Кръчма

Войната за семената - ГМО или нормални зеленчуци?!

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
По цял свят последните десетилетия се води една тиха война - войната за семената, войната за свободата. Войната за храната!


Независимо, че е тиха, тя е изключително мощна, с непредвидими последици (или по-скоро предвидими - свобода или робство!) и са включени високоплатени учени - генетични инжинери, химици и юристи. Независимо, че е тиха, и за нея няма ежедневни дописки от "бойното поле" и раздиращи сърцето с вида си  гледки, войната е много яростна и подплатена, както се полага на една война, с много милиарди.
Може да ви се струва странно такова съчетание на специалисти, но то си има своето обяснение, както и основание. Генетичните инжинери създават нови сортове с помощта на генното инжинерство  - така наречените ГМО растения. Химиците създават подходящи хербициди за тях, за да могат те да се отглеждат "лесно". А юристите са настанени в щабовете и окопите - те патентоват тези растения: зеленчуци, жито, царевица, слънчоглед, картофи, соя. След като ги патентоват, се включва полицията и започва да дебне в чия земеделска градина ще се появят от "техните" гени. И горко томува, в чиято градина се открият довяти от вятъра гени на съответната корпорация! Всеки градинар, "заловен" с гени чужда собственост, попада под ударите на закона. Той се третира като крадец! Независимо, че неговите чисти сортове зеленчуци и други растения са заразени с чужди гени, разнесени чрез прашеца от генно модифицираните сортове растения, расли в нечия чужда нива, собственика на която се е полакомил за големи доходи с малко работа и е платил немалка сума за такива семена от генно модифицирани растения. Патентното законодателство не се интересува от пътя на "кражбата" на интелектуалната собственост. То се интересува единствено от наличието на такава в чужд двор и градина. Тези закони не пращат хората в затвора, защото от затворник полза няма. Не! Те се интересуват единствено от глобите, защото само те представляват интерес за генетичните корпорации. Тях ги интересува само сухата пара.
Започват съдебни процеси и се налага разоряващи глоби. Затова, че са "откраднати" чужди гени, които са чужда "собственост".
Едно време се водеха войни за отмяна на човешкото робство. Сега тихо и безмилостно се налага и прилага интелектуалното робство! Отново е въведен принципа "Виновен до доказване на противното"!
ГМО растенията са заплаха за бъдещето на човечеството.
Не бе достатъчно само налагането на съвременни хибридни сортове, които налагат ежегодни високи разходи на земеделеца-градинар за семена, торове и препарати, но се въведе и ГМО. Не бяха достатъчни само търговските и рекламни практики, но се включиха и юридически прийоми в диктатурата кой как да живее и на кого да си дава парите.
Наистина, съвременните хибриди зеленчуци и други земеделски растения дават по-висока продукция. Но това е за сметка на допълнителни разходи за семена, торове и препарати. Защото един съвременен хибрид се проектира и изчислява като сложен апарат. И за да даде своя потенциал от реколта, той иска съответно свои условия за растеж и развитие, изисква съответното наторяване и предпазване от вредители. Защото той е отдалечен от дивия си предтеча така, както един бройлер е отдалечен от пилето, растящо на воля в градината и ливадата край гората. От там идват и разликите във вкуса и качеството на храната. Съвременните хибридни сортове зеленчуци - домати, краставици, пипер, дини, зеле и прочие са точно това - бройлери в зеленчуковата градина.

Тук ви представям първата част на филма Seeds of Freedom - Семената на свободата.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=itmq5xt3ZvQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=itmq5xt3ZvQ</a>
« Последна редакция: 26, февруари, 2013, 10:04 от Вискяр »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Войната за семената - ГМО или нормални зеленчуци?!
« Отговор #1 -: 26, февруари, 2013, 09:45 »
Ето и втората част на филма Seeds of Freedom - Семената на свободата.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=x0X_I7OFuJ8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=x0X_I7OFuJ8</a>
« Последна редакция: 26, февруари, 2013, 10:05 от Вискяр »