Кръчма

"На нож" - док. исторически филм: превземането на Одрин

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
"На нож" - един документално-историческия филм, който е посветен на Балканската война от 1912 година, вече готов и достъпен за гледане.Филма е създаден от сп. "Българска наука", във връзка със стогодишнината от превземането на Одрин - една крепост, която по мнението на всички военни експерти в света от онова време е била непревземаема!
Само че, както се казва, българите не знаели това и превзели крепостта. За първи път авиацията и самолетите преминават в друга категория. От средство за забавление се превръщат в техническо полезно средство. Дотогава на никой не му хрумвало, че в самолета, освен хора, може да се качи нещо друго, което после да се хвърли на земята и да произведе някакво действие.
Българите са първи в света, които имат бойна авиация! Натоварили ръчни бомби в самолета, и ги размятали върху защитаващите Одрин войници. Ужаса бил неописуем. Непревземаемата крепост се предала много бързо. И Одрин паднал най-неочаквано за всички военни специалисти!
Продуценти на филма "На нож" са Петър Теодосиев и Росен Теодосиев, режисьор е Борис Грозданов, а сценаристи са Антоан Тонев и Радослав Тодоров.
Във филма са взели участие редица български историци - Акад. Георги Марков, проф. Димитър Гоцев, полк. доц. Станчо Станчев, о.р. полк. доц. д-р Марко Златев, подполк. инж. Евгени Пенчев - командир на курсантски батальон на НВУ, доц. д-р Лизбет Любенова, доц. д-р Веселин Янчев, Лилия Крилолова.

Приятно гледане!

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rTeoNKVO4v8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rTeoNKVO4v8</a>
« Последна редакция: 26, март, 2013, 11:31 от Вискяр »