Кръчма

Хранкооп - хранителен кооператив. Чиста био храна.

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Хранкооп - хранителен кооператив. Едно ново явление в България за чиста био храна набира сили. Хората започнаха да осъзнават, че трябва да променят нещо в себе си и своя живот. Кажи ми с какво се храниш и аз ще ти кажа какъв си. Тази перифраза е доста добра!
Оцветената вода с различни форми, наподобяващи различни зеленчуци и плодове в хипер маркетите, като домати, краставици, чушки, ябълки, вече не задоволява за храна много от хората по Земята. Българите вече не правят изключение и постепенно се присъединяват към желаещите да се хранят с истински зеленчуци и плодове.
Светла и Богдан от Елхово са един от основните доставчици за Свободен Хранителен Кооператив Варна през тази зима.

Цитат на: Радуш Радушев
Появяваме се малко след големия взрив. Самоорганизирана група граждани с цел обща доставка на чисти продукти.
Ще търсим заедно подходящи производители, на които да можем да се доверим и да сме полезни един на друг. В групата ще се подкрепят преките доставки, контактът с производителите. Също така солидарността - ще бъдем отворени да окажем нужната помощ на производителите, когато им е необходима, ако имаме тази възможност. Всичко това с цел да знаем точно какво потребяваме, откъде идва и какви усилия са нужни, за да се произведе.
Друга голяма цел на подобен тип организация е избягването на прекупвачите/посредниците - хора печелещи на гърба на производителя, а обикновено и повече от него.
В групата няма да се говори за парично възнаграждение за личното време отделено на кооператива. Всеки, който се чувства задължен към някого ще намери начин да го възнагради. Считаме за недопустимо всякакви комисионни, проценти, такси и така нататък. Ако има значителни разходи, те се обявяват и се решава какво да се прави от всички. От всички, защото структурата ни е хоризонтална и всички сме равни помежду си - нямаме лидер, директор, шаман или каквато и да е друга форма на подчинение. За да върви всичко гладко трябват действия - доброволни, отдадени. Защото каквото посеем, това и ще ожънем.

Предлагам ви репортажа на БНТ Такси за Светла и Богдан.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=XIZnEwvL250" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=XIZnEwvL250</a>

Името на третия човек в клипа засега не ми е известно. Но ще го намеря.