Кръчма

Сортове домати

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Сортове домати
« Отговор #15 -: 24, януари, 2014, 16:59 »
Преди години сях два сръбски хибридни сорта домати - не бяха лоши.

mraveca

 • **
 • 81
 • 3
Re: Сортове домати
« Отговор #16 -: 30, януари, 2014, 14:51 »
Моля ако някой е отглеждал сортовете РАЛИ и КАРТИЕ да сподели своите спомени.

Re: Сортове домати
« Отговор #17 -: 03, февруари, 2014, 17:41 »
Попаднаха ми два сорта домати за дълготрайно съхранение.Единия е Лонг Киипър,а другия Златно съкровище съответно издържат 3 и 6 месеца.Мисля да ги засея в края на месец май и да влязат в плододаване към септември.Някой сял ли е от тези сортове и как се представиха във вашата градина?

wafi

 • 6
 • 1
Re: Сортове домати
« Отговор #18 -: 03, февруари, 2014, 20:10 »
Ехааа какви сортове само.  :o  Е аз не мога изобщо да се меря със вас, пък и съм вчерашно градинарче любител с малка градинка. Но ще споделя какво съм отглеждала и какво ще отглеждам. Миналата година /първата ми/ си бях направила разсад за Биволско сърце, Розов гигант и Жълто балконско чери. Постепенно разни баби, майки и съседи ми набутаха какви ли не знайни и незнайни сортове разсад. На края имах Албенга, Сърцето на Албенга /не намерих разлика/, червено чери, Розова роса /нищо общо с името/ и някакви селски. В крайна сметка най хубави си бяха моите.Селките бяха едри, меки домати, но с дебела люспа и от вътре имаха черно. Иначе бяха вкусни.


Албенгите от съседа бяха пълно разочарование. Явно самият разсад не си беше както трябва и едва пораснали колкото орех почваха да чернеят на дупето. Албенгите от свекървата бяха на по добро ниво, но този сорт е според мен като за консервиране. Ципата му е дебела а вътрешността му е суха. Иначе са вкусни.

Розовата роса бяха хубави доматки. Растяха на гроздове, не много големи / около 100-200 гр/, много здрави и издръжливи във времето. Не са нещо впечатляващо на вкус, но в сравнение с купешки са направо вкусни.


Черитата бяха фаворита на детската площадка. Другите майки носеха бисквити и плодове а аз домати. ;D Моята кутия винаги се опразваше за норматив. Най хубавото беше, че до ноември имах в градината от тях и можеше и още да седят, ако имах възможност да ходя. Жълтото чери ми беше балконски тип и представляваше малки кокетни храстчета не по високи от 30-40 см, отрупани с плод. И двата сорта бяха вкусни.


Розовият гигант за разположението на моята градинка се оказа късен сорт. Направи хубави големи домати. Колците редовно ми падаха от тежестта. Бяха вкусни и доста сочни. С тънка ципа, лесно раними и за това малко трудни за транспортиране. Подходящи са само за салатка. За консервиране и готвене са доста воднисти.


И най любимите ни Биволско сърце. На визия се различават от детските ми спомени, но на вкус бяха много добри.Една идея по здрави от розовите за транспортиране. С тънка ципа и прекрасна месета вътрешност. Правих доматен сос от тях и съм доволна. Много са родовити. Първи започнаха да зреят и до последно имах от тях.

За тази година съм подготвила по голямо разнообразие. Пак ще си садя Биволско сърце. Новите са Ачи, Лимон, Златен конус, Аурига, Розов блян, Чико 3, Пирамида, Идул /червено чери/, Илди /жълто чери/. Бах си набелязала повече, но нямаше да остане място в градината за другите зеленчуци. ;D Ще споделя, как са се представили в края на сезона.

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Сортове домати
« Отговор #19 -: 03, февруари, 2014, 21:53 »
Колежке wafi отглеждаме до десетина сортове домат с основно търговска цел и като хоби занимание още малко над 150 /сто и петдесет сорта/.От всички сортове които си представила на снимките моето семейство презентира на първо място - "доматчето" в цикламено на пета снимка  :) :) :).                                                                                                             На въпроса на К7777777 - отглеждал съм и двата сорта. Нищо особено като визия и вкусови качества. Засаждал съм ги м.май и бера от тях до м.септември. Ако искаш по-късно реколтиране  не забравяй , че са чисти градински сортове и ако не им направиш някакво засенчване след средата на юли и особено август най-вероятно ще си прегорят от слънцето без значение кого си ги посадил. Успех.

