Попаднах на едно изследване на
опрашване сортове круши, по-конкретно за летни сортове круши - Pyrus Communis, проведено в Турция, район Адана. Изследването е за екологични условия, но опрашването важи при всякакви направления на производство на круши. Изследвани са сортовете Санта Мария и Юнска красавица, като допълнителен опрашител е бил включен италианския сорт Precoce di Fiorano.
Установено е, че сортовете Санта Мария и Юнска красавица са много добри опрашители един на друг и съвместното им отглеждане силно се препоръчва. Прашеца на круша Санта Мария е показал много висока жизненост. Освен това сорт Санта Мария е показал тенденции на партенокрапни свойства - дава плод без да се опрашва, и е възможно да се отглежда като самостоятелно насаждение. Въпреки това, за предпочитане е да се отглежда заедно с Юнска красавица.
Круша Юнска красавица - Bella Di Giorno

Сорт от Италия. Има вертикален растеж с много разклонения и много добра родовитост. Рано започва до плододава. Плодовете са жълто зелени на цвят, с руменец от към страната на слънчевото огряване, сочни, вкусни, среден размер - около 70 грама, зрее през трета - четвърта седмица на месец юни. Трайност на плодовете при обикновени условия три до четири дни. В хладилник трайността е малко повече.
Круша Санта Мария
Слабо растящо дърво с обилно плододаване. Показва много добра съвместимост с всички подложки. Плода е едър, жълт, лъскав, с много добри вкусови качества. Узрява през третата седмица на юли. Един от най-добрите сортове за съхранение в хладилни условия - запазва качествата си в продължение на четири до шест месеца. Важна ценност - запазва качествата си дълго време на дървото. Не е нужно да се обира веднага цялата реколта.
Опрашването на различни сортове круши, както и на всички овощни видове и сортове, е важен икономически въпрос. Не е достатъчно само да засадим някоя овошка и после да се чудим защо реколтата не е според очакванията ни. Има сортове, които се справят сами, но повечето сортове имат нужда от друг опрашител.