Кръчма

Обработка на почвата

Re: Обработка на почвата
« Отговор #30 -: 06, октомври, 2014, 15:42 »
А това са другите лехи,тези със сламата са прекопани,наторени,мулчирани и са за пипер,а тези с поникналия синап са за домати. По дължина на доматените лехи засях половината със синап,а другата половина с ръж,но явно семето на ръжта е старо,защото поникна само10% и се наложи да го презасея със синап,който още не е поникнал.

Re: Обработка на почвата
« Отговор #31 -: 07, октомври, 2014, 13:38 »
     Краси, първо се извинявам, че директно към тебе се обръщам, смисъла би трябвало да се подразбира, пък и ти задаваш въпроса та по лесно е към тебе да се обръщам.
  Преди време качих снимки за разсаждане на домати. Ефекта беше-мани го тоя, хал хабер си няма от модерно земеделие :-[. Е.. признавам, нито сорт нито технология бяха модерни, но...и аз и семейството ми ядохме вкусни домати а на мене това ми е целта и това ми стига. Догодина ще сея същия сорт и по същата технология.
 Сега писах против органичното торене, предполагам реакцията е същата - глей го па тоя :o
 Колеги, аз съм ЗА всичко модерно в това число и за екологично, биологично, природосъобразно и т.н. производства. Аз съм МНОГО,МНОГО ЗА органичното торене. И въпреки всичко, макар и малко пресилено, посъветвах Краси да спре с торенето. На теория има чисто бяло и чисто черно вярно е, за съжаление както в живота така и в земеделието ги няма тези "чисти"цветове. Там нещата са...сиви :(
  Да се върнем на приказката. Решава "Краси" да става земеделец. Започва да се образова.Старите книги прескача/това е нормално макар че там нормите за торене са 4-6 т/дек./ та отива направо на последните "рекорди" ;D. И започват съветите на "специалистите" слагай 10-12 и не бой се: слагай 15 и не бой се.....копай- не копай, плеви-не плеви и т.н. Опитва нашия човек, не се получава. На другата година повечко старание - пак същото. И така...
  Краси, торенето с животински торове безспорно има много предимства. Качествата, съдържанието на различните торове в никакъв случай не е еднакво. Това зависи и от животните и от храната и от фазата на разлагане както и от начините на съхранение. Да кажем че заешката тор е еднаква с овчата или птичата е...пресилено. И друго, ако тръгнем по логиката, колкото повече органична тор в почвата толкова по добре, то бихме стигнали до заключението, че торището е най-добрата градина нали? Е.. мисля, че не е така.

Re: Обработка на почвата
« Отговор #32 -: 07, октомври, 2014, 22:47 »
Много точно си описал нещата,нямам какво да добавя освен едно,имам ти пълно доверие относно отглеждането на зеленчуци,защото всичко ,което си ми казал е сериозно аргументирано и когато съм го изпробвал действа,на ли и затова те питам :). Очаквам съвети,които ще изпълня на 100%.

Една история "В Петербург в градината на двореца имало един пост на който дежурял караул. Един турист попитал какво пазят ,те му отговорили не знаем този пост е от 200 г. Туриста настоял да проверят,разровили документите и разбрали ,че преди 200 г. на императрицата подарили рядък розов храст и тя поставила пост за да го пазят. След няколко години розата изсъхнала,но никой не освободил поста и той останал"
Хич не ми се иска повече да правя безсмислени неща и да хвърлям труда си на вятъра.
 
