Моите опити с микробиологичен препарат Байкал ЕМ 1. Препарата съдържа екстракт от ефективни микроорганизми.

Този препарат с екстракт от ефективни микроорганизми аз го ползвам втора година за получаване на компост, обработка на лехите през есента, за листно и кореново подхранване, и за накисване на семената преди засяване. От опита, който имам, мога да споделя, че действието на микробиален препарат Байкал ЕМ 1 не е мит- за около три месеца получих идеален компост, който в момента използвам за разсадите. Експериментирах с Годжи бери и домати: поливах ги и видях, че развитието им в сравнение с контролните растения които подхранвах с минерален тор, беше значително по-добро в отношение на растеж и листна маса. Имам разсад от домати, засят на 1.12.2013 г, който е поливан само с Байкал ЕМ 1 и расте перфектно. Преди няколко дни накиснах в Байкал ЕМ 1 едни семена от домати - сорт Жар, които трудно поникваха и те поникнаха съвсем нормално за 5 дни, а преди това им бяха нужни 10 дни при същите условия. Миналата година имах кореново заболяване на доматите: листата започнаха да жълтеят отдолу нагоре и да падат, опитах доста препарати - нищо не помогна и реших да опитам с Байкал ЕМ 1 (една от ползите му е, че бактериите на Байкал ЕМ 1 колонизират почвата и по този начин унищожават вредните и болестотворните) полях всяко растение с около 300 мл. разтвор на Байкал ЕМ 1 и вода в съотношение 1/1000 . Един милилитър микробиологичен препарат Байкал ЕМ се разтваря в един литър вода. Проблема се стопира, е не при всички растения, защото при някои беше напреднал, но спасих годината - загинаха само няколко растения. Със сигурност препарата не е панацея, но аз ви казвам как работи при мен и съм доволен. Освен това си направих няколко пъти екстракт от купения препарат по рецепта на производителя и излиза доста евтино: вода, захар и нарязана зелена трева, и за около месец имате готов препарат, но с 50% по-ниска концентрация. Тревата, която остана след като прецедих течността, зарових в няколко саксии. В една от тях насадих домат, в друга краставица. Няколко пъти пръсках листно, защото при краставицата се появиха наченки на брашнеста мана - след третото пръскане нямаше петна. Когато изскубах растенията - там където бях заровил тревата имаше дупки и много корени, от тревата нямаше и помен. В горната част на саксията бях зарил части от листа на съответното растение - те си стояха не изгнили. Реших още миналата година в градината си да акцентирам на природно земеделие, затова си направих компост и отглеждам Червен калифорнийски червей за биохумус. В субстрат от тези два продукта пикирам растенията, а ги засявам в торф.
Това е, което мога да кажа за микробиологичен препарат Байкал ЕМ 1, не съм го ползвал в комбинация с минерални торове, защото имам органични, които ми вършат перфектна работа, но докато ги получиш си е хамалогия, а и този метод е скъп и трудно приложим за големи участъци, ама аз си обичам ДОМАТЧЕТАТА и си ги глезя, а те ми се отблагодаряват.