Кръчма

Задай въпрос свързан с отглеждането на домати!

Здравейте ,кога човек се чувства по-добре: когато получи отговор на сложен и проблематичен въпрос, свързан с отглеждането на домати, или когато той помогне на някого?
Мисля, че отговора е двупосочен и поради тази причина пускам тази тема. Прави ми впечатление, че малко въпроси се задават в този форум. Причините според мен са две - или всичко си знаем, или ни е срам да попитаме. Със сигурност обаче знам едно - въпросите и техните решения са в основата на човешкия живот. Нека да дадем живот на тази тема, респективно и на форума, като задаваме въпроси и отговаряме тук. ;)
И така: Задай въпрос, свързан с отглеждането на домати!

« Последна редакция: 29, май, 2014, 16:31 от Вискяр »

Естествено първият въпрос трябва да задам аз.От две години ми прави впечатление нещо свързано с разсад домати.Котиледоните на някои растения са странни или ги няма връхчетата до една трета или са странно усукани.

по невнимание качих снимка на пипер но и там проблема е същия

Ще питате защо ме интересува и с право.Ето защо растенията с този проблем се развиват много по бавно и стават по-некачествени в сравнение с тези с нормални котиледони освен това когато сееш ранни домати мястото е малко особено в тарини там всичко е сметнато и когато има такъв проблем при 10 процента от семената търсиш отговор.И тук идва въпроса от къде е проблема :семена(когато сея избирам най-добрите семена на външен вид),субстрат(сял съм и в торф и в направен субстрат),влажност(предполагам че откъснатите крайчета може да са от по-сух субстрат но само предполагам)от сорта (при някои сортове е по-силно изразено) температура(тази година както всяка друга таблите са ми в инкубатор на 20-25 гр прави ми впечатление че по-късно покаралите имат този проблем).Ще ви бъда благодарен за отделеното време и съвети.Ето и една снимка от днес не е много добра защото отдалеч не се вижда от близо не е на фокус

ХЕРА

 • ***
 • 180
 • 6
Моят отговор е по-твърда обвивка на семката.
Правила съм контролирани проби с накиснати преди сеитбата семена и сухи такива.
При накиснатите почти няма деформирани и усукани котиледони.
От там правя и извод за влагата в почвата-при торфения субстрат просъхва по-бързо и не позволява обвивката да се накисне добре.Когато в смеската има една идея пръст /аз използвам от къртичини/ има по-добро влагозадържане.
И от тук отговора на втория ти въпрос-борбата да излезат от обвивката отнема много сили на зародишите и за това изостават "взаарачват се".
И при животните го има този проблем-роди се агънце,а майка му няма коластра.Ти подхранваш,ама с мляко,не с коластра.И агнето суче от шишето,а изостава от другото дето дърпа от майка си...

Благодаря за обширния отговор започва да се прояснява .Доматите преди сеитба ги кисна в разтвор от вода и хумустим за около 6 часа ще направя експеримент с рътени семена да проверя дали този проблем го има.За пръста от къртичини да питам не е ли много бедна на хранителни вещества и в какво съотношение я ползваш.

ХЕРА

 • ***
 • 180
 • 6
Хранителните вещества са в много добре угнилата оборска тор/такава от калифорнийски червеи още по-добре/,хубав компост,торф.
Но добрата почва не е само хранителни вещества-нужно е и добро влагозадържане,и условия за развитие на мощна коренова система,отсъствие на почвени патогени.
Разсад направен в смеска с преобладаващо торфено съдържание е с по-слаби корени.Смеската по-бързо просъхва,поливаме по-често и от там предизвикваме гъбите.
Смеска с преобладаващ преработен оборски тор при изваждането от тарините се изронва късайки коренчетата.
Смеската с перлит се оскъпява за нашите условия...
А пръстта успешно замества перлита-задържа добре млагата,скрепява другите съставки,стимулира корените да се "борят"и съответно да се развиват по-бързо и по-добре.
А преимуществото на къртичините е,че пръстта от тях е от по-дълбоко и е сравнително чиста от плевели.
С хумустима се срещнах на един семинар преди ...а бе повече от десет години.Ходеха по градовете да ни убеждават колко вълшебен е  ;).Първия литър купихме на цена над 60 лева тогава.
Но си спомням някакви обяснения от лекторите за механизма му на действие-помага за по-лесното усвояване на хумуса от почвата.Та в тази връзка не ми се вижда удачно кисненето на семената в него.
Виж-за прилагане по време на ръстеж е вълшебен.Започнахме да поливаме разсада след кръстосване и имах чувството,че някой го дърпа за ушите.Всеки ден видимо нарастваше,беше къс и дебел,с лилаво стебло...

