Кръчма

Открито писмо до един млад кандидат овощар

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Подтикнат от един въпрос за създаване на овощна градина от vladislav_pavlinov пиша следните редове, които мисля, ще са полезни за всички млади хора в България, желаещи да се занимават с градинарство:

Vladislav_Pavlinov, махни тези фарове от аватара си и сложи някаква овошка на тяхно място. Ако наистина искаш да ставаш овощар, загърби младежката суета към лъскавото.
Имай си желание за бърза и лъскава кола ( аз съм на няколко пъти на твоите години, и пак си имам такова желание ;) ), но си насочи мислите към живота.
Градинарството борави с живи неща. Дали са овошки, зеленчуци, или пък животни, е все тая. Все е живо нещо.
Тук "старите" градинари ще ти дадат грешни съвети - пълни с декари, числа, субсидии, инсектициди и хербициди. Все неща, дето дърветата на Земята са успявали да живеят и се развиват, да дават поколение - плод, милиони години без тях.
16 години е хубава възраст човек да си избере попрището в живота. Овощарството е хубав занаят. Но ако те влекат само парите - стани адвокат. Или депутат. Не овощар. Овощарството е бавен занаят. Овошките растат с години, преди да се види какво ще дадат.
Няма значение с колко ще започнеш, както и с какви видове.
Важното е да започнеш с нещо. Важното е да си пригодиш мисленето към овошките. Да изучиш какво искат, от какво се нуждаят, как растат, как се опрашват. За да се стигне до плод.
Пътя е бавен, но ти имаш време.
На първо време можеш да се огледаш какво расте из околията. Извън градините. По синори и горички. Все още можеш да изкопаеш саморасляци и да засадиш няколко. В същото време можеш да закупиш каквото ти душа иска и също да го засадиш. Можеш да се поинтересуваш кой сорт как се опрашва и от какви други сортове има нужда край себе си, за да се опраши и даде плод. Това вече можеш да направиш през текущата година, и ако се налага, догодина да закупиш и засадиш допълнителни сортове за целта.
На 16 години ме съмнява да можеш да се регистрираш като земеделски производител, за да кандидатстваш за субсидии. Имай в предвид, че щом се регистрираш, веднага трябва да почнеш да си внасяш осигуровки за пенсия. И да подаваш годишна данъчна декларация. Което си е разход, който не мисля че е оправдан в тази възраст. Още повече, че няколко години няма да имаш приходи.
Съвети за подходящи сортове можеш да потърсиш тук - http://fruitgrowinginstitute.com/ Това е Института по овощарсво в Пловдив.
Както и тук - http://www.iz-kyustendil.org/ Това е Института по земеделие в Кюстендил.
Намери си учебници по овощарство. Било то стари книги, било като поискаш да ти изпратят от Аграрния институт в Пловдив - http://www.au-plovdiv.bg/
Имат хубава книжарница с всички учебници.
Разград е хубав град - навремето там се отглеждаше най-много и най-хубавия чесън в България, макар преди 5-6 години, като бях там, кафенетата да бяха пълни с хора през работно време.

Пожелавам успех на vladislav_pavlinov, както и на всички млади хора в България, желаещи да се занимават със земеделие!

« Последна редакция: 27, март, 2013, 21:40 от Вискяр »