Кръчма

Европейска тъмна пчела Apis Mellifera Mellifera

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Европейска тъмна пчела ( Apis Mellifera Mellifera ) е опитомена в недалечно време, и пренесена в Северна Америка през колониалните времена. Тези малки, тъмни медоносни пчели понякога се наричат немска черна пчела , въпреки че  първоначално са опитомени във Великобритания и Централно-източна Европа.Има три основни раси:
Mellifera (кафява пчела)
lehzeni (пустинна пчела)
nigra (черна пчела),
които имат местни подпороди, като померанска кафява, Алпийка черна или Скандинавска черна. Всички от подвидовете принадлежат на "M" приемственост на Apis Mellifera .

Европейската тъмна пчела може да бъде разграничена от другите подвидове по набитото си тяло, изобилие от thoracal и откъслечна коремна коса, която е кафява, и като цяло е тъмно оцветена; в нигра има и тежка тъмна пигментация на крилата. Като цяло, когато се гледат от разстояние, те изглеждат черни, или богато тъмнокафяви. От агресивни диви хибриди с други подвидове могат да бъдат разграничени по леките, жълти ивици от двете страни на корема , но това често е трудно. За разплод се ползват чисти тъмни пчели в съответствие със стандарта, детайлите на жилките по крилото в днешно време се счита за единствения надежден отличителен характер.

Характер:
Хибридите имат отбранителен характер и имат репутацията на досадни за хора и други създания, без видима причина. Някои колонии са така раздразнителни, че пчеларите ги смятат за трудни за работа. Тази характеристика не кореспондира с традицията да се свързват тъмни породи пчели, които преди това са били известни като доста лесни за  боравене с тях (въпреки че те никога не са били оценени като спокойни).

Качества:
 - значителна зимна издръжливост
 - ниска склонност към роене
 - някои линии са много нежни
 - защита срещу нашественици - оси и други
 - силен стремеж да събират прашец
 - високо дълголетие на пчелите-работнички и майки
 - отличен полет дори в студено време
 - евентуално устойчивост срещу акари

 Значение:
Apis Mellifera Mellifera вече не е значителен търговски подвид на Западна медоносна пчела, но има и редица специализирани любители пчелари, които поддържат тези пчели в Европа и други части на света. Имигрантите пренесли  този подвид в Северна и Южна Америка. Преди пристигането им на американския континент не е имало никакви медоносни пчели. Хибридни потомци на първоначалните колониални черни пчели може да са оцелели в Северна Америка като диви пчели. Има доклади от пчеларите, че след пристигането на Varroa акари на американския континент през 1987 г., някои диви колонии пчели оцелели. Оригиналната форма вече не присъства в Северна Америка. Един общ мит по отношение на европейските черни пчели е, че те не могат да жилят, защото те не разполагат с жило.

В Западна Европа, породите тъмни пчели са били оригиналният състав на кошерите до създаването на Buckfast пчела. Това е хибридна порода, чието потомство включва спасените останки от Британска черна пчела, почти изчезнала от тогава, благодарение на Acarapis woodi (acarine кърлеж). Но разплодните запаси в Централна Европа са почти унищожени по нареждане на нацистите, които считат, че не съответстват на добивите от мед по съвременните стандарти и искат да "подобрят" пчелните запаси, съхранявани в райони под техен контрол.

Това доведе до създаването на по-агресивни, по-високодоходни породи (вероятно чрез кръстосването на тъмни и Buckfast високо продуктивни щамове с медоносните пчели Carniolan), които обаче са много податливи на Varroa акари инфекция  и са отпаднали от употреба след Втората световна война, но точно както и в Северна Америка, някои диви колонии са оцелели. В Съединените щати, пчели "М" приемственост са били открити в Арканзас, Луизиана, Мисисипи, Оклахома и Мисури, на базата на анализ на ДНК секвениране. Специализирани животновъди и изследователски комплекси днес работят по опазване и разпространение на това, което може да бъдат спасено от първоначалните запаси. Има само една шепа от колонии, намиращи се в Германия , но по-голям брой са оцелели в Норвегия - lehzeni, на Алпите - nigra, и Полша и Белгия -  Mellifera.

Европейска тъмна пчела ( Apis Mellifera Mellifera ) в днешно време е изгубила донякъде своето приложно значение, но като биологичен материал е интересна и приложима за създаване на нови породи.
« Последна редакция: 08, май, 2013, 12:37 от Вискяр »