Най-хубавите, и най-много, краставици съм брал преди няколко години - края на юли и почти целия август. Беше един шантав дъждовен сезон - почти непрекъснато валеше[/quote]
Помисли си дали през другите години си ги поливал достатъчно.
Но както дъжда отмива (вероятно) спорите на гъбичките, предизвикващи мани,
Отмива само спорите на брашнестата мана и тютюневия трипс, само те се развиват от горната страна на листата, останалите ги благоприятства.
Микродъждуването има и друга положителна роля - охлажда въздуха в жегите
" Микроклимат"- това е състоянието на въздуха,влажност и температура, на повърхността между растенията и е различна от околната. Всяка поливка променя микроклимата а не само дъждуването, повишава влажността и смъква с 4-5 гр.температурата.
Защото, това лято, микродъждуването работейки повечето време от деня, охлажда и почвата. Аз поливам с вода от кладенец. Ако се полива с топла речна вода, едва ли ще има значително охлаждане на почвата.
Ако все пак се дъждува, водата трябва да е с температура приблизителна на въздуха. Студената вода предизвиква шок.
Намислил съм да опитам мъглуватели в градината,
Сигурно ще си първия опитал мъглообразуватели на открито, но се съмнявам дали ще стане щото са доста скъпи и..не са удачни, мъгла и вятър не се понасят много

Не се заяждам. Знам че дъждуването е естественото снабдяване на растенията в природата с влага. Знам че измива листата, подобрява дишането и фотосинтезата. Знам и че не е най-удачния вариант. Над 10 години принудително поливах чрез дъждуване. Използвал съм най-различни разпръсквачи с обхват от 1 до 90 метра и най-различно налягане. И сега използвам микродъждуване за разсада, пак принудително,изчислено от специалисти и...един път с него един път коригирам ръчно и пак разболявам разсада. А разсади отглеждам...близо половин век

За малката градинка си пускайте маркуча във вадата, за по-големите слагайте капковото, там е истината. По-важно е да знаете кога и колко да поливате а не чак толкова как но при всички случаи мокренето на листата води да проблеми и го отбягвайте ако можете.