Re: Сортове домати
« Отговор #20 -: 03, февруари, 2014, 22:03 »
Благодаря ти за изчерпателния отговор.Подготвил съм се след миналогодишните жеги,купих си мрежа за градушка ,която ще бъде и за засенчване.Омръзна ми да се притеснявам като загърми да не падне градушка и като почнат жегите да изресяват доматите и да ги хваща пригор.

Re: Сортове домати
« Отговор #21 -: 04, февруари, 2014, 06:32 »
    Wafi, вкарай малко калций в градинката , може би той е причина за "черните дупета". Проявява се по- силно при засушаване, затруднява се усвояването му. Справяш се много добре, поздравления! Опитвай и избирай, там е истината.

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Сортове домати
« Отговор #22 -: 04, февруари, 2014, 09:52 »
Имам питане: -някой от Вас сял ли е домат "Мелодия Кивели". Чета за него - интересни характеристики. Това че за около двадесет дни се обират около 70% от плода !Ако някой има опит  с този сорт ,нека даде повече информация. Мисля за евентуално 5-6 китки и две реколти или нещо такова.

Re: Сортове домати
« Отговор #23 -: 04, февруари, 2014, 10:39 »
Аз го познавам само по вкус,преди години есента на Рупите си купувах ,на вкус е супер щом на мен ми хареса и освен това не бяха съвсем узрели да не кажа,че имаше избистрени които узряха и вкуса беше добър.Твърд и издържлив домат.

wafi

 • 6
 • 1
Re: Сортове домати
« Отговор #24 -: 04, февруари, 2014, 18:42 »
Баткото благодаря за съвета. Интересното е, че чернеенето /мисля че някъде четох, че се нарича върхово гниене/ се появи само и единствено по корените, дадени ми от един съсед. Всички останали си бяха перфектни.

Re: Сортове домати
« Отговор #25 -: 05, февруари, 2014, 09:48 »
    Точно така се и нарича заболяването "неинфекциозно върхово гниене". Неинфекциозно е защото не се предизвиква от патогени , гъби или бактерии, а от недостатъчен калций. При доматите са проявява най често на втора трета китка като на връхчето на още зеления домат се появява воднисто по-късно покавфеняващо концентрично разрастващо се петно. Плода не загива но почервенява преждевремено. При високи температури и засушаване  солевата концентрация на почвения разтвор се увеличава и усвояването на калция в сравнение с другите минерални елементи се затруднява. Освен това калция не се придвижва от старите към нарастващите тъкани ,пак за разлика от другите, то липсата му се усеща точно в мястото на нарастване, за домата това е пъпа , при пипера се проявява като продълговато кафява петно на около сантиметър от върха и понеже и при пипера се проявява при високи температури, повечето го приемат като пригор от слънцето а то си е липса на калций. Има сравнително устойчиви сортове а има и чувствителни сортове и може и това да е причината по единия да имаш а по другите не, но все пак това е индикация че не е достатъчен калция и на твое място ще спазя принципа-докато не артиса, не стига.

wafi

 • 6
 • 1
Re: Сортове домати
« Отговор #26 -: 05, февруари, 2014, 10:23 »
Баткото благодаря за изчерпателната информация. Ще се постарая да взема мерки за новия сезон.

Re: Сортове домати
« Отговор #27 -: 05, февруари, 2014, 13:02 »
получава се най-често  при нередовна поливка.

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Сортове домати
« Отговор #28 -: 10, февруари, 2014, 18:36 »
Колега Мило , благодаря за мнението за сорт "Ясмина". Знаех си , че ще получа отговор само след като обещая че ще почерпя.Записал съм в тефтера на кръчмата ,че следващото ти  пиене  е за моя сметка , така че когато влезеш ,дори и да ме няма си поръчай  :) :) :).Отново задавам въпроса от преди седмица за "Мелодия Кивели".В тефтера има много място ,така че който избърза с компетентен отговор ще пие на аванта  ;)

Re: Сортове домати
« Отговор #29 -: 10, февруари, 2014, 23:56 »
Попаднаха ми два сорта домати за дълготрайно съхранение.Единия е Лонг Киипър,а другия Златно съкровище съответно издържат 3 и 6 месеца.Мисля да ги засея в края на месец май и да влязат в плододаване към септември.Някой сял ли е от тези сортове и как се представиха във вашата градина?

Това е доста интересно. Семките в този домат няма ли да покълнат за 3-6 месеца?