Кръчма

Обработка на почвата

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Алкална почва !
« Отговор #75 -: 23, декември, 2016, 09:39 »
Колеги , вчера ми пристигна изследването от почвена проба на един определен участък от градината.Държа да отбележа , че на 12дка. площ имам около три вида различна почва.Въпросния участък касае една оранжерия от 400кв.м.Оранжерията беше поставена миналата зима и през този сезон се представи много зле. Показателя за PH e 7,9 , т.е.значително алкална среда.Време е за подготовка на лехите и през ума ми преминават варианти като - разпръскване на гранулирана сяра , стърготини от иглолистна дървесина , борови иглички , с цел вкисляване до етап неутрално PH .Очаквам Ваши Реални предложения за конкретната ситуация .

петко б

 • *****
 • 498
 • 10
 • градина
Re: Обработка на почвата
« Отговор #76 -: 23, декември, 2016, 21:02 »
7.9 като алкалност не е кой знае колко много .Ако ползваш NPK вземай с калиев хлорид също и амониевата селитра вкислява .Аз отглеждам зарзавати на 5.5 ph .По учебник не би трябвало да се получават нещата но в действителност си стават и то доста успешно .Основните елементи с кави стойности са ?

Re: Обработка на почвата
« Отговор #77 -: 25, декември, 2016, 08:47 »
     Борови иглички, полуразложена оборска тор и то колкото повече толкова по-добре. При разлагането се отделя амоняк. Основното торене го направи с яра мила комплекс а при подхранването азота го даваш в амонячна или амидна форма. Микроорганизмите го превръщат в нитратна и пак се отделя амоняк.
   Процеса не е бърз но имай изпредвид , че и едно варуване с негасена вар в норми от 500 до 1500 кг. на декар променя ph с 0,2 единици. Обратния процес дори и с химически средства ще е долу-горе същия. Отклонението не е толкова голямо и усвояването на елементите в тоя диапазон е почти добро та може причината да не е само в това.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Обработка на почвата
« Отговор #78 -: 25, декември, 2016, 11:24 »
По моите спомени имате варовик в изобилие по вашия край.
За оборската тор и подобряването на структурата си знаеш.
Чамови иглички, талаш, кори от дъскорезница понижава рН и ще ти е отличен органичен тор, с всичките му микроелементи. Боровите кори навремето ползваха като влагозадържащ елемент в почвени смески. Сега слагат Тераует, но за алкална почва боровите кори са по-удачни.
Изкуствени торове:
Влагай ги в сулфатна форма - амониев сулфат, калиев сулфат, магнезиев сулфат. Сулфатната част на молекулата на тора ще се свърже с калция в калциев сулфат - това е добре известния гипс, на практика абсолютно неразтворим.
Това ще ти извлече калция от почвата е ще понижи рН.
Ако почвата е много глинеста, ще е полезно да се добави пясък. Но не от плажа - той е карбонатен. Влага се силициев пясък, който е кисел. Не знам дали имате такива кариери в околностите и доколко ще ти е икономически изгодно.
Следи си всяка година рН, да не прекалиш с изкуствените торове.
7,9 не е кой знае колко алкално от химическа гледна точка, но повечето зеленчуци се чувстват уютно не при неутрална почва, а при леко кисела - обобщено около 6. Затова рН 5,5 при Петко дава добри резултати, а 8 при теб не дава. ;)
« Последна редакция: 25, декември, 2016, 11:30 от Вискяр »