Кръчма

Болести и проблеми при отглеждане на пипер

ivangeorgiev

 • 22
 • 1
 • градина
Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #30 -: 28, септември, 2014, 10:55 »
Баткото ти имаш ли подобни проблеми с бранката? Ако имаш как се бориш с това?

Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #31 -: 28, септември, 2014, 22:02 »
     Иване, аз сея "Росенка". Това може би е най-капризният сорт и много малко хора успяват да се оправят с нея. От 7-8 години я кръстосвам с Бранка, като до сега си отделях типичната бранка и около 10% бранка разсаждах между росенката. Тая година семената бяха на едно. Бранката е подобрено "Слоново уво=, доколкото знам, народна селекция т.е. няма официална регистрация. Прилича най много на Паланачкото, по ран е поне 10 дена от Росенката  има много дружно зреене. Когато я сях за първа година за 20 дена имах набрана 5 тона червена капия от декар. Росенката е светлозелена, по-къса, конусовидна или двустранно сплесната чушка. Откъм дръжката е по дебела, така че и да е по къса понеже обикновено става права и гладка , пак има привлекателен търговски вид. Лесно се пече и обелва и ма превъзходен вкус. Иначе има прибран хабитус, възлите на разклоненията са под много остър ъгъл и слаби, върви на височина и много лесно се чупи. В сравнение с "черните" сортове като Амфора паланачка и бранка има много по слаб добив. Точно затова я и кръстосвам и имам нещо средно между двата сорта. По-миналата годна имам 7 тона от декар или средно по килограм от корен, миналата 4 щото имаше доста "шкарто" пък и сланата падна много рано а тая е....няма да казвам. Та ползата от това кръстосване по отношение на добив е много добра /разбирай гледаш бранка пък продаваш росенка ;D/ но по отношение на устойчвост към болести и чупене.... е, кръстоската наследи всички недостатъци на росенката. Та стигнахме и до твоя въпрос. Амфора, Паланачко, Бранка са сравнително, а може би и най устойчивите сортове /наравно с хибрдте, щото съм пробвал и 3-4 хибрида/ на листно петносване. По отношение на петносване на плода са на едно със светлите сортове.
   За болестите- при мене си беше картофена мана а по късно се появи  бактериоза. По плода си маше и бактерийно струпясване, имаше моменти и на сиво гниене а сигурно и ТМВ. Интересното е че колкото и до беше кът слънцето тая година, не малко жертви имах и от него, пипера се обезлисти  не малко чушки получиха пригор. За растителната защита и диагностката все още има много да учим, така мисля аз.

ivangeorgiev

 • 22
 • 1
 • градина
Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #32 -: 02, октомври, 2014, 11:57 »
Наистина много колеги познавам, които опитаха да гледат росенска капия, но се отказаха поради тези причини, които спомена. Мераклия съм да гледам бранка, но идея си нямам как от слоново уво да получа бранка и дали ако гледам слоново уво ще бъда толкова доволен от добив и малко болести. Аз обикновено си купувам семената за Амфората от панаира. Не съм за себе си убеден, че ще извадя мое семе тъй като и това не е съвсем проста работа, пък и 25 г амфора /около 3100 бр./ струват около 16 лв и при положение, че площта за пипер ми е около 5 дка - сумата за купено семе не може да ме събори финансово. Така или иначе интересува ме основно високия добив на сорта. Паланачкото не ми хареса особено - доста крива чушка се получи в сравнение с амфората. Така, че Баткото, ако имаш познат или приятел, който се занимава със семепроизводство, бех те помолил да ме свържеш по някакъв начин с него. В интернет има дъста обяви за такова семе, но не мога да се доверя.

ivangeorgiev

 • 22
 • 1
 • градина
Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #33 -: 02, октомври, 2014, 12:16 »
Между другото преди две-три години ти се интересуваше от един скъп сорт на фирма Клаус, който тогава беше със наименование от цифри - сегашния сорт Успех. Не знам дали успя да го пробваш в полски условия, но ако не си мога да ти помогна с мнение - гледах го успоредно с амфора и Даровита и мнението ми изобщо не е ласкаво. С риск да ми се обиди Станислав - дистрибутор на тези семена и участник във вашия диалог преди 2-3 години, мога да кажа съвсем категорично, че сортът е неустойчив на болести, почти колкото и амфората - бактериалните петна и при него бяха не по-малко от тези на амфората, нещо повече - амфората все пак се възстанови в някаква степен и даде макар и неголям добив. От така наречения "Успех" добивът беше символичен. Освен всичко друго формата на този сорт няма нищо общо с формата на балканските капии, такива каквито сме свикнали да ги произвеждаме и продаваме. Успоредно с "Успеха" пробвах и Даровита в полски условия. За нея мога да кажа, че нито петна се появиха нито мана - въобще нищо като сериозно заболяване. Почти се навих независимо от високата цена да увелича площта с този сорт - да, обаче на големина доста дребен с тясна горна част на чушката, също няма формата на типичната капия. Много род даде, обаче по никакъв начин в полски условия не може да изхрани бройката чушки за да има някаква задоволителна големина. Като вкус е превъзходна, но полза само от това няма...С две думи опитах се да избягам от сръбските сортове поради заболеваемостта им особено при тези екстремен климат, за който няма гаранция като тенденция за в бъдеще - но безуспешен опит.