Благодаря за точния и изчерпателен отговор научих много неща.Аз съм се запасил за разсадите с торф и прегоряла тор но нямам пръст и се чудех в тази кал откъде да взема преди години взимах горска опитвал съм и с пръст от къртичини но не съм сравнявал.На мен ми трябва за да напълня 5л бутилки с получения субстрат понеже нямам оранжерия и когато пораснат доматите ги прехвърлям в тези съдове втори път ги пикирам и като преминат сланите ги засаждам в градината с малки доматчета на първа китка и с цъфтяща трета и някъде към началото на юни бера което за софийско навън си е добре.Миналата година добавях пръст към прегорялата тор сега ще пробвам и с пръст от къртичини само ако е удобно да пишеш в каква пропорция .За хумустима първото което научих е че увеличава кореновата система и за целта семената се киснат  http://agro.bg/topical/article11690.html  побвах и наистина корените на киснатите са много по-добре развити от не накиснатите тази година го ползвах и за подхранване и наистина ефекта се вижда веднага и това довежда следващия ми въпрос. Колко пъти поливаш разсада с хумустим?

ХЕРА

 • ***
 • 180
 • 6
Re: Задай въпрос свързан с отглеждането на домати!
« Отговор #8 -: 01, февруари, 2013, 16:56 »

Къртичини събирам есенно време-да са сухи  ;)
Но не е голям проблем-изсипи пръстта в голям съд-корито или касета.На една част пръст сложи две части прегоряла оборска тор и една част торф.Ако имаш горски торф внимавай-ако е от иглолистна гора ще е кисел.Можеш да прибавиш и шепа -две пепел от дърва от печката-тя ще неутрализира киселинността и ще подхрани с калий.
Слагай всичко в коритото и започвай да бъркаш с ръце.Размачкваш буците кал и омесваш с другите по- сухи съставки.Изглежда трудно,но не е.Утре повтори,ако трябва потрети и ще се получи.
Градинарството е бавен и упорит труд и в това е насладата му.
Аз не подхранвам с течни торове  от към сегашната си убеденост за неизползване на химия.Фосфора и азота ми го синтезират в почвата бобовите култури от предшественика,калия идва от пепелта,другото от оборската тор.
Предпочитам растението само да се пребори и извлече нужното му,а не да го полея отгоре с  химичен коктейл и то по неволя да се нагълта с него.
Въпрос на мироглед  ;)
K7777777,извини ме,че ти отговарям тук  ;)

Re: Задай въпрос свързан с отглеждането на домати!
« Отговор #9 -: 01, февруари, 2013, 21:41 »
    И аз да задам един въпрос  за доматите. Каква е разликата в азота който усвоява растението в зависимост от това дали е от естествена тор, говежда, кокоша или др. и тази купена от магазина? Важи и за калия, калция и т.н.

ХЕРА

 • ***
 • 180
 • 6
Re: Задай въпрос свързан с отглеждането на домати!
« Отговор #10 -: 02, февруари, 2013, 11:53 »
Не съм химик  ;)
Но имам наблюдения повече от 15 години.
За да извлече растението азот,примерно ,от торта то трябва да "работи"за това.И едва ли ще се преработи да извлече повече отколкото му е нужно.
Докато ако го залеем с готов азот то просто ще го погълне през всички свои клетки/говорим и за кореново и за листно подхранване/.И ще погълне много повече от необходимото му.
Ще илюстрирам нагледно:
Знаете,мисля,че извлек от накисната коприва съдържа много азот,освен другите елементи.
В интернет пространството битува мнението,че поливките с този извлек са като манна небесна-от една страна подхранват,а от друга държат настрани инсектицидите.
Преди няколко години реших да пробвам.Отделих си контролна група домати,които започнах да поливам с извлек от коприва.В първите дни те тръгнаха обнадеждаващо добре и дори имах изкушение да полея и останалите.
Но после за около седмица контролната група започна да се държи странно-растежа беше толкова буен,че се скъсиха междувъзлията и започна усукване около стеблото.А бе доматите заприличаха на свински опашки.Листата имаха типичното за предозиране с азот свиване и усукване,станаха хрущящо трошливи.Цветоносите изресяваха-оставаха само дръжките им.
Като щяло тази контролна група започна да задържа завръз след третата китка и добива беше направо мижав.
Нещо подобно става и при пипера,ако започнеш да поливаш с кокоши шербет при бутонизация-голяма част от цветовете окапват.Съвсем друго е ако го направиш след като има понаедрели завръзи на първия ред.
За да не съм скучна ще ви дам и пример с плодовете-моркови торени индензивно с изкуствени торове нарастват много бързо.Но понякога още на втория ден след изважданите им започват да се смиват на каша.
Огромните "опнати"и тлъсти чушки първо визуално навеждат на мисълта,че са преторени,а и оставени за няколко дни също започват да се смиват.
Докато тези,които са торени с оборска тор,откъснати се свиват и изсъхват,но без да се скашкват.
А,щях да заправя-правили сме си експеримент при ягоди.
През капковото им вкарахме кристалон.Бяхме приключили редовните бранета и имаше завръзи тук-там.Завръзи,които обикновено обираме и си варим конфитюр за нас-сладки и дъхави.
След вкарването на кристалона тези завръзи започнаха да растат с часове.Надминаха по размер първите плодове за сезона,получиха лъскава,интензивна окраска.Обрахме ги преди обяд/нямаха никакъв вкус и мирис/,а до вечерта плодовете се обвиха с сива плесен и заприличаха на мишки.До следващата сутрин от тях беше останала само плесен.

