Кръчма

Ранен разсад домати

Мило

 • ********
 • 1 074
 • 20
Re: Ранен разсад домати
« Отговор #30 -: 26, февруари, 2013, 13:20 »
Айде Батко качи най после тия снимки да се порадваме на красота и качество в твойте плантации.А за по рядкото засаждане си много прав,но пуста лакомия все искаме да влезе повече и повече в декар.Може би с годините всичко се променя както казваш и ти.
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

ХЕРА

 • ***
 • 177
 • 6
Re: Ранен разсад домати
« Отговор #31 -: 27, февруари, 2013, 08:53 »
Баткото,през годините в които ровичкам из градината съм наблюдавала,чела и съм си задавала много въпроси.
Помня как преди десетина години смело реших да сея 3 декара пипер основно защото си мислех,че той не боледува.А убеждението ми дойде от годините наблюдения над селските зеленчукови градинки.Там никой с нищо не пръскаше,а се раждаха огромни количества чушки.
И когато се сблъсках с болестите челно беше  катастрофа-случиха се неща,които дори в учебниците не ги пишеше.
Помня и дните,в които обикалях от агроном на агроном с кофа отскубнати пиперени стръкове-в града ни и селата наоколо нито един от тях не успя да диагностицира проблема.Тогава разбрах,че не учебниците дават отговор,а опита.Слава Богу, един от тези сравнително млади агрономи имаше доблестта да ми каже,да не си губя времето тук,а да намеря практик работил години с пипер.
И тръгнахме от Севлиево-бях чувала,че в района на град Обнова продължават да отглеждат пипер на големи площи.Там открихме над 80 годишен агроном-сложи очилата си,измъкна лупа и отсече-бактериоза.Обясни ми и механизма на развитието и,и с какво да я преборя.И най-вече как да не я допускам.
Чак тогава ми просветна защо на селските градинки се раждаха много и хубави чушки.Там по съветите на опитни агрономи още през шейсетте години е създаден работещ модел-местоположение,въздушни течения,поливки с топла канална вода,сеитбообращение и най-важното-кулисните растения и смесените посеви.
Хайде сега да си преведем последното-всяка баба в градинката си от 100 квадрата сееше по ред-два царевица и метли,а мисля всеки от нас вече знае как те привличат всички мушици,които иначе смучат младите листа на пипера и разнасят вируси.И ето го решен проблема с този вид болести.Освен това царевицата и метлите се слагаха на северната страна и изграждаха ветрозащитна ограда.Същевременно градинките бяха на местност,в която има постоянен западен бриз-там роса не се задържаше.Всяка баба сееше и цветя около вадите-наоколо се носеше постоянното жужене на пчели-нямаше никакъв проблем с опрашването.Сееше се на фитарии-прабаба ми казваше,че италианец повикан в ТКЗС-то да въведе производството на пипер обяснявал как посените на чифтове стръкове се крепят един друг дори и да са отрупани с плод не полягат.А между четири двойки трябва да може да се сложи медник като се разсаждат-така хем ще им е проветриво,хем няма да ги пърли слънцето и да прави пригор по чушките.По кавалите се сееха моркови,лук,чесън,чубрица и босилек-тези неща все още разшифровам с помощтта на алелопатията  :)
Водата-всички знаем,как кладенчовата "пресича" растенията.Не е така обаче с тази от напоителните канали-те са изложени на слънце километри и водата е достатъчно топла.Бабите поливаха фитариите завирявайки ги с топлата вода в горещия ден.Растенията обаче оставаха сухи и до вечерта и пръстта беше засъхнала.А на другия ден бабите понасяха мотичетата да разчупят повърхностната кора-да аерират почвата и да спрат изпаренията.В нашия горчив опит обаче ние не съобразихме поливането.Използвахме дъждовална инсталация нощем-така преохлаждахме и преполивахме.Съответно на другия ден до обяд поне имаше големи изпарения,а температурите достигаха 40 градуса.Нямахме и кулиси за ветрозащита-вятъра се втурваше във фунията между два хълма и поваляше де що види по пътя си.Нямахме цветя и метли-имахме изобилие от смучещи гадове и почти никакви пчели.
Бяхме посяли на ленти по един стрък и с широчки междуредия-част от растенията паднаха,а на южния ред чушките откъв пътеката прегаряха...
И резултата беше един-бактериални налепи от долната страна на първите листа.След два-три дни листата се скашкваха и окапваха,ние пръскахме за гъби,пръскахме за инсекти,слагахме изкуствени торове,но само стресирахме допълнително растенията.Стръковете се оголиха до цветовете,после и завръза започна да капе,през раните започнаха да проникват вируси....Слава Богу,в този момент намерихме правилния човек и предприехме правилните мерки...и успяхме да направим чушки по високите етажи и да покрием поне разходите си.
За това сега смело твърдя-хубаво е да се наблюдава опита на местните,хубаво е да се изчете всичко.И после трябва да се анализира и мисли-нарушиш ли някой компонент в системата рискуваш да провалиш всичко.Не може с химия да оправиш позиционни и технически и технологични грешки.
Баткото ,преди няколко години видях в Село бг,снимките на мулчирания ти пипер-бях,а и все още съм впечетлена и възхитена.И много ми се иска да видя следващите етапи на развитие на посева-дано имаш снимки и да намериш помощ за качването им  ;)

Re: Ранен разсад домати
« Отговор #32 -: 27, февруари, 2013, 10:12 »
     До болка познати преживявания. Все едно описваш мене. Само че някой път човек е принуден да не се предава и при мене беше точно така. По принцип съм любознателен но нуждата ме принуди да познавам поне малко и физиологията и проблемите на растението. Сега почти не се бъркам между гъби и бактерии, даже твърдя че и пипера се напада от картофена мана, макар и никъде да не е описана, и въпреки всичко проблеми си възникват и някой път нищо не може да се направи. Ние сме под облак, не всичко зависи от нас и въпреки всичко ако ние не правим необходимото и то както и когато трябва, то няма на какво да разчитаме. Господ дава но в кошарата го вкарваме ние. Крумовград е доста на юг и би трябвало климата да е доста благоприятен, но това не така. Намираме се в усое а това значи късни пролетни и ранни есенни слани, големи разлики в дневните и нощни температури и непоносими летни жеги. При нас трудно ще намериш 5 дек.еднородна почва. В единия край може да е чист пясък в другия най-мазната глина. Поливаме от сонди и кладенци с вода като лед. Такова е, по добро няма. Макар и по малко декари, пипер сеят доста хора и добивите и доходите са ... доста различни. И тъй като климатичните и почвени условия са почти еднакви, то остава извода че различните добиви са липса на късмет или...умения. Аз вярвам повече на второто затова все опитвам все търся, пък се и хваля и "акъли"давам е.... това пък си го обичам, слабост ми е :)

Вискяр

 • *
 • 1 711
 • 7
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Ранен разсад домати
« Отговор #33 -: 27, февруари, 2013, 20:18 »
ХЕРА, още в село-то, на всеки "новобранец", дето задава въпроса какво и кой сорт да захване, винаги съм давал следния съвет: Огледай се какво садят хората около теб и от там започни. Всяко място си има свой микроклимат и почва и всяко място е различно. Имам две ниви на 400 метра разстояние и нещата не ставата еднакво. Какво да говорим за десетки и стотици километри разлика!?
Всеки сам трябва да си намери видовете и сортовете, както и технологията, които му прилягат. Технологията зависи и от градинаря - на един му върви по един начин, на друг по друг начин. Тя зависи и от философската гледна точка на земеделеца - какво мисли той за земята и растенията, как ги възприема. Реколтата е стока - било за собствена консумация, било за продан. Но ако човек иска и търси само бързата печалба, не смятам че такава гледна точка ще донесе успехи за дълго време. За година-две може да има някакви успехи, но в дългосрочен поглед няма как само да консумираш, без да даваш. Земята е безкрайна спрямо човека, но не е бездънна.
Все повече се убеждавам, че съчетаното отглеждане на зеленчуци и всякакви други култури е много важно. И ако се съчетаят правилно, ефекта е много голям.
На моно култура може и да се постигне 25 тона домати от декар, но ще е щастливо събитие от редица случайности и няма да е всяка година.
Есента не позволих градината и двора да се почисти от шума и други растителни остатъци. Резултата е, че цяла зима почвата е покрита и топла. Червеи и къртици ровят непрекъснато земята и я "прекопават", а на кокошките им стига само малко да се разровят в шумата и да напълнят гушите с ядене.
Преди години всяка есен двора бе като за изложба - всичко извадено, всичко почистено. И зелено ядехме чак края на май месец. Киселец и лапад се береше по синорите, коприва край реката и така нататък. Двора се ползваше само за "полезни" неща.
Сега в двора ми съм насадил всичко, за което преди "нямаше" място. Винаги есен остават куп неща неизвадени и неприбрани. Двора и градината ми приличат на съседната ливада. Резултата е, че целогодишно винаги има нещо "зелено" за откъсване в прясно състояние.
Видима е промяната в структурата на почвата, откакто спрях да ора и прекопавам. Видима е промяната и в нещата, дето семето е намерило само мястото си и е поникнало. Садих лехи с коприва  и оставих самозасяла се коприва - бера от самозасятата. Тази в лехата, въпреки повечето грижи, се пънка и едва съществува. За бране не мога и да помисля. Изостанали лукове всякакви има на най-различни места по градината. Целогодишно може да се откъсне от тях и да се сложи на трапезата. За разлика от тези в лехите, дето са по програма - и по-късно стават, и по-рано изчезват.
Посъбрал съм малко информация за съчетаното отглеждане на зеленчуци и тази година, живот и здраве, ще експериментирам масово.
Почвата е жив организъм и трябва да бъде оставена да си живее пълноценно живота. Инак чиляк е по-добре и рентабилно да се захване с хидропоника и аеропоника.
А от почвата зависи всичко останало...

Re: Ранен разсад домати
« Отговор #34 -: 27, февруари, 2013, 21:31 »
    Еее... да ама не :P
  Да, защото си напълно прав. Всеки който има двор трябва да го е забелязал. Нещо повече. Аз три-четири години се занимавах с билки и подправки. Между тях бяха кантарион,жълт, и бял риган. В района ни растат и двете и то на най най невероятни места. Плевел и то упорит. Взехме от тях семена сях ме ги при идеални условия и излезна че са по трудни и от най капризния зеленчук. Кантарион, само клечки, събиран от циганите по балкана се продаде по две марки килото, култивиран от вносни семена и супер качество си остана в склада не продаден. Така че, прав си.
   Не, защото живея в район където земята е кът, собственост на хора които не я обработват а я дават под аренда. Арендата е от 50 до 70 лв. при положение че я очертава /за субсидии/ собственика а не ползвателя. Единственото което се продава е тютюн или пипер и то точно определен сорт. А кажи ми как да се оправям по друг начин?
   Харесвам Фукуока, просто живеем при други условия това е.

ХЕРА

 • ***
 • 177
 • 6
Re: Ранен разсад домати
« Отговор #35 -: 28, февруари, 2013, 09:01 »
Вискяр,аз точно това пиша за свое оправдание ;).
С годините и опита всеки си натрупва правила и начини.И забелязвам,че вече ми е почти невъзможно да променя нещо,което съм видяла,че работи успешно при мен.Независимо от книжовни теории и укори на колеги  ;D
Тази зима имах време много да чета и препрочитам.И пак да си задавам въпроси-дали не бъркам,дали да не пробвам друго,дали успехите ми не са случайни.Това коментираме и вечер с мъжа ми-има моменти,в които съм някак объркана и разколебана.После идва неговото тупване по масата-знаеш много добре,че си знаеш и това работи!
Баткото,идеите на Фукуока не работят при мен-и аз имах период,в които бях увлечена по него  ;)
Не знам от почви ли е,от климат ли е...
Имам позната украинка,с която често си говорим за градини.Та тя казва,че в Украйна не орат и не копаят.Само разбутват пръстта пролетно време с вила и после с ръце сеят,с уреди като плоскореза на Фокин загърлят ...и толкова.И е все още изумена как тук земята се сбива и иска мотика  ;D
Да ви кажа честно-точно този вид дискусии търся във форума  :-[,благодаря!

Re: Ранен разсад домати
« Отговор #36 -: 28, февруари, 2013, 11:16 »
Много интересна дискусия благодаря за споделения опит.Имам въпрос към Хера и въпреки че е свързан с пипер ще го задам тук,какво е медник и какъв му е размера,защото и при мен пригора взима доста жертви по пипера.Садя го на 25 см един от друг ако пък го посадя по-гъсто става по-висок и ражда по-малко та каква е твоята схема на засаждане

ХЕРА

 • ***
 • 177
 • 6
Re: Ранен разсад домати
« Отговор #37 -: 28, февруари, 2013, 11:54 »
Медник е малък меден котел-дъното му е около 30 см диаметър,но се слага между 4 стръка,значи около 25 см между тях.
Във фитария широка метър слагам по 4 или 5 чифта,а на междинния кавал има лук и моркови.Общо взето чушките са на сянка изцяло.
Баткото,ти ягодов полиетилен ли ползваш?На него отворите са през 20 см.и на 25 ред от ред.И сееш по един стрък-не страдаш ли от слънчев пригор?
http://wili66.snimka.bg/flowers/dushata-mi-e-tam.595002.23597866-ето тук се вижда фитария и може да се съпостави размера и със сапа на мотиката.
http://wili66.snimka.bg/flowers/dushata-mi-e-tam.595002.23597778-тук е вече разсадена фитария.Освен това в ъглите и сея 4 чифта домати.
Но все пак е хубаво да огледаш бабите около теб как го правят  ;)

Re: Ранен разсад домати
« Отговор #38 -: 28, февруари, 2013, 15:24 »
     Използвам черно сив мулч 1,20 ширина. Без дупки е, разсадопосадъчната машина прави дупките. Декара ми излиза около 70-80 лв. Оптималния брой според мене около 8-8500 корено по едно
аз вкарвам около 7000. заради машината. Редовете винаги ориентирам изток запад, това помага срещу пригора. Пригори все пак има но ако всичко е нормално не са толкова много. Миналата година беше изключително топло и въпреки това пригор почти нямаше, то и той възниква при определени обстоятелства а и някой път бъркаме пригора със заболявания.
   За ягодите е по дебел и чувствително по скъп.
« Последна редакция: 28, февруари, 2013, 15:39 от Баткото »

Вискяр

 • *
 • 1 711
 • 7
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Ранен разсад домати
« Отговор #39 -: 28, февруари, 2013, 17:12 »

 как тук земята се сбива и иска мотика 

Ако земята ти е глинеста като моята, смело ти препоръчвам да изоставиш фитариите, и да минеш на висока леха.
Северна България много обичат фитариите. За пясъчна почва може и да са добри - само съм гледал, не съм работил. Но за глинеста почва по-добро досега не съм видял.
Имам вече 6-7 годишни високи лехи, върху които само кокошка, куче и див заек са стъпвали. В момента са като дунапрен меки.
Приготвил съм снимки как ги правя, да видя кога ще сколасам да ги представя.
Аз съм от градинарско семейство - преди ТКЗС-тата дядо ми са се прехранвали от зеленчуци. Но винаги се е орало и всяка пролет са се правели обикновени лехи и кавали. За каба лука са правели фитарии. Къртовски труд!
Три години след като започнах да експериментирам с високата леха, ходих в един двор на съседи, където имаше сама баба. И там с изумление видях, че цялата и градина е изградена на малки  високи лехички, доста по-високи от моите. Нейната градина също не се ореше, нито копаеше. Които за мъничка собствена градина и вършеха перфектна работа.
За първи път видях в нашия край да се ползва висока леха.

Как правя висока леха за отглеждане на зеленчуци с помощта на мотофреза и лопата.
Готова висока леха за отглеждане на зеленчуци. Вълчан вече е заел позиция за охрана.  ;D
Ягоди на висока леха, по време на микродъждуване.А какво точно от идеите на Фукуока не е сработило при теб. Аз него го възприемам повече като философ, отколкото като градинар. Бях направил сам някои от нещата, за които той говори, когато попаднах на Революция на една сламка.
За мен, това което той говори, е повод за размисъл, а не просто да се направи като него. Едва ли ще седна да овалвам доматени и пиперени семена в глина, за да получа пелетирани семена. Но тази идея отдавна се прилага за всякакви дребни семена. Сял съм пелетирани салати, а онзи ден сях и ягоди - пелетирани и голи семена.
« Последна редакция: 28, февруари, 2013, 17:19 от Вискяр »

ХЕРА

 • ***
 • 177
 • 6
Re: Ранен разсад домати
« Отговор #40 -: 01, март, 2013, 08:28 »
Да,философията и аз възприемам и би било хубаво да се получава и на практика.
Мулчирали сме със слама декар безколови домати-но сламата събра всички полски мишки наоколо,освен това развъди допълнително гъбни болести и плесени.Допускам,че нещо не съм направила както трябва,но резултата не беше добър.Няколко години постилах слама и на ягодите/имам няколко топа найлон,но мястото не е добро за капковото/.Е,сламата се напълни с всякакви видове охлюви/водя борба с голите вече няколко години,но на моменти те вземат превес/.
Освен това тя по никакъв начин не спира поветицата,която също ми е от големите дертове.
http://wili66.snimka.bg/nature/rekolta.600106.23890700-ето.В началото на зреенето е уж добре,а през юни става страшно.Имам и още два три вида коренищни плевели,които ми разказват играта  ;)
За фитариите-на първо място са съобразени с начина ми на поливане-използнам вода от канал и я отвеждам с пожарникарски маркуч.
http://wili66.snimka.bg/nature/2012.675757.27160840
http://wili66.snimka.bg/nature/2012.675757.27160844-ето тук дори се вижда част от експеримента ми със покриване със слама на картофите-добива от покритите беше 3 пъти по-нисък от стандартните.
http://wili66.snimka.bg/nature/2012.675757.27160868
Поливката е обилна и сравнително лесна,но иска "корито",на вади ми отнася пръстта в края на вадата.Освен това пръстта по самите кавали остава суха.
Имам няколко дъждовални инсталации-голямата е с онези металните тръби от по 6 метра и покрива 5 декара в диаметър,за час,час и половина подгизва всичко.Когато гледахме 4 декара зелен боб и после толкова ягоди беше перфектна.Помагала ни е много и при зелето и карфиола,праза.За пипера вече писах лошите и страни.
Имаме и десетина малки разпръсквача.Могат да се настроят на малки площи,но пък проблема е с налягането на водата-всеки комшия по веригата пуснал или спрял своя кран променя налягането и често се стега до спукани маркучи или полято дето не трябва  ;)
В нашите градини е забранена мотофрезата  :)-високите и обороти "замазват" подпочвения слой на петнайсетина сантиметра и реално объркват живота на полезните гадинки.Да не говорим колко дъждовни червеи стават зян от това.Практикуваме плитка -до около 18 сантиметра есенна оран,а на пролет използаме култиватора с лястовичите опашки за дораздробяване и подравняване.
Мотика ползвам само при правенето на фитарии и вади.От там нататък за разрохкване използваме агро-жилета.Той само разбутва кората на почвата.
Виждаш,че до някъде следваме философията на Фукуока  ;).но пък частта за мулчиране с отскубнатите треви изобщо не сработва-започва едно бързо гниене и тръгват болестите.А част от плевелите отново се захващат и продължават да растат.Зо това си гледаме овчици-цяло лято ги изхранвам с бурените от градината...

Вискяр

 • *
 • 1 711
 • 7
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Ранен разсад домати
« Отговор #41 -: 01, март, 2013, 11:00 »
Поветица, паламида и други коренищни лекувам по два начина. Първия е селекивно пръскане с глифозат, рано на пролет - щом се покажат. С ниско налягане на гръбна пръскачка само покълналите плевели. Другия вариант е с хербицидна мотика. Играчка е, но тези коренищни в зеленчуците не знам как по друг начин да преборвам. Тотално пръскане със селективни хербициди избягвам.
Мотофрезата не трябва да е с Г-образни ножове - те наистина утъпкват почвата от долу. Най-добре е когато са прави - само разрохкват. Освен това мотофрезата я ползвам главно за направата на високите лехи. Или само за ранно пролетно разрохкване, ако през зимата земята се е сбила. Защото понякога и това се случва, главно при новите лехи.
Не съм мулчирал със слама, точно заради голите охлюви. Но смятам да опитам мулч с бяла детелина.
А мишки си се въдят и без слама. Дойде ли Миша година, е все тая има ли нещо по земята, или е гола.
И аз имам голям пистолет за дъждуване, но прави големи капки и набива земята. А пък напролет при поникване на дребни семена прави кора на почвата отгоре. Ползвам го само за царевица.

ХЕРА

 • ***
 • 177
 • 6
Re: Ранен разсад домати
« Отговор #42 -: 01, март, 2013, 11:03 »
За да избегнеш големите капки сложи допълнителна тежест на подвижната му част-така ще "сече"по-често и ще прави дребни капки.

Re: Ранен разсад домати
« Отговор #43 -: 01, март, 2013, 22:48 »


 Те ги и моите доматки, български, евтинки ама си ги бива. На нивата ги сея на леха като пипера само че на около 35 см в реда.

ХЕРА

 • ***
 • 177
 • 6
Re: Ранен разсад домати
« Отговор #44 -: 07, март, 2013, 11:21 »
Ето колко са ми порастнали доматките-тук са преди две седмици http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.29742622
А тук същите от вчера-http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.29852578