Кръчма

Отглеждане на пипер

Отглеждане на пипер
« -: 16, януари, 2012, 07:47 »
    Нека модератора да реши дали е удачно заглавието на темата. Безспорен факт е, че всяка брънка от веригата, като се започне от почвата, обработка, торене, семена, отглеждане на разсада и т.н, са изключително важни. Факт е, че за всичко това има разработени технологии и препоръки, както по отделно така и заедно. Но също така е безспорен факт, че всичките тези препоръки и изисквания могат да се изпълнят едва ли не само случайно. Отварям темата с идеята да споделим реалния опит и познания за това как се оправяме при условията които са ни дадени, при това  и с това което имаме като наличност. Отварям темата с идеята да науча нещо за отглеждането на пипера както и да помогна на някой с това което знам, щото въпреки изобилието на информация, въпреки че отиваме на нивата с лаптоп, мисля, че проблемите и неуспехите ни се дължат главно на недостатъчните познания. От 15 години се занимавам само с пипер. Ако знаете колко и какви грешки съм направил, хич няма да ме прочетете даже. Пипер отглеждам и то не лош. И грешки допускам макар и да се старая да не ги повтарям. Живота е такъв, винаги има какво да научиш и какво да сгрешиш. Не се страхувам да си призная, не се срамувам и да питам. Просто искам да отглеждам пипер и то по-хубав и повече. А вие, е, вие си решавате :)

Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #1 -: 27, януари, 2012, 16:25 »

  Така го садиме пиперо ;)
« Последна редакция: 12, март, 2012, 19:30 от Вискяр »

Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #2 -: 27, януари, 2012, 16:35 »


   И той обича красивото.
« Последна редакция: 12, март, 2012, 19:30 от Вискяр »

Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #3 -: 01, март, 2013, 08:14 »


  така зареждам и сея таблите-112ки


 това са тунелчетата в които ги подреждам ако няма издънки става такъв и го разсаждам

ХЕРА

 • ***
 • 180
 • 6
Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #4 -: 01, март, 2013, 08:50 »
Баткото,свалям шапка!
Имаш страхотен помощник  ;) ;)
И още по-страхотен разсад!
Стигнал си до истината,че в тарини на стелажи работата не става-трябва си пръстчица отдолу-да спуснат коренче.

Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #5 -: 01, март, 2013, 09:35 »
   Метода  проба-грешка е голяма работа :) То като си помисля, май няма нещо където да не съм грешил. Първата година останаха изолирани от почвата, едвам ги вдигнах 10-12 см. Втората се улучиха.Третата се престарах, засипах ги с пръст отстрани, щото и под тях влиза въздух и много лесно прегряват. Е да ама не :o Получи се такава изолация, отдолу почвата остана студена и нито едно коренче не се заби в лехата. Предполагам и на тебе сламата ти е изиграла такъв номер, изолирала е топлината. Тази година като гледам пак ще има проблеми и то още от сега. Времето дойде таблите са почти готови а мястото на лехите е като ливада и потъваш до глезените.

Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #6 -: 04, март, 2013, 19:51 »
      Малко нагледен материал за това , че винаги има проблеми но винаги има и надежда. Баща ми навремето ме научи на нещо много важно- на трънка мекица няма , ако искаш мекица трябва да потичаш :) Снимки от по-миналата година:
 

   Идеално тръгване. Всичко на място всичко еднакво, да ти е драго да ги гледаш.
   

  Десет минути и плачевно състояние.
 
 
  повишени грижи и внимание , съвзе се и се отрупа с плод. Яки жеги много пригор и едно скапано заболяване пак от топлото.
   
   
  Дългоочакван дъжд и изобщо неочакван силен вятър. Не помогнаха нито колчета нито сезали. Над 50% на земята. На следващия ден отново слънце и ела да видиш печена чушка. Въпреки всичко годината свърши добре. Близо 5 тона от дек. и макар и 35% да се продаде като шкарто, куража за следващата година го подсигурих.
Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #7 -: 04, март, 2013, 20:44 »
    Миналата година въпреки проблемите с разсада почнах да разсаждам малко ранко даже, на 1 май. Пожелах си да ми върви като по вода ама то май множко съм си пожелал :)
     
  Като започна та цял месец не спря. Като за капак един ден мина облак с град та ми опатка и лехите, с разсада. 20 декара ги разсаждам за 35 часа, 15 ги разсаждах 35 дена. Първия разсаден се разболя и повечето стана така:
     
    Ако не бяха предварително положени и торове и мулч и капково, бях се отказал. Просто бях принуден да продължавам и все пак за 5-6 дек. разсад хвърлих на края. Вижте резултата:
     
     
   Добива ми е рекорд при тоя сорт- килограм от корен средно.
   Нито се хваля нито се оплаквам макар, че че не си спестявам и двете при възможност ;) Това са фактите в случая.
  Показах ви две последователни години които никак не са изключение. Така е всяка година и в повечето случаи е много по зле.
 Иска ми се тези примери да ви вдъхнат повече кураж и да не казвате лесно "не става". Пожелавам успех на всички.
 