Re: Задай въпрос свързан с отглеждането на домати!
« Отговор #11 -: 02, февруари, 2013, 22:09 »
Цитат
Докато ако го залеем с готов азот то просто ще го погълне през всички свои клетки/говорим и за кореново и за листно подхранване/.И ще погълне много повече от необходимото му.
  Едва ли е като нас, хората, едва ли ще прекали с яденето ;)
 За да не бъда голословен, също ще ви дам лични примери. От доста време отглеждам пипер. Слагах по 20 до 30 кг амониева на декар. Такива бяха и нормите по онова време. Изкарвах по тон до два добив от декар. За качество и издръжливост изобщо да не говорим.  Есенно време нивата почервеняваше от хвърлени чушки. Постепенно и при нас достигнаха-нали сме си далечко и от Бога и от царя-по новите работи. Миналата година имам по 160 кг. торове на декар. Добива е по килограм от корен. Сорта е росенска капия, нещо малко по добро от куртовската ако я помните. Целия май непрекъснати валежи и след това жеги над 40 гр. Последните чушки, около два чувала, ги изхвърлих след нова година. Няма скапване няма смиване.
 Имам случай с оранжерийни домати. По погрешка става торене с азот в такива норми че, очаквах всеки момент да загинат. Не загинаха. Като узряха нарочно занесох проба за изпитване. Показаха 20 единици, при допустими 150.
 Както виждате лесно не се преторява. А това че, неправилно се тори и главно не балансирано е съвсем друг проблем.
Естествените торове, животински, са най доброто за растенията но дали са достатъчни това е друга приказка. Главното им предимство е подобряването на структурата и наличието на почти всички микроелементи и то в усвоима форма. Но я да пресметнем какво колечество тор е необходима примерно за 5 тона от декар пипер? Около 30 кг азот толкова калий и около 20 кг фосфор- чисти вещества.  Бая си е нали? А за качеството да не се заблуждаваме. Не може гладния и болния да е качествен нали? Ако всичко е балансирано излишъци няма, има повече и по качествена продукция. Ако не е балансирано и при много ниски норми може да се породи излишък и то точно заради дефицита на друг елемент. Ако няма мезе и малкото ракия може да те килне. Така мисля аз.

Re: Задай въпрос свързан с отглеждането на домати!
« Отговор #12 -: 02, февруари, 2013, 23:34 »
Спомням си че миналото лято говорихме за комбинирано торене на пипер с естествен тор и минерален дали е удобно да пишеш как това да стане и при домати в какви фази на развитие след засаждане и след наблюдение на растението по колко и от двете

Re: Задай въпрос свързан с отглеждането на домати!
« Отговор #13 -: 04, февруари, 2013, 09:41 »
    К 77.., един тон полуразложен оборски тор съдържа приблизително 5-7 кг. азот, 2-4 кг. фосфор, 6-8 кг. калий, 2-4 кг. калций, 1-2 кг. магпезий и достатъчно други макро и микроелементи. Първата година се усвоява около 20-30% от азота, 30-40% от фосфора и 50-60% от калия. Един тон домати изнася приблизително 4,5 кг. азот, 4,5 кг- фосфор и 5 кг. калий. Пожелаваш си добив, вземаш калкулатора и смяташ. Да ти кажа аз как го правя в оранжерията. С лопатата оформям вада 25-30 см. дълбока и около 50 см.широка. Насипвам оборска тор най малко 10 см. дебелина, поръсвам солидно с NPK /в къщи го правя на око, ако е на нивата и има оборска тор ще сложа 50 кг/дек. , без оборска ще е 100 кг/дек./ и разкопавам добре. Ако имаш почвени неприятели, добре е да се сложи и инсектицид от рода на каунтер милан или подобен. Доматите разсаждам от двете страни на вадата като полагам корените полегнали, ориентирани косо към средата на вадата със съвсем лек наклон към върха.Заравям не повече от 4-5 см. Това помага за по лесното затопляне както и пускането на адвентивни корени. Впоследствие при окопаването постепенно се загърлят. Подхранване се налага по време на плододаването. Излишъци няма. Растежа регулираш от водата и температурата.

Re: Задай въпрос свързан с отглеждането на домати!
« Отговор #14 -: 05, февруари, 2013, 22:47 »
Един въпрос с повишена трудност вече трети ден разсада изкаран на слънце получава увяхване на листата след това се оправя привечер.Не го изкарвам за първи път но ми прави впечатление че и като беше само на котиледони пак така завяхваше и се оправяше тогава полях с проплант и като че ли се оправи но сега се появи и то доста по-силно.Проверих корените не са кафяви или черни полят е дайте идея от какво може да е дали нещо не блокира хода на водата в растението дали не е от почвени патогени дали не е изнежен от изкуственото осветление ето и снимка