Кръчма

Моите опити с микробиологичен препарат Байкал ЕМ 1

Моите опити с микробиологичен препарат Байкал ЕМ 1. Препарата съдържа екстракт от ефективни микроорганизми.Този препарат с екстракт от ефективни микроорганизми аз го ползвам втора година за получаване на компост, обработка на лехите през есента, за листно и кореново подхранване, и за накисване на семената преди засяване. От опита, който имам, мога да споделя, че действието на микробиален препарат Байкал ЕМ 1 не е мит- за около три месеца получих идеален компост, който в момента използвам за разсадите. Експериментирах с Годжи бери и домати: поливах ги и видях, че развитието им в сравнение с контролните растения които подхранвах с минерален тор, беше значително по-добро в отношение на растеж и листна маса. Имам разсад от домати, засят на 1.12.2013 г, който е поливан само с Байкал ЕМ 1 и расте перфектно. Преди няколко дни накиснах в Байкал ЕМ 1 едни семена от домати - сорт Жар, които трудно поникваха и те поникнаха съвсем нормално за 5 дни, а преди това им бяха нужни 10 дни при същите условия. Миналата година имах кореново заболяване на доматите: листата започнаха да жълтеят отдолу нагоре и да падат, опитах доста препарати - нищо не помогна и реших да опитам с Байкал ЕМ 1 (една от ползите му е, че бактериите на Байкал ЕМ 1 колонизират почвата и по този начин унищожават вредните и болестотворните) полях всяко растение с около 300 мл. разтвор на Байкал ЕМ 1 и вода в съотношение 1/1000 . Един милилитър микробиологичен препарат Байкал ЕМ се разтваря в един литър вода. Проблема се стопира, е не при всички растения, защото при някои беше напреднал, но спасих годината - загинаха само няколко растения. Със сигурност препарата не е панацея, но аз ви казвам как работи при мен и съм доволен. Освен това си направих няколко пъти екстракт от купения препарат по рецепта на производителя и излиза доста евтино: вода, захар и нарязана зелена трева, и за около месец имате готов препарат, но с 50% по-ниска концентрация. Тревата, която остана след като прецедих течността, зарових в няколко саксии. В една от тях насадих домат, в друга краставица. Няколко пъти пръсках листно, защото при краставицата се появиха наченки на брашнеста мана - след третото пръскане нямаше петна. Когато изскубах растенията - там където бях заровил тревата имаше дупки и много корени, от тревата нямаше и помен. В горната част на саксията бях зарил части от листа на съответното растение - те си стояха не изгнили. Реших още миналата година в градината си да акцентирам на природно земеделие, затова си направих компост и отглеждам Червен калифорнийски червей за биохумус. В субстрат от тези два продукта пикирам растенията, а ги засявам в торф.
Това е, което мога да кажа за микробиологичен препарат Байкал ЕМ 1, не съм го ползвал в комбинация с минерални торове, защото имам органични, които ми вършат перфектна работа, но докато ги получиш си е хамалогия, а и този метод е скъп и трудно приложим за големи участъци, ама аз си обичам ДОМАТЧЕТАТА и си ги глезя, а те ми се отблагодаряват.
« Последна редакция: 24, януари, 2014, 17:21 от Вискяр »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр

iyaneva

 • ***
 • 128
 • 2
Заради този препрат се реших да серегистрирам!

Незнам къде да се представя, затова го правя тук- казвам се Ива,развивам се като зеленчукопроизводител от 2-3 години в Добричка област имам 1 да. оранжерии, които до 1 година ще станат 6 да. , отглеждам краставици, късни домати(не се справям с ранните) зелен лук и люти чушки, това са ми основните култури, като любими са ми лютите чушки :) . Завършила съм семестриално аграрният университет в Пловдив, но не съм дипломиран агроном, знам много неща на теория, а сега се уча от практиката.

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Здравей колежке,добре дошла в хубавия ни сайт за градинарство и не само.Тук се представяш защото трябва да имаш развинтена фантазия като админа за да намериш точното място за това.За ранните домати малко ме учудваш,че не се справяш,явно нямаш условия за отглеждане на разсада в зимните месеци иначе не виждам проблема.За препарата Байкал който го е изпробвал трябва да ти отговори,за качествата му и др.Успех  ;D
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Добре дошла, iyaneva!  :)
Бъдещето е на младите и знаещите. Дипломирането не е съществено за знаенето, но е финална черта на многогодишен труд. ;)
В Кръчма Вискяр е предвидено персонално място за всеки. Заповядай на МИНДЕРЧЕТО ПОД АСМАТА в АЗ И МОЯТА ГРАДИНА - отвори си тема и разкажи. А и покажи - тук сме любопитни повече от котка!  :P
Българина винаги е бил силен, когато е бил обединен и със споделени знания.

Здравейте! И аз се регистрирах най-накрая!  :)  Много ми хареса този препарат, обаче не го намирам никъде. От къде мога да го закупя?

Сортови семена Сточна гара в София от там го купих.Фирмата която го доставя в България сигурно ще спре да го внася, да но има още количества.

Много благодаря!  :)

Здравейте, Колеги!

Регистрирах се специално да ви зарадвам, че руската страна е с възобновен интерес към дистрибуция на Байкал ЕМ (ефективни микроорганизми), но този път с изцяло нов партньор (причината няма да коментираме) - нашата фирма, като освен, че самите ние имаме голям интерес се ангажирахме да го представим и пред наши контрагенти в цялата страна. Понеже нещата са още в началото, на този етап бих могъл само да ви поканя в офиса ни във Варна (за тези който са наблизо разбира се) за да се убедите сами, както и да си поръчате и/или закупите оригинален продукт. При по-сериозен интерес дори, мога да ви уговоря и среща с руснака - представител на производителя.
Тези които са пробвали продукта и са убедени в качествата му, нека се свържат с нас да уточним как най-лесно да ви го доставим (куриер или най-близък до вас дистрибутор).
Адреса ни е: гр. Варна, ул."Стефан Караджа"16 ет.2
                   Фирма "Фармланд" ООД,
                   тел.052 / 69 5559
е-маил:        varna@farmland.bg 
skype:         officeflb

Цената е 24 лева с вкл.ДДС за 1 литър, като за количества има отстъпки

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Еееее, един производител/вносител да се престраши да се регистрира в потребителски форум!
Поздрави за това, Farmland!

Надявам се да имате много и доволни клиенти!

Re: Моите опити с микробиологичен препарат Байкал ЕМ 1
« Отговор #10 -: 12, февруари, 2014, 12:31 »
Благодарим сърдечно !
Както вече споменах, самите ние имаме голям интерес към продукта и така търсейки в интернет по-подробна информация попаднахме на вашия форум, където по принцип човек може да получи безценна потребителска информация за каквото и да било.
Колкото до продукта, не бихме застанали с името си ако не бяхме уверени в качествата му.
Както каза руснака, това не е толкова бизнес, колкото МИСИЯ да пречистим земите си.
Поздрави и успех на всички !

vui4o.vili

 • 10
 • 1
 • градина
Днес се свързах с производителите на Байкал ЕМ1 в Улан Уде-"един Господ го знае къде се намира".Оригиналните опаковки са по 40мл.концентрат,но за съжаление не доставят до България.Ако някой има идея как да си внесем за форума да свирка.

Здравейте,

Вчера получихме новото зареждане - желаещите са поканени в офиса ни във Варна или просто да ни потърсят.

Vui4o.Vili, едно малко уточнение ако ми позволиш - "оригиналните опаковки" от по 40 мл.концентрат се произвеждат специално за дистрибутора на ЕМ Кооперация за Русия, а за всички останали стандартната опаковка е от 30 мл. За сега не се внасят, тъй като има редица рискове:
1. При износ от Русия се изискват документи от Производителя,
2. При внос в Бг се заплаща мито на основата на удостоверение за регистрация от БАБХ на МЗХ издадено на името на официалния представител за Бг - ЕкоБаланс ООД и само последния може да освобождава стоката с това удостоверение.
3. При преминаване на границИТЕ товара трябва да се съпровожда с цел недопускане сканиране с РЕНТГЕН на стоката, тъй като при такова сканиране се унищожават микроорганизмите.
4. При транспортиране и складиране на Препарата трябва да се осигурят подходящи условия.
5. При приготвяне на препарат от концентрат, резултатите не са гарантирани, поради недостатъчната компетентност или самодейност на "родните ни химици", което води до компрометиране на Продукта като цяло.
6. Срока на годност на приготвения от концентрат препарат е с чувствително по-кратък срок на годност.
 
Разбира се, има и доста други подробности (материала на опаковката на продукта и т.н.), но поради всичко това препоръчваме използването на оригинален продукт с гарантирано качество от производителя.

Поздрави и успехи

Новото на тази партида е, че е с етикет изцяло на Български, има нова разфасовка от 0,5 литъра и туба от 23 литра.
Произведена и бутилирана от "ЕМ Кооперация" в Русия - март месец 2014 (срок на годност 1 година)

Цени за 1 брой с ДДС на дребно (до 20 литра или 1 туба):

0,5 л - 14,40 лева
1,0 л. - 24,00 лева 
23 л. -  506,40 лева
Честито Възкресение Христово, съфорумци!  :)

Бъдете всички Живи, Здрави и Щастливи и разбира се заобиколени с много полезни микроорганизми ;) (това последното го казвам като синоним на Здраве ;)))  ;D ) !
От няколко дена стартирахме и страничка във Фейсбук: https://www.facebook.com/em1bg  - ще се радваме и там на вашите съвети, споделен опит и коментари!   ;)