Кръчма

Бурени билки

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Бурени билки
« -: 10, декември, 2012, 16:33 »
Тук ще пиша за всички онези бурени, които безжалостно унищожаваме в градината или на нивата. А всъщност те са билки - всяка има своето приложение и своите ползи, от които е редно да се възползваме.
По този начин се лишаваме от много полезни растения и харчим пари за лекарства и препарати. От една страна, харчим излишни пари, от друга страна вкарваме излишна химия в храната си - а от там и в организма си. Против която химия по-късно се налага да харчим още пари за лекарства.
Целия този порочен кръг се върти поради незнание. Тези неща не се учат никъде. Вероятно се учат във висшите агро-земеделски училища, но аз нямам сведения за това. А и колко хора преминават в тези училища? В масовото средно образование не знам да има дори един учебен час, посветен на подобни знания.
Предполагам, известна част от хората ще се съгласят, че някои бурени са билки. Но колко от тях могат да продължат по-нататък и да назоват някои от тези растение и да имат познания кой бурен за каква билка може да се използва.
Част от тези бурени билки са полезни за човека - използват се при различни проблеми в здравето. Под формата на чайове, запарки, мазила, алкохолни и маслени екстракти и други.
Част от тях са полезни и при животните - открай време много билки се използват успешно при различни заболявания при животните.
Но тези бурени билки са полезни и за растенията. Много естествено е да се предположи, че след като са полезни растения за човека и животните, могат да са полезни и за културните растения в градината, но колко информация има по въпроса?
Тук ще се опитам да събирам и представям информация по приложението на бурените билки в градината.
Ще се радвам, всеки който има такава информация - за бурени, които са билки, да я споделя тук.
« Последна редакция: 03, октомври, 2013, 15:07 от Вискяр »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Бурени билки Cynoglosmm officinale L. - Лечебна наумка
« Отговор #1 -: 10, декември, 2012, 20:36 »
Cynoglossum officinale - Лечебна наумка, Черна трева, Овчарска иглика, Богородично мляко, Шапово биле, Наметка, Кучешки език...


Снимки: http://en.wikipedia.org/wiki/Cynoglossum_officinale, http://redbuttecanyon.net/introduced/c_officinale.html
Колаж: © Вискяр Градинаров

Колко много имена има този бурен билка!
Срещал съм го от време на време в моята градина. Когато е млад, и не обръщам особено внимание какво премахвам от лехата със зеленчуци, съм го унищожавал като вредител. Когато някой, успял да избегне участта си, успее да израсте и цъфне, винаги ми е правил впечатление с изящната си и скромна красота на дребните кадифени цветчета с променлива окраска, според фазата на цъфтеж. Дори съм се замислял на моменти да се постарая и да го завъдя като декоративно растение. Но улисан в ежедневието, и липсата на информация какво е, съм оставял тези мимолетни мисли да ги отвее вятъра, както отвява семената на глухарчето с техните "парашути".
Cynoglossum officinale е представен в книгата Разпознаване и събиране на билки на Борис Китанов, издателство "Медицина и здраве", 1987 г, с българското име Лечебна наумка.
Описан е като:
Цитат
"Растението е двугодишно тревисто, с изправено, меко и гъсто окосмено стъбло, с височина 40–90 см. Листата са продълговато елиптични или ланцетни; долните листа са събрани в розетка, на дръжка, дълга 10–20 см; стъблените листа са приседнали, последователни, полуобхващащи стъблото, дълги 5–15 см, широки 0,7–3 см, влакнести. Съцветието на Cynoglossum officinale представлява разширена пирамидална метлица с малък брой цветове. Цветните дръжки са окосмени, дъговидно извити надолу. Чашката е 5-делна, със зъбци, дълги около 4 мм. Венчето на билката е фуниевидно, 7–10 мм в диаметър, с 5 люспички при отвора му, яркочервено или светлочервено. Тичинките са 5. Яйчникът е горен. Орехчетата са сплескани, дълги 5–8 мм, с кукести шипчета, позволяващи семената да се разнасят от хора и животни.
Расте по сухи тревисти и рудерализирани (разрушени) места в цялата страна докъм 2000 м н. в. Цъфти от април до юли.
По-рано се е употребявала в медицината като дрога Herba Cynoglossi. Сега се използува само в народната медицина."
Лечебна наумка може да бъде объркана с две други растения - Лечебна медуница ( Pulmonaria officinalis L. )и  Виолетово птиче просо ( Lithospermum purpureo coeruleum L. )
Но разликите са доста видими.

Корени, стъбло, листа и цветове на Лечебна наумка притежават неприятен аромат. Те съдържат алкалоиди - циноглоссин, циноглоссеин, глюкоалкалоид консолидин, хелиосупин. В корените има кумарини, дъбилни вещества, инулин, канелена и фумарова киселини, багрещо вещество алканин.
Растението е отровно. Силно токсично за студенокръвни организми - има парализиращо действие върху моторната нервна система, и слабо токсично за топлокръвни организми.
Което не пречи да се посещава от пеперуди:(Пеперуда Икарова синевка, Polyommatus icarus. Има 2-3 поколения годишно, гъсениците се хранят главно с бобови растения (Fabaceae).)

Това, което ни интересува нас като градинари е следното:
Сока от растението и корените се използва като инсектицид. Също така с тях може да се борим с гризачите.
На всеки стотина квадратни метра градина е добре да има един-два корена лечебна наумка. Може да се откопае заедно с пръстта около корените, ако го намерим някъде в околностите, и да го засадим на открито и слънчево място в градината. В края на зимата или на пролет можем да засеем семена от лечебна наумка на дълбочина 3-4 см. Но да се има в предвид, че семената може да не поникнат в съответната година, а чак на следващата.
Билката бурен Cynoglosmm officinale не е капризно растение по отношение на грижи. Достатъчно му е слънце и вода.
Стигаме до приложението му в градината.
300 г листа, стъбла и цветове накисваме в 10 л вода. Загряваме до кипване и после оставяме да изстине. След това прецеждаме. С този разтвор пръскаме срещу гъсеници и листни въшки. За по-добро прилепване добавяме малко сапун или веро.
Използване срещу гризачи - мишки, плъхове, а може би и зайци.
Мишките и плъховете не могат да търпят миризмата на лечебната наумка. Преди години с отвара са пръскали хамбари, зърнохранилища, подове и стени на стопански постройки.
За защита на овощните дръвчета на есен, при първи сняг, се разпръскват надробени парчета от стъбла, листа и корени от Cynoglosmm officinale около ствола на дървото. Или се полива с извлека стъблото и  два-три квадратни метра почвата около него.
« Последна редакция: 08, март, 2013, 14:31 от Вискяр »