« Последна редакция: 07, октомври, 2014, 22:49 от Краси Лазаров »

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Обработка на почвата
« Отговор #33 -: 07, октомври, 2014, 23:53 »
Браво Краси, доста труд си хвърлил по лехите. Сипи му едно от мен кръчмарю да отмори. Като те гледам и мен ме хваща мерака да преправя моите. Дъските импрегнира ли ги с нещо? Правих барака и импрегнирах дъските със син камък и хидравлично масло после и не са мръднали вече 4 години, та се чудя. Има и специализирани импрегнатори.
 Като идея - подпорните колчета да са от арматурно желязо и да стърчат 10-20см над дъските. После на тях може да се сложат полуокръжности от тръби с алуминиевата вложка и да станат на тунел за по ранно разсаждане.
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Re: Обработка на почвата
« Отговор #34 -: 08, октомври, 2014, 08:53 »
Здравей,две трети от дъските са от дюшемето на вилата  ;D ,така и така отмъкнаха почти всичко та поне това да ми остане за ползване. Поне четири пъти са боядисвани с блажна боя докато бяха под. Сложих ги с боята към почвата,сигурно няма да ги бъде дълго време,но колкото изкарат. Една трета от лехите са с дъски,които съм импрегнирал с горяло масло. Идеята за конструкция за тунелче направо я взимам и те черпя едно. Обмислях това от известно време, а ти ми даде идея наготово,благодаря. Само ще забия арматурата до дъските и готово. Ще го ползвам и есен,защото пада една ранна слана,което налага в края на септември да обера пипера,а тогава е още дребен и горчи и не е вкусен. След сланата цял един месец още е хубаво времето.
Ето за това е хубав този форум,винаги можеш да получиш,да дадеш ценен съвет и така се чувстваш удовлетворен. Кръчмарю по едно на всички от мен!

Re: Обработка на почвата
« Отговор #35 -: 08, октомври, 2014, 11:00 »
Времето до засаждането в градината е далече,но на мен ми се иска да съм подготвен за тогава. Тази година на лехите преди още да съм ги облякъл с дъски засадих лук ,съвсем по края близо до пътеката,стана като на склон,за да мога след това да засадя пипера по-навътре и лука постепенно да го обирам без да пречи на пипера. Направи ми впечатление,че лука от юг се разви много по-бързо и стана по-едър от този който е от към север и това е нормално. Във връзка с това искам да питам,ако на лехите за пипер оформя тирове около 15 см. високи и толкова широки и от към южната страна засадя пипера,да ли няма да е по-добре от това да го засадя на равната  повърхност на лехата ,поради това ,че в тировете почвата ще се затопля по-добре? Аз поливам гравитачно и без това правя вади,а след като се позатопли времето в края на май мога и да загърля леко пипера,за да е по-устойчив на полягане.

Re: Обработка на почвата
« Отговор #36 -: 07, ноември, 2014, 13:22 »
На лехата за която писах по-напред съм отглеждал само пипер през последните години. Сега на нея и на другите лехи засях бял синап за сеитбооборот. Ето как изглежда в момент
« Последна редакция: 07, ноември, 2014, 13:25 от Краси Лазаров »

Re: Обработка на почвата
« Отговор #37 -: 09, ноември, 2014, 07:03 »
    Краси, има култури които понасят или не понасят моно културно отглеждане, пипера не понася! Полезно сеитбообръщение ще има ако  3-4 години сееш други подходящи култури и след това се връщаш на пипера. Болестите са по-малкия проблем при моно културното отглеждане, по- големия е изтощаването на някои елементи, и то микро щото общо взето другите ги внасяме достатъчно всяка година. Никой не е казал, че след 5 или 6 години на едно и също място няма да се раждат чушки, но факт е че всяка следваща година добивите намаляват.  Е, това в повечето случаи са добри пожелания щото не всеки има възможности да се мести всяка година, така че това дето го правиш все пак е нещо.

Станка

 • *****
 • 385
 • 10
 • Знам, колко не знам...!!!
Re: Обработка на почвата
« Отговор #38 -: 09, ноември, 2014, 19:16 »
 След като ни "изненада" снега ;D,реших че есента ще пропуснем оранта,но дойдееееее циганското лято ;D и по сухо няма да стане но изорахме :),не всичко но почти,като гледах на Краси обработените лехи и сметките му ,ме досрамя та днес при скубане на пипера прочетох бр в ред=само един ;D и като сметнах че днес оскубахме 10500бр пиперчета още по ме заболя кръста но съм влязла в нормата на гъстота на долния праг, 1.5 дка е мислех че е по малко.И сега иде ред да питам ;D Тракториста ни е професионалист ;D понеже искам високи лехи ми предлага да мине със загърляча за царевица през 70см и май -ще стане ???
Има дни,в които си мисля,че съм луда.Има и такива,в които съм сигурна.

