Кръчма

Сортове домати

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Сортове домати
« -: 25, януари, 2013, 11:36 »
Време е да отворим приказка за сортове домати. Кой какви сортове домати отглежда или е отглеждал. С какво се характеризират тези сортове - кое им е добро и кое не толкова добро.Доматите са третата в света по количество земеделска култура и имат важен икономически и здравословен ефект. Най-отглеждания и продаван зеленчук в света е домата. Макар че всъщност той не е зеленчук, а плод. Но това на масата няма особено значение. Важното е да е пресен и най-вече вкусен. Не е за пренебрегване и доходността. Някои хора отглеждат домати само за свои нужди. Но други хора правят това като свой занаят. Това им е работата и от това се прехранват и издържат семейства.
В последно време започна да се обръща внимание на домата като профилактично лекарство. Домат се консумира много. И вместо да се дават пари за лекарства е много по-целесъобразно да се повишат веществата, които влияят на здравето и могат да се борят с болести. Една естествена пречка пред болестотворните причини в съвременния индустриален свят. По-лесно е човек да се предпази от болести, отколкото да се лекува.
Домата предлага големи възможности в това отношение. Една от естествените му съставки, помагаща на човешкия организъм да живее по-добре, е ликопенът. В жълтите сортове домати ликопенът по естествени причини е в по-големи количества, отколкото в червените.
Доскоро при отглежданите сортове домати отсъстваше само един цвят от дъгата - синия. Всички други цветове бяха представени - традиционния червен домат, неоправдано по-скъпия розов домат, жълти, оранжеви, черни и бели домати. Включително сортовете зелени домати - при узряване те не променят цвета си. Черните домати всъщност са червени, с много голямо насищане на цвета и изглеждат по-скоро кафяви - от бежово кафяво през шоколадово до тъмно кафяво. Черните домати се характеризират с повишено съдържание на ликопен и антоциан - мощни природни антиоксиданти, почистващи човешкия организъм от редица вредни вещества.
Отскоро навлизат в ежедневието сините домати. Те са с изключително високо съдържание на антоциан - доближават се до боровинката. Вече са създадени няколко сорта сини домати с все по-високи стопански качества. Въпрос на време е да настигнат останалити сортове домати с различно оцветяване по форма и размер.
От малкия ми опит с два сорта сини домати - Блу Биофен и Индиго рос, мога да кажа, че имат много висока съхраняемост и издържат много добре на тежки условия - голяма жега и липса на вода. Индиго рос, като по-късно създаден сорт, е по-едър. И двата сорта имат несравним с никой друг сорт домати вкус и аромат. В момента имам още няколко домата от него, откъснати на шести декември миналата година с непроменен външен вид.

Блу Биофен


Черните домати, които съм изпробвал, са отлични за по-хладен климат. Родината на повечето от тях е Русия. Не напразно най-известният по цял свят Черен принц е много тачен. Имат по-тежък вкус и аромат и се съчетават перфектно в салата с белите домати, които имат много лек вкус и аромат. Една черно-бяла салата от домати, когато месец август е в разгара си, и небцето вече се е наситило на различни доматени вкусове, е великолепно изживяване. особено ако е подправена с майорана. Една слабо известна и малко разпространена подправка в България. Всичко това, аранжирано с изпотени чашки ракия или мастика, става "Бегай работа, че ида"!
Една разновидност на доматите печели все по-голяма популярност. Това са чери доматите. При тях сортовото разнообразие е доста голямо. И с различна форма - сферични, крушовидини, яйцевидни, чушковидни и други. Цветовото разнообразие при тях е същото като при другите домати - червени, бели, черни, жълти, оранжеви, зелени.Друг ботанически вид са касисовите домати. Те са с големината на грахово зърно, с високо съдържание на захар. Разнообразието при тях е малко - отглеждат се главно диви форми.
Масовия пазар разчита главно на хибридни сортове домати. Вече са създадени немалко сортове хибриди и от чери доматите. При розовите домати също се работи усилено по създаването на хибридни сортове и много голяма част от розовите домати на пазара вече са такива. Включително и сърцевидни домати тип биволско сърце. Това се налага от търговски интереси - домата да е траен и да издържа на транспорт и съхранение в складове и магазини. Да не се мачка и да влошава търговския си вид при неизбежните манипулации по пътя от градината до крайния клиент в магазина.
По литературни данни, в света има над три хиляди сорта домати. Разнообразието е голямо и се увеличава непрекъснато. Особено внимание в световен мащаб, а и у нас, се отделя на новата линия сортове домати с повишени здравословни и лечебни свойства - с повече съдържание на ликопен, бета каротин и антоциан.
« Последна редакция: 04, февруари, 2014, 10:41 от Вискяр »