     

Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #8 -: 19, март, 2013, 18:32 »
Здравейте,случи ми се нещо странно със семената на пипера.Накиснах ги за 24 часа във вода след което ги сложих да ги рътя.Погледнах ги след около три часа покълнали но кълновете от към върха сиво черни  другата част от кълна навътре в семето нормална.Помислих че е от хумустима но на другия ден сивочерните кълнове омекнаха и се смиха скашкаха се.Махнах всички които бяха такива третирах другите с проплант и оставих семето на влажно продължиха да покълват но вече нормални бели.Отново накиснах семена от четирите сорта само във вода и в други съдове обеззаразени получи се същото но успях да определя че само при два от сортовете се получи изхвърлих семената с почернелите кълнове не третирах с проплант и по нататък кълновете са нормални.От какво е според вас проблема?При единия от двата проблемни сорта се получават черни кълнове само от реколта 2012 от семена събрани през 2011 не се получава.maistora

 • ***
 • 196
 • 2
Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #9 -: 12, март, 2014, 08:11 »
Баткото,свалям шапка!
Имаш страхотен помощник  ;) ;)
И още по-страхотен разсад!
Стигнал си до истината,че в тарини на стелажи работата не става-трябва си пръстчица отдолу-да спуснат коренче.

ох не става ли ,пръчсчица трябвало ,тотално опошляване на технологияте е пръсчицата . и как го правят хората тогава . е че е по-лесно на земята да ама по-правилно  ???

батко имаш ли снимки от първата нива като големи ?

от пръсчицата само болести се хващат тарини задължително се гледат изолирани от почвата ако ги вдигнеш на високо още по добре на метър по лесно можеш да контролираш топлина ,тогава контролираш температурата в оранжерията само и така и под и над тарината е една и съща

когато са на земята язък за чистоттата от болести при торфа по късно пък когато се вкоренят започват да растат неравно мерно щото вече става почти като на студена леха къде повече вода пкъде по малко къде просъхва къде не
и накрая и им късаш корените нещото за което е създадена тарината е да се запазва целоста на кореновата система
« Последна редакция: 12, март, 2014, 08:38 от maistora »

iyaneva

 • ***
 • 128
 • 2
Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #10 -: 29, март, 2014, 09:29 »
Незнам тук ли да питам , но не ми се започва нова тема- как е по- добре да се полива пипера при оранжерийно отглеждане- с капково напояване или с оросяване/дъждуване.
Из дебелите книги пише, че дъждуването увеличава добива с 30 %.

maistora

 • ***
 • 196
 • 2
Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #11 -: 29, март, 2014, 10:20 »
 ;DАбе наи-добре от опит да разбереш  ;D,ама в земеделието поправителен няма
Затва да помислим

всички методи си има предимства и недостатъци ако ги знаеш ще си избереш наи подходящия за теб

предимството на дъждуването е че подобрява микролкимата охлажда в горещите месеци вдига въздушната влажност ,ако е на пипер през юли на къра бива в оранжерията влажноста е проблем ,а има и възможност за засенчване ,тоест предимствата на дъждуването не са ти плюс в оранжерията при пипер
с капковото няма да имаш висока въздушна влажност което е плюс ,няма да си отмиваш препаратите и торовете при третиране ,можеш да си внасяш торовете а и някои препарати прецизно в малки дози и когато поискаш ,няма да се каляш
 и накрая ако решиш пък може да ползваш и двата метода ,със сигурност в началото е по добре капково


Станка

 • *****
 • 385
 • 10
 • Знам, колко не знам...!!!
Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #12 -: 29, март, 2014, 13:29 »
 Разсадната ми малка 4м на 8м оранжерия е освободена и ще я бодна с чушлета,след много чудене как да я полея ,няма да ми сложат капково и с висока леха ще ми е трудно без,та го измислих ;D на фитирии!!! Гледах колеги че така съдят салати,като теорията е ранните зеленч. на висока леха.Значи може..а преди всичко слагахме в фитирии,но много работа,за малко площ е оправдано.
Има дни,в които си мисля,че съм луда.Има и такива,в които съм сигурна.

iyaneva

 • ***
 • 128
 • 2
Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #13 -: 29, март, 2014, 16:54 »
След кaто е след рaзсaд то почвaтa нямa дa е студенa. Зaсaждaй нa рaвнa повърхност в двуредовa лентa _с окопaвaниятa ще зaгърлиш и ще оформиш вaдa с която дa поливaш 2 редa. Тaкa нямa дa ти се мокрят рaстениятa итрудa е по-мaлко.
П.п. сaмо aко имaш лек нaклон

Станка

 • *****
 • 385
 • 10
 • Знам, колко не знам...!!!
Re: Отглеждане на пипер
« Отговор #14 -: 29, март, 2014, 19:51 »
 Да много добра идея ;D,но късно,не зацепих че ако е на двуредова ще стане,но нали чушлета и са офффф те нали на три редова се слагат :(
Има дни,в които си мисля,че съм луда.Има и такива,в които съм сигурна.