ivangeorgiev

 • 22
 • 1
 • градина
Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #34 -: 02, октомври, 2014, 12:27 »
В защита на горепосочените вносни сортове мога да предположа, че се представят добре в оранжерийно производство, но не и при полски условия. Не знам дали някой има впчатление от Каптур, Карпекс, Карпия или някой друг сорт вносен сорт да сподели своето мнение за тях. По принцип мен както предполагам, че и всички участници във форума, ме интересува добив, устойчивост на болести и форма. Лично аз не се страхувам от високата цена на семето стига да си струва с висок добив, устойчивостта да речем като на Даровита и типичната форма на капия. Дано не съм засегнал по някакъв начин някого от форума, особено ако има дистибутор на гореспоменатите сортове - за тях пък смятам че е полезна обратната връзка. В допълнение мога да кажа, че разсада съм го произвел от тарелки със 72 гнезда и немски торф, двуредова схема на разсаждане, шлауфка на всеки ред и пълно отсъствие на трева поради това, че площта е сравнително малка - 5 дка. Така че условията на отглеждане се доближават до възможно най-добрите. Годината на отглеждане беше 2013.

ivangeorgiev

 • 22
 • 1
 • градина
Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #35 -: 02, октомври, 2014, 14:06 »
Баткото, опитал съм се да ти опиша моята схема на разсаждане, торене и рътене на картофи в подраздела за картофите. Случайно влязох в този подраздел и видях, че търсиш информация по тези въпроси.

Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #36 -: 03, октомври, 2014, 21:27 »
     Бях писал за хибридите ама може да е било и другаде. Успех успя само донякъде. Листата по устойчиви на петносвания, плод много, прави, гладки но...дребнички. Маркато-едра, тъмно-зелена и безформена. Листата също по-устойчиви. Плода и на двата се скапа повече от колкото на росенката. Каптур пробва тая година/малко/ колегата Милен. Долу- горе като Маркато- черна безформена, листата устойчиви плода не. Хибридите не са за полето, така мисля аз. В оранжериите е друго, дълъг период на реколтиране, високи цени и...абе върви зелена за салати ;D. Ще говорим за сортовете по-подробно, доста съм изпитал а и при колеги наблюдавал, та има какво да се каже. Семе производството и семената са май в по окаяно състояние от тези на картофите ама нейсе, някой път случайно можеш да попаднеш и на добро.

Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #37 -: 04, октомври, 2014, 21:25 »
     Слоново уво, амфора, паланачко чудо, май в този порядък се появиха тези сортове при нас. Те са и първите дебелостенни и тъмно-зелени чушки.Слоновото уво ни го донасяха от Сърбия, много чист сорт със съвсем малък процент равномерно пръснати корени Златен медал, явна нарочно. Много податлива на болести. Амфора, също от Загреб семена, не толкова дълга, дебела и дебелостенна чушка, откъм дръжката почти четириъгълна, лъскав направо на синкаво избиващ зелен цвят. Листата доста устойчиви към петносвания, чушката с изчервеняването губи своята лъскавина и докато почервенее цялата, тая страна изложена на слънцето омеква. Не трайна. Паланачката, почти като амфората, може би малко по издължена. Това бяха горе долу оригиналните семена. След това стана миш-маш. Сега и аз не мога да кажа кое какво е. Имам колега който от 15 години сее само амфора като си хваща семената сам. Цвета на чушката изсветля та даже изжълтя, родовитоста значително намаля и загуби формата си, не прилича на типична капия. За бранката съм говорил доста, случайно я намерих и първата година се шашнах от род и качество. Семена не си хванах щото имаше до нея и друг сорт и  пък аз бях решил да минавам само на нея ,освен това бях сигурен че мога да купя. Купих но...от 3 кг не излезнаха и 30 семки. Един племенник беше взел семена от моята, но много късно почти от върхари. От него на другата година взех и аз и чрез селекция я поизчистих и 6-7 години я кръстосвам с Росенка. Резултата- росенката стана по едра, по добивна но...остана си капризна и неустойчива като е..като Росенка.
  Бело уво- нищо особено, опит за сръбска светла чушка, според мене неуспешен.
  Петра- първите 4-5 чушки доста добри нагоре почти нищо. Наблюдавах я при колега може и той да е виновен. Не проби при нас, не се търси.
 Призренка- нищо особено, доста дребна.
  Подобрена куртовска-пълна издънка, много чушлета трето качество.
  Турска куртовска-светлозелена, трайна средно родовита. Малко ръбеста като чорбаджийската. Колеги пробваха да вземат семена. Интересно беше че втората година се поизглажда. И тя не проби.
  Катрена- много род, дребна.
  Ялъ бибер 28- турски сорт най близък по вкусови качества до куртовка капия, малко по едър. 7-8 години гледах само него, за тогавашните условия много добър. Сега пак има предлагане само че от друга фирма и не съм го пробвал. Колежка от кръчмата го изпробва, надявам се да каже нещо.
  Някои съм забравил вече а за хибридите, мисля че не са за нашего брата.
  Стана роман ама искам да ви кажа още нещо. Тая година е късно ама догодина видите ли някъде хубава чушка която да ви хареса, не се колебайте а хващайте семена. Може от вашата може и от комшиите ама гледайте да е по-ранко, да видите какви са и червените и зелените. Семе от корен с една или две чушки не се взема. Взема се от нормално натоварен корен с типична форма и големина т.е. ако търсите двукамерни/двустранно сплеснати/ вземате само такива. От готово набрана на куп чушка семена не се вземат, пак повтарям трябва сам да видиш корена и рода му и тогава вземаш семе. На купените отдавна не разчитам а вие си решавате за вас.

