Кръчма

Какво е CCD? Какво е СРПК?

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Какво е CCD? Какво е СРПК?
« -: 18, декември, 2012, 12:16 »
Какво е CCD?
CCD е съкращение на Colony Collapse Disorder.
Какво е СРПК?
СРПК е Синдром на разрушената пчелна колония.
И двата термина означават едно и също нещо - изчезването на пчелите работнички от пчелния кошер. Те напускат пчелния кошер, като изоставят майката, пилото, яйцата, меда и прашеца в него. На практика добре изглеждащо пчелно семейство изведнъж се превръща в почти празно и напълно безполезно кошерище.
Това е почти непознато по същност явление в природата, за което досега няма сериозно научно обяснение. За първи път е описано в САЩ съвсем наскоро - през 2006 г. Но се наблюдава и в европейските страни.
Засега Синдромът на разрушената пчелна колония се приписва на употребата на инсектициди в градините и полята, но също така се свързва и с генно модифицираните култури. Възможно е да се проявява и във връзка с промените в околната среда.
Colony collapse disorder е феномен, който тепърва се проучва.
Вредите от Синдрома на разрушената пчелна колония са два вида. Първия вид е в намаляването на добивите от пчелен мед и другите пчелни продукти. Немаловажен!
Но втория вид въобще не е за пренебрегване. Макар в ежедневието за него малко да се говори и да е малко познат. Това е опрашването на растенията. Без пчели няма реколта! Вярно, други насекоми също помагат за опрашването на плодовете, зеленчуците и техническите култури. Но основното опрашване, особено в овощните градини, е в много голяма част от пчелите. В редица страни собствениците на овощни градини канят и плащат на собствениците на пчелни кошери да ги преместят в овощните градини по време на цъфтежа.

« Последна редакция: 18, декември, 2012, 17:42 от Вискяр »