Кръчма

Как да си направим капково напояване

Re: Как да си направим капково напояване
« Отговор #270 -: 29, януари, 2018, 07:25 »
    Само едно не разбрах- защо трябва да си представя 100 лехи, като има само две :o
  80 см леха и 40 пътека, като ги разсадиш, ред от ред идва на 60 см напълно достатъчно и за растеж и за обслужване. Такива лехи използвам и...механизирано с трактори

valbg

 • *
 • 8
 • 0
 • градина
Re: Как да си направим капково напояване
« Отговор #271 -: 29, януари, 2018, 10:25 »
- изграждане на постоянни високи лехи - 30 см ниско (теорията на паркостроенето твърди, че това е удобната пътека за ходене от един човек, без количка), два склона по около 15 см по хоризонтала и около 1 м висока част за растенията.
То това е повече от моето 1м леха + 0,40 пътека. Всъщност и аз мисля 1м лехи като усреднен вариант за 2 реда големи растения (малко широчко ще им е спрямо твоите домати на по 40-50см, но карай) и - за 3 реда ако са по-дребни. Пропускам 15см склонове понеже мисля първо да съм с керемиди, а по-нататък може дъски или нещо по-издържливо. Така "по ме кефи" а и сумарно твоята схема+пътека е 1,60 а моята отива 1,40 а и живи-здрави, все ще има следващи сезони за корекции.
Всъщност имам още 2 седмици преди да почна да "изграждам" капковото и до тогава може и на 0,80 лехи (с керемиди, без склонове) да отида + 0,40 пътеки.

В моята градина цялата площ е с постоянни високи лехи. В ниската част е затревено - мразя да газя кал. Обработвам единствено високата част, до 8 см дълбочина.
Опитвал съм мулчиране със слама, но това пречи на затоплянето на почвата. А и цената на сламата доста скочи. Мулчирам с оплевеното. Плевя само високите конкурентни растения.
Мулчирането с фолио е мързелива работа, но не смятам, че е добро за домашна градина. Неговото място е за продукция за продан, където се гони ниска себестойност.
Пътеките - категорично с трева, за момента мисля да си намеря хубава полянка и направо с чимове да си застеля пътеките, обаче както "познавам" растенията дано не си пренеса някоя "беля". И другият вариант да ги засея - за момента червена детелина май най ми харесва, но приемам всякакви други предложения, особено ако са арументирани (както е модерно напоследък).
А за мулчирането - ще пробвам "и трите Дядо Попе", даже съседни или половинки редове може да видя как ще ми потръгне - фолио, слама, плевено/косено

80 см леха и 40 пътека, като ги разсадиш, ред от ред идва на 60 см напълно достатъчно и за растеж и за обслужване. Такива лехи използвам и...механизирано с трактори
Хм, май ще избера 90см леха - хем ще съм близо/по-средата между разните препоръки, хем си остава комбинацията/варианта за шахматно сеене (ако препоръките за някое растение не ми удисва на разстоянието между редовете в лехата).

Обсъждането на моята градинка малко се измести от темата, която съм я включил (ако има нужда я местете - не градинката, а темата).
Покрай тукашните и другите ми умувания по планиране и изграждане на капково напояване си промених Схемата:


Със синя линия - две захранващи тръби – за седмично поливане и за поливки през 2/3 дена
Захр.тръба – PVC, 4bar, Ф20 (не водопроводна, а които се предлагат за напояване)
Лентов КМ – 8 мила, Ф17, 2л./ч., КапОбр-15см  (с грижовно отношение издържал няколко сезона)
За всяка леха – след разклонението - двойник/тройник към ЛКМ (според броя редове)
Разклоненията мисля да са с тройници - оскъпяване от към фитинги, за сметка цената на магистралата. Струва ми се по-гъвкаво за преустройство и по-стабилно за изработка (прокапване на връзките).

Нямам търпение за дебатите  ::)

Re: Как да си направим капково напояване
« Отговор #272 -: 29, януари, 2018, 11:07 »
    Язък за барутя :(

valbg

 • *
 • 8
 • 0
 • градина
Re: Как да си направим капково напояване
« Отговор #273 -: 29, януари, 2018, 11:32 »
    Язък за барутя :(
Ако имаш предвид, че усложнявам нещата, обратното на твоите "технологии" - не, просто ми се иска да похарча малко време и някой лев отгоре, пък да си направя кефа с изграждането (включително риска после само аз да се справям с управлението ;D, ама то това пак ще е в графата "кеф").
Иначе - твоите съвети внимателно препрочитам, а от точно от твоето видео разбрах (че и си добавих - за ужас на жена ми) мнооого неща !

пп. Затова и написах "дебати" - колкото повече информация и гледни точки - толкова по-полезно, надявам се, за всички. ;)
« Последна редакция: 29, януари, 2018, 11:38 от valbg »

Re: Как да си направим капково напояване
« Отговор #274 -: 30, януари, 2018, 18:16 »
   Вал, ако избереш 20 на 17 маркучи и тройници ще убиеш налягането между първите и последни водовземки. Водовземките за твърди,гъвкави или за тройник с кран са различни. Аз имам и такава 20 на 17 с тройници за 300кв. Имам и с твърда цол и четвърт за 2 дк. Имам и с тъвкави за..15дк. Би трябвало да знам за какво става въпрос.
  Червена детелина. Косил съм такива ливади. Става има и няма до кръста. После се оплита и поляга. Ако се случи влажно започва да мирише на батак. Ако е сухо дига облаци прах и ръжда. Аз хич не я харисвам пък ти си знаеш.
  П.п ако е на някоя поляна и животните постоянно я подстригват, тогава е много приятно ;)
« Последна редакция: 30, януари, 2018, 18:21 от Баткото »

valbg

 • *
 • 8
 • 0
 • градина
Re: Как да си направим капково напояване
« Отговор #275 -: 30, януари, 2018, 19:55 »
Значи Ф20 към ЛКМ Ф17 за моята магистрала ще е малко? Надявах се, че за 130-140 кв.м. ще стигнe, а и ти казваш че имаш такъв вариант за 300 кв.м. Това защото при мен е малко налагането на входа ли? А тройниците ги харесвам като начин за разклоняване от магистралата към лехите (към ЛКМ), вместо с водовземки - това как звучи?
Детелина за пътечките ми имах предвид - да я "подстригвам" и хвърлям в лехите, щом премине 5см, а не да я оставям до кръста за балиране.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Как да си направим капково напояване
« Отговор #276 -: 31, януари, 2018, 11:53 »
Червената детелина е нежна и крехка, расте високо, не е за пътека.
Сложи бяла детелина. И няма да се занимаваш с нея.
При малки пространства лехата, с пътеката, може и на 1,20 м да е. Важна е гъстотата на площ.