Станка

 • *****
 • 385
 • 10
 • Знам, колко не знам...!!!
Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #38 -: 04, октомври, 2014, 23:07 »
 ;D.Момчета с такива дълги отговори,трябва много да сте я свършили-блазе Ви ;)Георгиев,признавам те за 3100бр семки в 25гр семе ;D и  тогава,що трябва 100гр семе за дка гъст разсад,а за кръстосването Баткото да отвори нова тема ;) и аз не разбирам що като имам пет сорта в един двор,домашните са ми се същи,гледах светли и капия ,на следващата година си бяха пак същите?Преди се скъсах да си купувам всички Бг сортове-Софийски,Куртовски-трагедия не дребни,многоооооо дребни от Инвесто някъкъв къдрав излезе ,още по зле,минах на домашно семе и получих прилична чушка,но от 2год гледам Паланачко и съм очарована като род и няма ядове за болести,Презренката я сложих заради големината -дребни искат гражданите,но тя даже е стандартно семе, абе пепелчук и с много род купих си семе за догодина ,но не мисля да го сея.Но пробвах Бибер28,донесоха ми го от Турция-от института в Ялова-очарована съм като род и вкус,но го разболях-не аз де времето ;D,никога аз не съм виновна ;)И да ме извинят с Даровитата-като почнем с -700лв са семе и тя дребна на колко да я продаваме,щото калибрована и лъскава,не благодаря ;D 45лв-300гр семе-хибрит ееееее кога ще ни стигнат турците на 100лв-1000семки???
« Последна редакция: 04, октомври, 2014, 23:20 от Станка »
Има дни,в които си мисля,че съм луда.Има и такива,в които съм сигурна.

Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #39 -: 05, октомври, 2014, 08:18 »
   То опрашването при пипера е малко като при хората, когато е желано може и да не се получи ама когато е не желано- лесно става ;D. На друго място бяхме задълбали по този въпрос толкова, че от боя ни спаси само разстоянието. Накратко-пипера може да се опрашва и сам и кръстосано. Или ако имаме два вида пипер в посева и някой или нещо да пренася прашеца, според науката може да очакваме около 30% кръстосано опрашени чушки. На следващата година чушките от тези семена са нещо средно между двата сорта, но може и единия да доминира. Не е изключено в последствие полученото  от тези кръстосани семена да се разпадне на първоначалните сортове. На практика това става доста бавно и може би причината е че трепем поголовно насекомите а те са главните приносители за кръстосано опрашване. Другия начин за подобряване на сорта е селекцията, подбора. Вземаме семена от най здравите и най хубавите чушки с типично изразени за сорта големина и форма. Това действа безотказно.

ivangeorgiev

 • 22
 • 1
 • градина
Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #40 -: 05, октомври, 2014, 11:39 »
Баткото, благодаря ти за отговора. Имаш ли възможност да ме свържеш с някого, когото познаваш и който има семе за продан от бранка, голям мерак имам за нея. Ако ли пък ти имаш излишно семе, ще се радвам да си купя от теб. Видях на един пазар производител с много едра и с правилна форма  чушка, по-едра от паланачкото - каза ми че е бранка. Много ми хареса, но не посмях да си взема, защото не познавам човека и не съм убеден, че е производител. Направо се вманиачих на тема бранка - на лягане и на ставане все този сорт ми е в главата! Ако имаш възможност да ми помогнеш, ще ти бъда благодарен! Аз така или иначе Амфора  и Паланачко пак ще си купя от панаира  - там също няма никаква гаранция за качество, така, че даже и да не се получи с бранката, няма да се впечатля много. В крайна сметка все някой от трите сорта ще покрие поне разходите.

Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #41 -: 05, октомври, 2014, 12:03 »
    Отделно бранка тая година не съм вземал, съжалявам. Пък и моята доста години е сята между Росенката и въпреки, че тая година си имаше типична бранка, за догодина не се знае. Ще се поинтересувам при колеги, ако има ще ти съдействам с удоволствие.
  Колега, гените заложби на растението са важни безспорно, но не по-малко важна е и агротехниката и на нея трябва да се обръща по-голямо внимание. Хубавата, родена чушка е и красива и качествена и добивна, съгласен си нали? Климатичните условия и местонахождението не можем да променим, ама това къде и на каква почва ще отглеждаме, с какво и как ще торим, поливаме или борим с болестите, е това зависи и от нас и на това трябва да наблягаме. После, на времето се приказваше за райониране на сортовете, сега няма такова нещо. Сега всеки сее каквото му падне под ръка а може някои сортове по-добре да виреят при вас от колкото при нас. Аз например знам, че от паланачка или бранка ще изкарам доста по солидни добиви но се мъча с Росенката- пазара ми е такъв.
  Проба му е майката колега, пробваш и така и иначе, пробваш и този и онзи и така избираш.

Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #42 -: 05, октомври, 2014, 14:18 »
Да взема и аз да кажа нещо след като изчетох постовете преди мен. Градината ми е в Костинброд,почвата чернозем,леко глинест за пет години от сбита стана много рохка. Лехите са ми постоянни облечени отстрани с дъски,не стъпвам върху тях. Първата година опитах с пипер Романса,селски от радомирско и Слоново уво,първия сорт се представи много добре, втория средно,слоновото уво имаше по една максимум по две чушки,а някои растения нямаха хич. Слоновото уво беше на проблемната леха за която писах в друга тема и още от разсад не го биваше. Следващите две години засявах от един местен сорт,който много ми допадна,крехък за салата,пържене и пълнене не съм ял по-вкусен,направо сладък,но нали тогава съвсем не разбирах от пипер търсех по-родовит сорт,а то проблема не е бил в сорта,тази година го разбрах,а във моите способности и знания,а и за печене много не го бива. През следващите години опитах много сортове,селски,знайни и незнайни,резултата все същия,местния сорт се представяше най-добре. Тази година опитах Призренка,Даровита и Петра резултати бяха както са описани в предишните постове,а моя местен сорт пак се представи добре. Реших да спра с експериментите и да сея само него,ама беше за кратко,защото като бях в Гърция си взех от там една капия. Продавача ми каза изрично,ако искаш да береш....и ми показа чувалите с тор. След това харесах един местен сорт селски пипер,извадих семе,след това взех семе от пипера на Матей Преображенски дълги години гледан в софийско,накрая взех и Паланачко. Обаче чак след това темата се разви в тази посока и написахте изключително ценни неща за сортовете. Та май стигам до извода на Баткото,че районирането на пипер е много важно,а също така и грижите за него. За догодина ще увелича пипера за сметка на доматите,но ми е интересно мнението ви дали да опитам с Паланачкото,гръцкия и Матейките? Верикалните чушки на снимката са моя сорт,дали някой може да се ориентира какъв сорт са?
« Последна редакция: 05, октомври, 2014, 14:21 от Краси Лазаров »

Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #43 -: 05, октомври, 2014, 14:34 »
Не знам защо не мога да качвам по две снимки,въпреки ,че размера им е намален. На снимката е гръцкия пипер,казва се флоринис,това преведе гугъла  "Ширина PEPPER SEED (FLORINIS) двайсетграм документация
Семето на пипер семена е гръцки и не са генно модифицирани.Pepper затлъстяване, със сладък вкус, подходящ за салата, замразяване или консервиране.Plant: Orthoklado, задоволително жизненост с едно цвете на възел.
. Плод: продълговати, конична, сплескана, гладка повърхност, дължина 12-17 см, ширина 4.5 Плът дебелина 3.5 cm - 4.5 мм..Плодове Цвят: Преди втвърдяване тъмно зелено след узряването полирано тъмно червено.Растения, устойчиви на болести, много продуктивна. " Снимка по-долу

Re: Болести и проблеми при отглеждане на пипер
« Отговор #44 -: 06, октомври, 2014, 14:33 »
Верикалните чушки на снимката са моя сорт,дали някой може да се ориентира какъв сорт са?
Снимката не е моя ,а е на главния кръчмар.