Кръчма

Болести и неприятели по череша

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Болести и неприятели по череша
« -: 19, февруари, 2012, 17:59 »
Черешова муха (Rhagoletis cerasi L)
Най-важния неприятел по черешата. Пораженията могат да достигнат до 100 %

Възрастен индивид


Ларва


Поражения


БиологияЧерешовата муха зимува като какавида в почвата на около десет см дълбочина. През май започва летежа на мухата (какавидите се превръщат в мухи когато температурата на почвата денем достигне десет градуса) и продължава около два месеца. Черешовата муха се храни с нектар от цветовете. Мързеливо насекомо, не обича много да лети. Предпочита да се припича отгоре на листата. Има едно поколение годишно. Една муха снася до триста яйца в зазряващи плодове, готови за храна на ларвите. Обича да си снася яйца при температура над 18 градуса. Между 15 и 18 се мръщи, но снася по малко. Под 15 градуса не снася. Със своето яйцеполагало тя пробива кожицата на плода и оставя яйцето си на дълбочина около милиметър. "Мътенето" трае от шест до десет дни. 15-20 дни след излюпването ларвите са напълно развити, изоставят плода, заравят се в земята и се превръщат в какавиди.

Съобразно биологията на мухата са и пораженията от нея. Ранните череши малко или никак не се поразяват, докато късните сортове търпят големи поражения. Напада и вишнята, но значително по-слабо.

Началото на летежа се установява с жълти лепливи табла. Борбата се води срещу мухата - в началото на летежа. Затова е много важно навременното установяване началото на летежа.
Ако нямате жълти лепенки, може да следите Областните Дирекции по Безопасност на Храните, част от Българска Агенция по Безопасност на Храните.

Борба

Конвенционална борба:
Първо пръскане се прави десетина дни след пролетяване на мухите. Второ се прави според трайността на ефекта на първото.
Не бъркайте карантинния период на препарата с периода на активно действие и въздействие! Активния период на въздействие е около половината до две трети от карантинния срок. Най-общо казано.
Препарати: Децис 2,5 ЕК – 0,03%; Данадим Прогрес - 0,1%; Калипсо 480 ЕК -20 мл в 20-40 л/дка; Циклон - 0,02%; Нексид 015 КС -  0,03 %; Ламбада - 0,02%; Суперсект 10 ЕК  - 0,0125%; Фюри 10 ЕК – 0,0125%.
Второто пръскане задължително се прави с инсектицид с къс карантинен срок. Желателно е да се комбинира с пръскане срещу цилиндроспориоза.

Органична (екологична) борба: Прибиране на плодовете, дори и поразени, преди ларвите да ги напуснат. Прекопаване на почвата намалява успелите да се заровят и какавидират ларви.
Лов на мухите с жълти лепливи табла - две до четири табла, разположени нависоко по повърхността на короната на всяко дърво, ще уловят голяма част от летящите мухи. Таблата се поставят около седмица преди очаквания летеж на черешовата муха.
В градината се разполагат комбинирани уловители - жълти табла плюс феромонови примамки.
Правят се капани от шишета, в които се слага ферментираща меласа. Може да се използва следната смес: 5 л вода, 500 г захар и 25 г амониев сулфат. Шишетата се поставят високо от южната страна на дървото.

Използвани материали: nivabg.com, agrobiotrading.com, agronet.bg
« Последна редакция: 19, февруари, 2012, 19:28 от Вискяр »

ХЕРА

 • ***
 • 180
 • 6
Re: Болести и неприятели по череша
« Отговор #1 -: 17, януари, 2013, 09:26 »
ето това ни беше проблем миналата пролет-за щастие го преодоляхме само с изрязване на засегнатите леторасли.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Болести и неприятели по череша
« Отговор #2 -: 17, януари, 2013, 10:23 »
Нямаш ли птици в градината?
Тия гъсеници са за две семейства синигери - да си отгледат потомството. Сега е момента да подобриш присъствието на птиците в градината - в моята ми помагат много. Направи няколко дървени къщички и ги закачи на различни места. Те ще си изберат най-подходящите за тях.

ХЕРА

 • ***
 • 180
 • 6
Re: Болести и неприятели по череша
« Отговор #3 -: 17, януари, 2013, 10:48 »
Птици има достатъчно.
Съседния двор е изоставен от години,с много дървета.
Гората е съвсем близо също.Синигери има много.
Но се случи.Само на едно дърво от 4 череши .Докато загледам паяжината и за два дни се излюпиха гадовете.А за часове оголиха няколко клонки.
Изрязахме ги и ги дадохме на кокошките.
Слава Богу не сме използвали химия...

execut0r

 • ***
 • 141
 • 5
Re: Болести и неприятели по череша
« Отговор #4 -: 09, април, 2013, 22:06 »
Черешите цъфнаха

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Болести и неприятели по череша
« Отговор #5 -: 27, май, 2015, 20:21 »
Малко разяснения относно черешите, "червеите" в тях, черешовата муха - виж по-горе, препаратите за пръскане и резултатите от това. Както и превантивни действия, които могат да се извършат от всеки купувач на череши.
По повод една дискусия за пръскани череши в една група в Мрежата.

Много "агрохимици" се навъдиха напоследък. Четат, четат...
И нищо не разбират! Освен, че всяко действие на производителя цели смъртта на милиони невинни.
Фюри 10 ЕК е контактен, а не системен, синтетичен пиретроиден препарат.
Контактен означава, че остава на повърхността, където е попаднал, и не навлиза в растението. Едно измиване със сапун - за предпочитане натурален, е достатъчно хем да го измие, хем да го разруши. Ако е останал някакъв препарат.
Пиретроидните вещества се срещат в редица растения. Тоест, те са натурални. Но извличането им в промишлени мащаби е най-малкото скъпо.
Органичните отровни вещества се разрушават от натриева основа (сапун). Оцетната киселина в оцета не им влияе по никакъв начин.
Пръскането по време на цъфтеж, особено на нектароотделящо растение като черешата, е едно некриминализирано престъпление! Поне към пчелите. От такива "специалисти" във вилната зона навремето ми измряха доста кошери. Добре, че измряха  и виладжиите.
Пръскането против ларвата ("червея") на черешовата муха се прави при избистряне на плодовете. Защото точно тогава черешовата муха си снася яйцата. Пръскането преди това, особено с контактен препарат с кратко действие - какъвто е Фюри при черешата, не върши никаква работа.