучихме на добра година и се прочухме. Естествено народа се юрна към пипера. Нормално е все пак. Моите близки и роднини и те. Та решава моята сестра да сее пипер. Семена, разсад, нива разсадено , окопано- всичко на шест. Аз, като Мохамед, чакам планината да дойде при мене и да пита нещо , ама йок , не идва. Отивам аз да давам акъли. Пак йок. Започна сестрата да се хвали/ нали сме си рода :)/ ела брат да видиш колко е добре всичко, как съм го подредила, колко са прекрасни. Какво да кажа, щом са добре, добре да са. Показаха се първите чушлета и започна да продава т.е да подарява щото цена няма. Абе недей така, евтино е. Не ти не знаеш, те ще направя други. Е да ама не. Накрая резултат пак йок. Следващата година пак същото. Тя е и кака та нищо не мога да и кажа ама ми и писна та я помоли да иде веднъж поне да види и на други пипера и после да се хвали. Е направи го ама чак на третата година. Да ама файда пак йок, щото спря да се хвали пред мене ама пак не дойде да попита , абе ти как го правиш аджеба та става по добре. А истината е много простичка- проба-грешка, опитване и търсене. Щом аз мисля ,че съм по-добър от някого в нещо най логчното е ,че някой е и пэ-добър от мене нали. Ей това е, там е проблема.

ХЕРА

 • ***
 • 177
 • 6
Re: Защо така
« Отговор #6 -: 07, февруари, 2014, 10:19 »
Аз пък си мисля,че всичко при нас става някак хаотично, няма поколение в градинарството, няма и особена перспектива.Като прибавиш и хорската завист, непонятното за мен пренебрежение към нас, които ровичкаме земята-защо ни е да се афишираме?
От една страна има земеделци, които искат да печелят на всяка цена, с огромни мащаби и без пряк досег с купувачите.От другата сме ние-разбрали по някакъв начин, че печалбата е важна, но удовлетворението идва от друго.
Признайте си честно-не се ли гордеете с доматите си?Не търсите ли одобрението в очите на клиентите си и не ви ли пърха нещо като ги  видите да се връщат?
Бавно си проправяме път през пробите и грешките-колко ми се е искало да прескоча година на случила се грешка и да започна веднага отначало.Но седя и чакам следващата пролет.Защо не си признаем-зимата ни е труден сезон, парите не стигат, свободното ни време е много, но в душите ни горчи-в един такъв период преди години се отказах от земеделието.Казах си-по-добре регулярна заплатка и нормирано работно време отколкото риск,работа от тъмно да тъмно и доходи съсредоточени в няколко месеца...
Да, след седем години работа на заплатка и гонейки чужди мечти сърцето ми надделя и ме върна в градината.Но пак се чувствам донякъде изолирана  :-\-в ежедневието ми няма много хора, с които да си говоря за почви, вредители, напоителни системи....
За това ровя из форуми и търся сродни души и уж всички са добронамерени  ;)
Не ви ли е правило впечатление-покажеш нещо и се юрват да те критикуват и да ти обясняват как няма начин да стане  :).
Или потърсиш съвет при проблем, а всички се спотайват-оправяй се...
Има и такива, които те търсят като безплатен консултант по болести и справяне с тях и недай си Боже нещо да не диагностицираш правилно...
И завист срещам-защо пък при нея така....
Не сте ли се замисляли, защо у нашенско не тръгват кооперативите?
Ето в моя град сме десетина,двадесет да сме производители-защо да не се обединим, да продаваме на едно място-ще си делим наема, заплатата на продавача, ще можем да се рекламираме, ще можем да правим доставки към хранителни кооперативи, ще можем да купуваме на по-добри цени семена, препарати, консумативи, ще можем да си наемем агроном или юрист, или счетоводител.И по логиката на нормалната търговска практика ще станем устойчиви и печеливши.
Ама няма да стане-всеки е по-  и най-   ;)
Всеки си чопли парчето земя, търси си нишичката и не смее да каже формулата за успех, щото не се знае кой ще му подлее вода и ще му се намърда на местенцето.
Ядосвам се, защото декември се освободи павилион на пазара-не ми е по силите да плащам сама наема през зимата.Потърсих колеги с идеята да си го поделим и да се кооперираме един вид.И получих отговор-ти го вземи, а на лято ще дойда да продавам и ще ти давам някакви пари  ;D.Ама аз съм играла в този филм вече.
Преди сто години, като излязохме първата година на пазара с ягоди бях склонна и с удоволствие разказвах на всеки любопитен какво и как.Продавах на масата на един краставичар от Първомай, само той ми направи местенце  ;).Та той слушайки ме и имайки опита на производител от район с много такива ми каза:"Не си разкривай тайните на ляво и дясно-догодина някой просто ще копира модела ти ,но ще има първоначално повече финанси, по добри позиции и ще те изтласка от пазара!"Бях убедена, че е невъзможно, защото знаех  колко сърце и душа влагам във всяка ягодка.Но пък се появиха хора, които просто ме спъваха-при покупка на земя, при финансиране.Но...минало!
Остава ми удоволствието десетина година след като спряхме да отглеждаме ягоди щом им дойде сезона да ме спират по улиците и да ме питат не сме ли почнали пак  ;)
Сега изпитвам това удоволствие като през януари ме спират да ме питат нямам ли консерви домат за продан.Или да си поръчват разсад за пипер още от септември миналата година-та сега да му треперя дали няма да се проваля с разсадите  :D
Спирам, че ви надух главите  ;)

