Кръчма

Как се прави ростова туршия - рецепта.

Вискяр

  • *
  • 1 711
  • 7
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Не знаете как се прави ростова туршия? Не знаете рецептата за ростова туршия?
Е са че ви обясним, разясним и науча, да си правите ростова туршия с мерак и високо качество - та като апнете или мезите зимата, да ви е благо!
В студиото на Кръчма Вискяр сме поканили виден врачански експерт - кулинар и поет. Огнян Пищиков - Баце. Четете и помнете, предавайте на поколенията пиячи и е..., неговата рецепта - как се прави ростова туршия:

РОСТОВА ТУРШИЯ

Най-големата магия
е ростовата туршия.
Казвам го от опит стар,
оти я съм кулинар.

Като ода на пазар,
са не праа на дзифтар,
ами зимам най-доброто,
дека лови ми окото.

Пръво, зейе две-три глави,
от убави - по-убави,
Второ: пресен карфиол –
да белее като сол.

Моркови като намера,
знам от кво да ги премера
(а със същия размер,
зимам и зелен пипер).

Виж размеро на домато –
тук е малко чекурато:
средно руен, неголем,
оти пръви го ядем.

Сичкото това го мия,
с мека четчица го трия
и го мера на кантар
с чукундуро барабар.

Чукундуро е за цвет,
нищо че е благ на мед:
он прониква на дълбоко
и шъ праи ийав соко.

Слагам сичко у бидон:
сипвам вода, сипвам сол.
Мерка – четири по сто
на десетото кило.

Вече като съм готов,
пускам късчета любов.
Круши, дуньи, керевиз
и от дива вишна лист.

Ако тура и градули,
дето май не сте ги чули,
стаа „мамата си трака” -
да си изедеш мустака.

Тук е целата магия:
да не стане поразия
шъ претачаш като мен -
заран, вечер, всеки ден.

Не излазай от мазето!
Понаглеждай и винцето!
На петнайсетио ден
ти че бъдеш оценен.

Огнян Пищиков - Баце

Вервам, че вече сте научили как се прави ростова туршия. Да ви е благо!