Re: Обработка на почвата
« Отговор #39 -: 09, ноември, 2014, 19:24 »
    Краси, има култури които понасят или не понасят моно културно отглеждане, пипера не понася! Полезно сеитбообръщение ще има ако  3-4 години сееш други подходящи култури и след това се връщаш на пипера. Болестите са по-малкия проблем при моно културното отглеждане, по- големия е изтощаването на някои елементи, и то микро щото общо взето другите ги внасяме достатъчно всяка година. Никой не е казал, че след 5 или 6 години на едно и също място няма да се раждат чушки, но факт е че всяка следваща година добивите намаляват.  Е, това в повечето случаи са добри пожелания щото не всеки има възможности да се мести всяка година, така че това дето го правиш все пак е нещо.
Благодаря за разяснението,наистина сеитбооборота в малките градини е проблем. Искам да те питам да ли правилно разсъждавам? Понеже години наред вкарвам оборска тор и сигурно се е натрупал излишък от някои елементи,а от други може да има дефицит,та послушах съвета ти и есента не вкарах оборска тор в тази леха. Но се размислих се за минерален тор преди разсаждане,четох из нета добри неща за Яра Мила комплекс и те питам да ли е добър вариант да го внеса преди разсаждане,а по-късно според нуждите Кристалон? Ако пък ми предложиш друга по-добра комбинация,ще съм ти благодарен.

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Обработка на почвата
« Отговор #40 -: 11, ноември, 2014, 18:16 »Торене с оборска тор 1т. на 240кв.м
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Обработка на почвата
« Отговор #41 -: 31, март, 2015, 18:51 »
Ето Ви начин за намаляване себестойността на подготовката на почвата и ангажиране на личния състав - с цел да няма време да мисли за глупости. Всичко това на стройност - две шоколадови вафли и обещание при добре свършена работа - парче торта от близката сладкарница  ;) ;)

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Обработка на почвата
« Отговор #42 -: 31, март, 2015, 19:29 »
Ееее браво колега за хубавата работа и за мерака на малкия механизатор.Блазе ти,че  минаваш само с паста,аз плащам кеш вече  :)
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Станка

 • *****
 • 385
 • 10
 • Знам, колко не знам...!!!
Re: Обработка на почвата
« Отговор #43 -: 31, март, 2015, 23:03 »
 ;D Браво на механизатора,но  Мило,сигурна съм че му е най скъпият работник на  nkanavrov. ;D
Има дни,в които си мисля,че съм луда.Има и такива,в които съм сигурна.

Re: Обработка на почвата
« Отговор #44 -: 22, април, 2015, 11:31 »
Здравейте колеги,есента хвърлих много труд,наторих с троенсуперфосфат и оборска тор,прекопах лехите. Едни мулчирах със слама,а на другите засях бял синап. Очаквах през пролетта почвата да е рохка и готова за садене,но заради дъждовете и снега в момента е като лепкава глина. Почвата на повърхността е суха около два сантиметра,но надолу е доста влажна. Опитах да прекопая една леха,сравнително лесно става,но остават мазни и влажни глинести парчета,които почти не се разбиват. Оставих буците да просъхнат и станаха като бетон няма разбиване. Полях буците с лейката и ги раздробих с гребло след което мулчирах лехата,обаче останах без сили.
Сигурно трябва лехите още да просъхнат преди да ги копая,но ще трябва да мулчирам и да подготвя лехите за садене,че времето наближи. Това което ми хрумна да направя беше с една малка остра мотичка да направя бразди дълбоки около 3 см. по дължина на лехите,за да просъхнат,но не знам дали ще има ефект.
Моля ви дайте ми съвет,защо това се получи и какво мога да направя,за да подготвя лехите за засаждане?