Станка

 • *****
 • 385
 • 10
 • Знам, колко не знам...!!!
Re: Защо така
« Отговор #7 -: 07, февруари, 2014, 22:43 »
Много вярно за съжаление!!!
Има дни,в които си мисля,че съм луда.Има и такива,в които съм сигурна.

mraveca

 • **
 • 81
 • 3
Re: Защо така
« Отговор #8 -: 10, февруари, 2014, 04:06 »
Здравей,като чета какво си написал имам чувството ,че си мислил с моята глава,а си писал с твоите пръсти.Наистина се нуждаем от общуване.Аз също пишех и четях в онзи форум и още ми липсва,не мога да разбера защо тук повече четат и мълчат.Само няколко човека се престрашаваме да го правим,но пък ни е хубаво.Обаче ми е малко аз обичам да говоря за доматите,а желаещите стават все по-малко.Опитах да пиша в друг форум(цветарски)започнах тема за доматите и тръгна супер,но я премести някой умник на друго място и до тук.Истински празник за мен е като се уцелим по скайпа с Баткото и Мило или като отида на гости при Вискяр или като прочета нещо от Хера  малко ми е но вкусно.Защо така?

И аз след като се събудих и прочетох какво съм писал след ракийките няколко. си мислех че главата не е била моята.А за гостито при Вискяр ти завиждам.

mraveca

 • **
 • 81
 • 3
Re: Защо така
« Отговор #9 -: 21, март, 2014, 02:50 »
Нещеш ли изведнъж форумът се оживи.Но усещам напоследък напрежение.Това че пишем по-правилата не означава че не прекаляваме.Няма да го назова по име но ако се продължава така ще се наложи да ме накажите.От известно време в мен има особенно чувство към един съфорумник.Опитът и годините не са предпоставка за нагло и нахално държание.От мен успех на всички.Завистниците и хлебарките нямат изтребване.

Re: Защо така
« Отговор #10 -: 21, март, 2014, 09:23 »
...
Сорт Трой безколов кошмар.
...

Би ли споделил опита си с този сорт?

mraveca

 • **
 • 81
 • 3
Re: Защо така
« Отговор #11 -: 23, март, 2014, 13:34 »
Би ли споделил опита си с този сорт?

Опит е силно казано.Първото което не ми хареса че е късен.Малко завръз.И много болести.На вкус зле.

Вискяр

 • *
 • 1 711
 • 7
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Защо така
« Отговор #12 -: 24, март, 2014, 08:30 »
Опит е силно казано.Първото което не ми хареса че е късен.Малко завръз.И много болести.На вкус зле.
???
На тоя сорт домати - Трой безколов, така както го описваш, мястото му е точно в тази тема - Защо така?!  ;D  ::)