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Сортове домати
« Отговор #1 -: 25, януари, 2013, 12:49 »
Аз също съм любител на сортовото разнообразие на домата.През изминалата година отглеждах над 50 сорта домат от цял свят.Лошото е ,че не разполагам със снимков материал.Имах шарени,жълти,бели,оранжеви,зелени,черни,кафяви с размер от дренка до такива по 1кг.За тази година сортовото разнообразие ще бъде около 140различни сорта-/различни от традиционно отглежданите в България/.Местоположението на градината ми е такова че около 50% от клиентелата ми са чужденци.От миналогодишни клиенти на които им се понрави сортовото многообразие вече получих семена от Уелс,Германия,Ливан,Франция,Беларус,Украйна,Румъния,Полша,Италия и Гърция.Обещавам тържествено  ;D, че през тази година ще предоставя богат снимков материал.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Сортове домати
« Отговор #2 -: 25, януари, 2013, 13:27 »
Аааааа, спира ти се ракията и виното до появата на снимки!
Само на кока кола лайт дотогава!

Дай поне имена, ако обичаш.

Re: Сортове домати
« Отговор #3 -: 25, януари, 2013, 16:54 »
Аз по почина на моя учител в сортовото изобилие Вискяр съм приготвил засега 21 сорта домати като от мерак първия Паулина БГ съм го засял на 15 12 2012 г по препоръка на проф.Живко Данаилов.Това ми е най-голямата тръпка да дойде време да опитам нов сорт на вкус.Засял съм 5 сорта ранни домати като според мен хит ще е детерминантния Айсберг долетял от Естония днес се показаха и първите поници.Друг сорт който очаквам да видя само ми е описан но такъв не съм срещал никъде много вкусен почти цилиндричен с тънка ципа малко семки и много месест. Ще снимам ще ги видите.

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Сортове домати
« Отговор #4 -: 25, януари, 2013, 16:56 »
А бе как "спират ти се виното и ракията"  :'( :'( :'( ти виждал ли си  в кока кола лайт да се рътят и разсаждат домати.И още по-вече ти с бива ли с безалкохолно да зяносваш  доматена салата ? ??? ???.

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Сортове домати
« Отговор #5 -: 25, януари, 2013, 17:24 »
То верно,че без снимки е като пиенье без мезе ,но ще се поправя ;). Интересни сортове бяха" Жълт кух" -като му отрежеш дръжката е като пипер камба, махаш семето и става за пълнене. "Лимон" -руски сорт , по форма и по цвят от 1м.разтояние трудно го отличаваш от реалния лимон."Траколула" - мексикански сорт ,силно нагъгрен като акордеон с превъзходен вкус."Жълт надиплен" - същия като Траколула с превъзходен вкус."Евъргрийн" - зелен домат с чудесен вкус ,но е трудно да уцелиш момента кога е узрял,понеже си е все зелен.Презре е ли вкуса му е блудкав."Лабрадор" -детерминантен сорт с височина на стъблото около 25см., с 7-9листа и 10-12плода с размер на яйце - зрее в края на м.май ,превъзходен сорт за отглеждане в съндъчета по градсгите панелни тераси  ;D.След което видимо растението умира и след около месец от корена му изниква ново стъбло и плододава за втори път около нач. на м.септември.Имах и такива които Вискяр ги е показал в снимки и след отправената "заплаха за сух режим" - няма да ги коментирам :P.

execut0r

 • ***
 • 141
 • 5
Re: Сортове домати
« Отговор #6 -: 20, януари, 2014, 16:07 »
ТРЯБВА МИ ПОМОЩ , РЕШИХ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ ДА ПОСЕЯ РОЗОВ ДОМАТ .... НО И ИДЕЯ СИ НЯМАМ ЗА СОРТ , МОЖЕ ЛИ ДА ПОМОГНЕТЕ С МНЕНИЕ ?

