Кръчма

Отглеждане на картофи

execut0r

 • ***
 • 141
 • 5
Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #15 -: 16, април, 2013, 21:26 »
Това са моите картофи реколта 2013 г. малко пострадаха но  :-\

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #16 -: 17, април, 2013, 19:36 »
Браво колега! Пожелавам ти , картофите да станат толкова големи , че да не можеш да ги вадиш с мотофрезата си , а да наемаш голям трактор  ;D ;D ;D  верижен  ;D ;D ;D . Желая ти успех и богата реколта.

execut0r

 • ***
 • 141
 • 5
Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #17 -: 25, април, 2013, 08:37 »
Това е проба от вчера :)

uphero

Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #18 -: 11, март, 2014, 15:34 »
А на влажно вирее ли картофа??

Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #19 -: 11, март, 2014, 19:56 »
В книжките които чета пише, че не са подходящи преовлажнените почви, но след като лятото изсъхва пробвай и успех.

Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #20 -: 11, март, 2014, 20:02 »
ние чакаме времето да изсъхне и ги грабваме,"бягай работа идвам" ;DRe: Отглеждане на картофи
« Отговор #21 -: 11, март, 2014, 20:34 »
     Ей това го признавам за професионално рътене а не като нашето , хем не можем хем се дърлим :) Който си го може си му е лесно пък и времето си улучва. Успех.

   uphero, то и аз май мога да позная че лятото ще изсъхне , щото и бая потоци и рекички пресъхват. Я по добре разпитай бабката кога става това па тогава решавай.


maistora

 • ***
 • 196
 • 2
Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #22 -: 11, март, 2014, 22:33 »
http://www.farmer.bg/35549-kartofite-sa-kultura-chijto-dobiv-se-formira-v-pochvata

тя бабката наи вероятно че му каже че става през лятото тая работа ама тея тини де ги разправяш може би са от подпочвени води

направо си питаи нея дали е сяла картофи и стават ли щото еи тъи през компа ако някои уцели ше си е хазарт за твоя сметка

Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #23 -: 20, март, 2014, 20:27 »
    Колеги, дайте някакви ориентировъчни схеми или практически изпитани норми на торене, предсеитбено и подхранващо. Няма да е лошо и други неща да споделите, все пак ако не за бизнес то всички сеем по някой и друг корен картофи и всекиму е драго като изкара добра реколта. Не сме реална конкуренция така, че не се пинтинисвайте :)

peterstamov

 • **
 • 88
 • 0
 • градина
Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #24 -: 13, юли, 2014, 08:51 »
Аз пък тествам различни сортове, за лична консумация, за пържене.
Тази година отписах Фолва, Агата, Аида! Сорта Провенто ми хареса на вкус, но може и още!

За догодина: - Моля споделете сортове, които сте опитвали и ви е харесал вкуса им да ги пробвам!

ivangeorgiev

 • 22
 • 1
 • градина
Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #25 -: 02, октомври, 2014, 13:07 »
Баткото, картофите са проста стока в сравнение с пипера, така че с удоволствие ще споделя своя над двадесет годишен опит в картофопроизводтвото. Схемата на засаждане е 70-75 см е междуредовото разстояние а вътре в реда около 26-27 см. Набраздяването извършвам с трактор перпендикулярно на посоката на есенната оран. Така редовете стават по-добри. Ако решиш преди есенната оран може да хвърлиш 50 кг троен суперфосфат. Основното торене обаче извършвам в момента на разсаждането на самите клубени. Садя и заривам ръчно. Преди преди полагането на клубените в браздата торя с NPK 12:11:17 снорма около 60-70 кг на дка - това е в самата бразда. След това се полагат клубените на картофите, но не в най-ниската част на бръздата а около 10-12 см по нагоре на северната страна на браздата. Браздите са разположени запад-изток. Торта я влагам с лейка с отвор 12 мм и при това положение торовата норма е 60-70 кг на дка като трябва да се съобразяваш и със скоростта на придвижване. Преди заравянето със мотика, което е за препоръчване при по-малки площи /моята е около 4 дка/ слагам каунтер около 3 кг на дка посредством шише с малък отвор,завързано на пръчка.

ivangeorgiev

 • 22
 • 1
 • градина
Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #26 -: 02, октомври, 2014, 13:51 »
Задължително според мен е рътенето тъй като по този начин намаляваш вегетацията с около 10 дни и освен това се повишава добива с до 30 %. Рътенето, което е направил колегата по-горе е отлично. Даже би се опитал да позная сорта на по-долната снимка - това е Ривиера. Все пак колегата ще каже дали съм прав. Баткото, доста неща съм почерпил от твоя опит с пипера така че ще се опитам максимално да ти помогна. Рътенето извършвам в плитки касетки от вносно домати с оплетка отвсякъде - това е много важно според мен за доброто проветряване на всички клубени и доброто осветяване в определен етап от рътенето. В една касетка слагам 2 реда картофи. Първоначално осигурявам пълно затъмнение - никаква светлина от никъде при темепература около 13-14 градуса за около 1 седмица. Когато кълновете станат около 1 см осветявам касетките бе наличието на пряка слънчева светлина върху тях. Редовно проветрявам за постигане на една температура от 10-12 градуса -  пък и самите клубени дишат, така, че проветряването на 2-3 дни е задължително. Целта на горепосочения температурен режим е покълването на колкото се може повече кълнове. При по-висока начална температура се получава така нареченото еднокълние, което повлиява за по-нисък добив. Осветяването пък води до надебеляване на кълновете и да не прорастват. Станат ли кълновете 2-3 см са готови са разсаждане. Ще се опитам да споделя опита си и за сортовата линия. През всичките тези години съм пробвал много сортове. За ранни къртофи можеш да сложи Ривиера или Импала, като Ривиерата е по-ранна и непретенциозна. Много е добра и за пържене и за готвене, но за зимата ще ти препоръчам да не ги ползваш, тъй като стават по-твърди с течение на времето. Ривиерата е със вегетация 65-70 дни от разсаждане като разбира се с продължаване на срока добивът се увеличава. Аз ползвам агривело също като колегата и при разсаждане около 5-6 март, започвам да реколтирам около 24 май. За зимата ти препоръчвам средноранните сортове Артемис или Марабел, като марабелът просто няма аналог по вкусови качества според мен. Забравих да спомена, че всяка седмица при рътенето сменям местата на касетките като най-долните отиват отгоре, а най горните отдолу за да се изравнят откъм температура и светлина. Дано съм успял да помогна и на теб и на колегите от форума.

ivangeorgiev

 • 22
 • 1
 • градина
Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #27 -: 02, октомври, 2014, 13:56 »
Забравих да спомена, че карантинния срок на каунтера е 90 дни, така че особено за ранните сортове трябва много да се замисли човек дали да слага. Все пак каунтера е първа група препарат - мже би по тази причина го няма  вече по агроаптеките вече втора година. Друг препарат със същото активно вещество - тербуфос е милан, но и него не знам къде ще откриете. Без тези препарати обаче теления червей ви е почти в кърпа вързан.

Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #28 -: 02, октомври, 2014, 14:36 »
ivangeorgiev печелите! позна точния сорт на долната снимка, ривиерата за пържене се уважава много в моя дом.

Re: Отглеждане на картофи
« Отговор #29 -: 02, октомври, 2014, 18:55 »
    Благодарско Иване. Мисля, че такава информация ще е полезна на доста хора, също така съм сигурен,че има и други колеги които да питат или да споделят опит ама нещо скромничат.