Кръчма

Не всички "калинки" са калинки (Harmonia axyridis)

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
В света са познати над пет хиляди вида калинки. В България живеят около деветдесет вида. Най-разпространената Coccinella septempunctata или седем точкова калинка е известна на всички градинари и любители, отглеждащи зеленчуци. Тя се храни с въшки  и е изключително полезна в градината. Но нейното съществуване е застрашено.
Една грешка в биологичната борба срещу обикновените и щитоносни въшки е на път да пресъздаде романа на Хърбърт Уелс "Война на световете"!  В Англия седем точковата калинка за пет години е намаляла повече от половината - сегашното количество е 44 процента от предишната популация.

В последните години редица европейски държави внесоха от Китай едно насекомо за борба с вредителите в градините без да се ползват химически средства - Harmonia axyridisКакто се вижда, това насекомо - Многоцветна азиатска калинка (Harmonia axyridis), много прилича на калинка. Но в нашите климатични условия тя се размножава изключително бързо, като не подбира храната си - освен въшките, яде почти всичко друго живо, до което се докопа, включително калинки и техните ларви. Една ларва изяжда от 700 до 1200 въшки при своето израстване до възрастно насекомо. Една възрастна азиатска калинка изяжда от 90 до 270 въшки дневно. Апетита е повече от завиден! Не стига това, но много обича да си хапва грозде, като при това отделя алакалоидни сокове, които могат и развалят виното! Освен гроздето, есенно време хищната азиатска калинка нагризва ябълки и други плодове, за да се запаси със захари за презимуването. Което предпочита да го прави в домовете на хората, за разлика от другите калинки.
Арлекинова калинка в Англия през 2004 година и през 2009 година:

Освен застрашеното биоразнообразие, Harmonia axyridis застрашава и домашното винопроизводство, както и промишленото.
Най-близката опасност за България е Гърция. Там още през 1995 година е внесено това насекомо, което вече прекрачи границите на България и нахлу в нашите градини край южната граница.
От Института по биоразнообразие към БАН алармират за нашествието на хищната азиатска "калинка" - наричат я шесткрак алигатор. Канибализмът не е чужд и тя яде и себе си.
Другото име е арлекинова калинка, заради променящата се шарка по повърхността и.
Единствения отпор, който получава това насекомо, са мравките. Двата вида са в конкурентна сфера на храна - и мравките имат нужда от въшки. Но не ги ядат, а ги отглеждат. Мравките много обичат сока, който въшките отделят при преяждане, защото съдържа много захари. Мравките също притежават мощни челюсти и могат да се справят с арлекиновата калинка.
Други животни, които биха могли да осъществят контрол, са жабите. Те си хапват калинки, без да им речи миризмата на защитната течност, която се отделя.
Птиците не се хранят с калинки, защото те отделят миризливо вещество при опасност, което ги предпазва.
Химическата борба с хищната азиатска калинка едва ли ще даде някакви резултати, подобно на неуспешната борба срещу колорадския бръмбар.
« Последна редакция: 21, октомври, 2018, 12:07 от Вискяр »

Re: Не всички "калинки" са калинки
« Отговор #1 -: 25, януари, 2014, 15:47 »
Хм, аз съм точно на гръцката граница и отивайки преди 10 дена до селската ми къща ,намерих вътре трупове на хиляди такива калинки. Май ще имам драма с тях тази година! Миналата година опитах да си направя инсектицид от течен сапун,вода и лют пипер, но резултата не беше  много добър. Поразкараха се разните дребни гадинки, но сле няколко дена пак дойдоха. Носеха си и шкембе чорба да я прибавят към пипера  :D  :D  :D

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Не всички "калинки" са калинки
« Отговор #2 -: 28, януари, 2014, 11:41 »
Пробвай инсектицид с воден извлек на тютюн. Плюс сапун. Никотина не прощава и на кон приложен.
Лютия пипер не е удачен за доста вредители.

Re: Не всички "калинки" са калинки
« Отговор #3 -: 28, януари, 2014, 14:31 »
Живот и здраве, ще пробвам. Тютюн поне около мен има колко щеш :)