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Сортове домати
« Отговор #7 -: 21, януари, 2014, 10:57 »
Може би сорт розов домат Димероса F1  на Enza Zaden. Звучи добре, като му чета описанието.
Става и за дълго отглеждане, на  закрито, до 8-ма китка, като сорта домати Биг Бийф.

Тегло на плодовете : 220 – 250 грама
 Устойчивости :
Мозайка (ToMV)
Tomato apex necrotic virus (ТоANV)
Листна плесен (Ff)
Сиви листни петна (Ss)
Alternaria alternata f.sp. lycopersici (Aal)
Вертицилиум (Va)
Вертицилийно увяхване (Vd)
Фузарийно увяхване (Fol)
Бронзовост (TSWV)
Жълто листно завиване (TYLCV)

Друг добър розов сорт домат хибрид е Фуджи пинк Fuji Pink.
« Последна редакция: 23, януари, 2014, 21:37 от Вискяр »

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Сортове домати
« Отговор #8 -: 21, януари, 2014, 17:28 »
Аз лично за оранжериен вариант бих ти препоръчал "Афен" на Клаус. Енза Заден са много добри , но по-скоро при червените домати.Розовите сортове нещо като че ли не им се удават.А пък за външен градински за мен лично по-добър и по вкусен и по-едър от "Розова магия" - няма.

mraveca

 • **
 • 81
 • 3
Re: Сортове домати
« Отговор #9 -: 23, януари, 2014, 15:45 »
Здравейте.Никъде не намирам информация че Димероса става за открито.Насочил съм се към сорт VP1 F1 някой ако го е отглеждал моля за мнение.Ако някой е експериментирал с който и да е от розовите хибриди на открито нека сподели.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Сортове домати
« Отговор #10 -: 23, януари, 2014, 21:37 »
Да, грешката за домати сорт Димероса е моя:

"След двугодишно изпитване в опитните ни станции, най-силно се открои този сорт.
Впечатлява със своята изключителна ранозрелост и едри плодове. Растението е средно
облистено с бързо развитие. Подходящ за отглеждане както за кратка така и за дълга
реколта (до 8 китки) в култивационни съоръжения. Висок ран и общ добив."

Ще го поправя горе.

Re: Сортове домати
« Отговор #11 -: 23, януари, 2014, 22:20 »
Здравейте.Никъде не намирам информация че Димероса става за открито.Насочил съм се към сорт VP1 F1 някой ако го е отглеждал моля за мнение.Ако някой е експериментирал с който и да е от розовите хибриди на открито нека сподели.
Здравей,сорта  VP1 F1 е на Вилморин но е доста скъп и затова се отказах от него иначе четох доста хубави неща за него предпочетох Джинка сръбски и Ръгби на Геосем и Матина ще пиша като узреят за сега се развиват добре кръстосаха.

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Сортове домати
« Отговор #12 -: 24, януари, 2014, 15:05 »
Мисля да испробвам някои от семената домати на Супериор  за външно производство на колци,но се чудя на кой по точно да се спра

 http://slovbul.com/Tomato.html

Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Re: Сортове домати
« Отговор #13 -: 24, януари, 2014, 15:51 »
Аз насях Джинка за ранен виж какво ми отговориха за него от Сърбия " Poštovani,
od sadnje sa cvetovima  do zrenja plodova 45 dana. Od nicanja 110 dana.
Pozdrav. "Ти си професор по доматите избирай, ама най-добре е ако някой е гледал да сподели .аз ще пиша за Джинка като узреят за сега вървят добре ,но като всеки розов домат са малко по-склонни към издължаване обаче не им давам внимавам.

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Сортове домати
« Отговор #14 -: 24, януари, 2014, 16:22 »
Да спрели сме се на Маратон,за външно производство и ще обменяме опит за сръбските сортове,би било добре да са на нивото на сортовете на Енза  ;D
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !