Автор Тема: Как да отделим метила и патоки при варене ракия  (Прочетена 46 пъти)

Мило

  • Уиски без лед
  • ********
  • Публикации: 1 104
  • Добре ли носи на пиенье 20
Как да отделим метиловия алкохол и патоки при варене на джибри за получаване на домашна  ракия?
При загряване на смесени течности първо започва да се отделя веществото с най-ниска температура на кипене. След това е веществото с по-висока температура на кипене и така до последното - с най-висока температура на кипене.
При  варене на ракия от джибри имаме дестилация на водна смес. В нея, наред с преобладаващия етилов алкохол - крайна цел на мероприятието, има метилов алкохол - с най-ниска температура на кипене и излиза с първака, по-висши алкохоли, естери, кетони - те са с по-висока температура на кипене от етиловия алкохол и излизат последни с патоката. Получаваните изпарения на повърхността на нагряваното джибре съдържат от всичко по малко, включително вода.
Затова е добре тези неща да се отделят. Метиловият алкохол е отрова, част от висшите алкохоли, естери и кетони имат отвратителен вкус и аромат и сред тях също може да има отровни вещества.
В практиката обичайно разделянето става на око.
Отделяне на първак от ракия по % от джибрето никак не е сигурен начин - при ферментацията може да се получи и 1% метилов алкохол, а може и 10%. Ферментацията в кацата или бидона, варела, не подлежи на контрол, а никой в къщи не може да направи анализ на джибрето.



Отговорете на въпроса  :)
« Последна редакция: 13, декември, 2017, 10:41 от Вискяр »
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

ИПК

  • Чо Чо Сан
  • *****
  • Публикации: 412
  • Добре ли носи на пиенье 2
  • Иван Петров Коцев
 Бая послъгват като чета написаното ,че 5-6 л първак изкарва .Казана трябва да е поне 500 литров. :o

Мило

  • Уиски без лед
  • ********
  • Публикации: 1 104
  • Добре ли носи на пиенье 20
Re: Как да отделим метила и патоки при варене ракия
« Отговор #2 -: 04, декември, 2017, 16:27 »
Е то всичко което тече е първак и за да се пие треа да отлежи.Сипваме в едно шише ,слагаме го легнало за час два и може да го почваме,отлежало е достатъчно  :)
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Станимир

  • Приобщени пиячи
  • Публикации: 31
  • Добре ли носи на пиенье 1
  • градина
Re: Как да отделим метила и патоки при варене ракия
« Отговор #3 -: 04, декември, 2017, 19:01 »
Първакът, който се отделя при варенето на ракия трябва да бъде от 2.5% до 3% от количеството на изварявания материал. Първите 0.5% е добре да се изхвърлят, а останалото количество да се използва за преварка. Не бива обаче да се слага в редовен материал, а трябва да се събира и да се превари заедно със събраните патоки. Отделеният първк при варенето на плодоаа ракия трябва да бъде повече, поради наличието на по-големи количества пектини в плодовете. Особено трябва да се внимава при ябълките. Спазването на тези правила осигурява приемливо количество метилов алкохол в ракията.

Александров

  • Coca-Cola light
  • *
  • Публикации: 28
  • Добре ли носи на пиенье 0
  • градина
Re: Как да отделим метила и патоки при варене ракия
« Отговор #4 -: 05, декември, 2017, 12:38 »
Аз съм чел и прилагам 1% от изварявания материал се изхърля задължително.Семковите са проблем,при костилковите не допускам костилка при ферментацията,камоли в казана.И тръгне ли от лулата 42-43гр. пускам на патоки без значение колко е в кофата.Патоките(при нас му викаме процока,а по научному "висши алкохоли")са по-вредни от метила.Метила се неутрализира с етилов алкохол,докато патоките убиват бавно и сигурно.
Имаме си земя,имаме си вода,и си правиме кал.

venata

  • Coca-Cola light
  • *
  • Публикации: 10
  • Добре ли носи на пиенье 0
  • градина
Re: Как да отделим метила и патоки при варене ракия
« Отговор #5 -: 05, декември, 2017, 21:21 »
Относно въпроса-няма силна и слаба ракия има база за сравнение.

ИПК

  • Чо Чо Сан
  • *****
  • Публикации: 412
  • Добре ли носи на пиенье 2
  • Иван Петров Коцев
По нашия край казваме ,че няма слаба ракия а има слаби и калпави пиячи.

askb

  • Приобщени пиячи
  • Публикации: 10
  • Добре ли носи на пиенье 0
  • кандидат агроном
Re: Как да отделим метила и патоки при варене ракия
« Отговор #7 -: 10, декември, 2017, 07:37 »
Втория семестър ще имаме предмет Инструментални методи за анализ.Ще изследваме метила в алкохола ,има ли го ,няма ли го,и всякакви висши алкохоли.Така ,че давайте материал за изследване  :P
Градината е моето царство.....

Вискяр

  • Главен Кръчмар
  • Шопска джанковица
  • *
  • Публикации: 1 721
  • Добре ли носи на пиенье 7
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: Как да отделим метила и патоки при варене ракия
« Отговор #8 -: 13, декември, 2017, 10:20 »
Метила се неутрализира с етилов алкохол,докато патоките убиват бавно и сигурно.
Нема такова нещо!
Метиловият алкохол по принцип може да се неутрализира, но не в ракия за пиене.
Единственото спасение от него в "селските" казани е да се маха първака. На око.
Като това води до загуба на част от ракията или наличие на метил в ракията.
Никак не е трудно да се направи или купи качествен казан. Но инерцията и безхаберието относно черния дроб е от векове.
Метиловият алкохол има малко по-ниска температура на кипене (отделяне от джибрето) и това му свойство позволява да бъде отделен дори при първа варка достатъчно качествено. В началото на лулата трябва да има термометър и огъня да е слаб.



Дестилационните пари - смес от метилов и етилов спирт и вода навлизат във вертикалната тръба. Етиловият спирт, и част о водата,  кондензира по повърхността на тръбата и се връща в джибрето. Метиловият, като по-летлив, излиза през хладника. След като той се отдели, температурата -
 при същото нагряване, се самоповишава и започва дестилацията на етиловия алкохол. Момента на свършване на метиловия алкохол се отчита много лесно на термометъра - от около 64-65°С температурата се покачва на около 77-78°С.
По този начин в химическата промишленост се отделят едно от друго летливи вещества с близки температури на кипене. тръбата над казана на практика е една ректификационна колона.
Патокито съдържа по-тежко летливи вещества от етиловия алкохол и също може да се хване много точно и качествено с такъв казан - започне ли температурата да се вдига над 79-80°С.

На обикновен казан отделям патоки при промяна на вкус или аромат на дестилата - сигурен признак, че вече не тече чиста ракия. Независимо от градуса. По-добре да имам по-малък добив на ракия при първа варка и да преваря повече в следващия казан с джибри, отколкото да пия патоки.