Кръчма

Брашнеста мана, оидиум, по домати

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Брашнеста мана, оидиум, по домати
« -: 09, февруари, 2018, 09:23 »
Брашнеста мана по домати, оидиум (Oidiopsis taurica (Leveillula taurica), Oidium neolycopersici) е болест, която разрушава листната тъкан. Среща  се на открито в градината, както и върху домат, отглеждан в оранжерии и високи тунели, където може да бъде много важно заболяване.

Добивът и качеството на плодовете могат да бъдат намалени от брашнеста мана, тъй като болестта може да се развие бързо и тежко засегнатите листа да бъдат убити. Това води до по-малко плодове, които се произвеждат, особено при чери доматите и други директни сортове доматени растения. Плодовете, които обикновено формират, са с по-лош вкус, спрямо плодовете, произведени на растения с пълен балдахин от фотосинтетично активни листа, и е по-вероятно да развият увреждане на слънцето с по-малко защитно покритие на листата.

Патогените, причиняващи брашнеста мана, обикновено имат тесен диапазон от гостоприемници. По този начин оидиумът, който се среща при доматите, е причинен от различен патоген, отколкото този, който се развива в тиквички, краставица, грах или на рози. Понякога плевелите също са гостоприемници и по този начин могат да функционират като потенциален източник на патоген на брашнеста мана.

Главният патоген, предизвикващ брашнеста мана, е Oidium lycopersici . Различна гъбичка, Leveillula taurica , може да се срещне по-рядко. И двата патогена произвеждат характерен бял прахообразен растеж.  Leveillula taurica произвежда "брашно" само  от долната страна на листата.  Този вид може да се срещне и при пипер.

Подобно на други прахообразни мани, белият прахообразен растеж е най-вече асексуално произвежданите спори (конидии) на патогена плюс структурите, върху които се образуват спорите. Спорите са лесно разпръсваеми от вятъра. Разтоварването на спори на домати може да зарази и след около една седмица да развие ново място на болестта с изобилие от спори, готови да бъдат разпръснати.
Прахообразните гъбички не изискват влажни листа или висока влажност на въздуха, за да инфектират листата, както при други гъби, причиняващи листни заболявания. Брашнестата мана - оидиум, може да се каже, че е болест на сухото време.
Способността на тези гъбички да се развиват в редица условия, комбинирани с способността им бързо да произвеждат много спори, означава, че болестите по доматените растения могат да се развият бързо. Тъй като не се изисква влага, както е при голяма част от маните, гъбичките на брашнестата мана по домати се развиват най-добре, когато въздухът е малко влажен, но не над 95% относителна влажност.

Основните практики за управление на прахообразните мани са избор на резистентни или по-малко чувствителни сортове и прилагане на фунгициди.

Резистентността към прахообразна плесен, причинена от Leveillula taurica, е развита в някои сортове домати, които са приспособени за отглеждане в парникови условия, тъй като тази болест е по-проблематична при тези условия, отколкото в открито пространство за производителите.  Наблюдават се забележими различия в чувствителността към плесен, причинена от тази гъбичка, сред другите сортове, които се отглеждат на открито.

Брашнестите мани са относително лесни за контрол с фунгициди. Съществуват няколко конвенционални и биологични продукти, които се оказаха ефективни в експериментите за ефикасност с тази и други прахообразни мани. Растенията не могат да бъдат излекувани от заболяване с лекарство, каквото  при животните, като по този начин успешният контрол на всяка болест в растението налага да се започне лечение с фунгициди при първия симптом или предварително. Много заболявания на листата, включително брашнеста мана, започват, когато растенията се развиват, включително и производство на плодове, така че това често е подходящо време за започване на лечение. Конвенционалните фунгициди включват тези, съдържащи сяра, мед, хлороталонил или минерално масло като активна съставка. Ботаническо масло (включително сусам, розмарин и мащерка), растителни екстракти от фалопия (Fallopia sachalinense ) - активно вещество ресвератрол, биологични микроорганизми (включително видовете Bacillus и Streptomyces ) и калиев бикарбонат са някои от активните съставки в биологичните фунгициди, повечето от които са одобрени за биологично производство. Обикновено фунгицидите трябва да се прилагат ежеседмично, за да се поддържа контрол.

Отстраняването на засегнатите листа не се счита за жизнеспособен подход за управление на всякаква болест на брашнестата мана, тъй като след като се наблюдават петна, вероятно е настъпило разсейване на спори, спорите вероятно ще бъдат прекъснати в процеса на отстраняване на листата и вероятно ще продължат да бъдат източници от спори от други растения в района.

Ротацията, където се отглеждат домати, не е приложима практика, тъй като те са задължителни патогени, поради което се нуждаят от жива растителна тъкан, за да оцелеят (не могат да живеят в болни зърна през зимата). Някои други патогени, причиняващи плесени, са способни да произвеждат специална структура (клестиотециум, шасмотецик, аскокарп), които могат да оцелеят в латентно състояние като семе през зимата. Ascospores се оформят в него. Производството на тази структура и спори обикновено възниква, когато патогени от плесен от плесен се възпроизвеждат сексуално, което изисква взаимодействие между два патогенни щама с противоположно чифтосване (гъбичен еквивалент на пола).

Източник: Cornell University, Ithaca, NY
« Последна редакция: 09, февруари, 2018, 09:53 от Вискяр »

Доматка

 • *****
 • 406
 • 3
 • градина
Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #1 -: 10, февруари, 2018, 15:39 »
Много добре онагледено Вискяр!Така човек се орентира по добре за точния вид на болеста с каято си има работа.

П.С.Не,че ако имам проблем пак няма да ви пиша и да кача снимки за помощ! :P

alex

 • ***
 • 183
 • 0
 • градина
Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #2 -: 12, февруари, 2018, 08:19 »

Вискяр и това ли е брашнеста мана, защото винаги съм го мислил за алтернария ?

Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #3 -: 12, февруари, 2018, 09:19 »
   Това не е алтернария но не е и типична форма на брашнеста мана. Брашнестата не е така ограничена, забелязва се лесно като сиво петно се едно посипано с пепел, затова го наричат и пепелясване. Само при силно нападение листата прегарят но след доста време.
 Алтернарията е отделни малко елипсовидни петна с концентрична структура, по краищата по тъмна до черна към средата изсветляват. Появават се по стеблата, особенно при гъст прераснал разсад, по дръжките, по чашчелистчетата което причинява и черно петно  в ямичката на домата и домата узрява преждевременно. По листата отначало избиват леко жълтеникави петна които впоследствие прегарят и пак се образува тази концентрична структура.
  Картофената започва обикновенно от долните листа като отначало петната са воднисти но бързо прегарят. Петната са по периферията или по върха на листа, т.е. там където се задържа вода. Петната са големи обикновенно по жилките на листа, ако е отстрани пр. една четвърт от листа почернява, ако е откъм върха два три сантиметра пак изсъхва. При силно нападение бързо стига до върха като напада и стеблата и доматите. По стеблата се образуват воднисти петна които могат да обхванат стеблото и да го пречупят. По доматите започва от дръжката като кожата загрубява и потъмнява а в последствие загнива. Напада зелените, червените и тръгналите да червенеят са по устойчиви.

alex

 • ***
 • 183
 • 0
 • градина
Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #4 -: 12, февруари, 2018, 10:30 »
Благодаря ти Батко, много изчерпателно.
При мен съм имал само по листата, както е на горната снимка, в оранжерията на Афен.
С какви методи се противодейства, както при брашнестата мана ?

Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #5 -: 12, февруари, 2018, 12:17 »
   За по точно при доматите има два типа брашнеста. Едната напада повече листата и налеп се образува само от долната страна. При другата се нападат и дръжките и стеблата, налеп се образува и от двете страни а по късно петната стават ръждиво кафяви т.е. както на снимката. Развива се оцикновенно в по късното лято при сухо и топло време. Ако вали например или дъждуваш, водата отмива по голямата част и не се развива. Препаратите са много, като почнеш от метил топсин, рубигани систани топази и т.н всички са системни и при първи симптоми пръскаш и помагат. Хубав препарат е ортива ама малки разфасофки не съм срещал.

alex

 • ***
 • 183
 • 0
 • градина
Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #6 -: 12, февруари, 2018, 13:44 »
Батко, ето снимка от при мен в оранжерията и това е всяка година. Започва някъде към средата на месец май, като най-податлив е афен. Самото растение си се развива добре, плододава, но сигурно по някакъв начин си влияе негативно.


Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #7 -: 12, февруари, 2018, 17:01 »
   Алекс, няма типично изразени форми на нито едно заболяване, най-много прилича на едно вирусно но не е и то. Изхождайки от времето и условията по това време, бих предположил че е алтернария. По това време се развиват главно маните, алтернария и картофена, по-късно тръгват и бактериозите и най накрая брашнестите. Ще продължим темата има какво да се сподели.

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #8 -: 12, февруари, 2018, 19:16 »
Батко, ето снимка от при мен в оранжерията и това е всяка година. Започва някъде към средата на месец май, като най-податлив е афен. Самото растение си се развива добре, плододава, но сигурно по някакъв начин си влияе негативно.Aбсолютно същото го имах в една от оранжериите със Синьора и Азия,дадох листа за иследване в Растителна защита и ми казаха,че е сиво гниене.Имаше и по цветовете.Но като цяло нямаше проблем със плододаването.Средата на май се появи !
« Последна редакция: 12, февруари, 2018, 19:18 от Мило »
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #9 -: 12, февруари, 2018, 19:58 »
   То това му е лошото на диагностицирането на болестите. Ако някоя болест се изяви в пълна степен, трудно ще я сбъркам. Но ето в случая има снимка на лист с петна без други оплаквания и описания. Сивото гниене напада и листата и стеблата и плодовете, няма как от едни безвредни листни петна да се сетя за останалото, което иначе е напълно възможно.  Все пак по доматите болестите са по ясни по описани и има ефективни препарати.  Да видите какво чудо е с пипера на полето, особенно с тези капризни сортове като моя. Става ме луди от диагнози и пръскане и...оправя се само ако времето се оправи. Познавам ги болестите, хващам ги в начален стадий и..няма спиране. Ужас.

Доматка

 • *****
 • 406
 • 3
 • градина
Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #10 -: 12, февруари, 2018, 21:11 »
Според вас това същото ли е?Всяка година на външните домати се получава в различна степен.Края на юли началото на август.Понякога се оправят понякога загиват всички листа,а плодовете имат едно бяло вдървяване и разложена вътрешност.Аз мислех за бронзовост...!Почва винаги от горните листа-не върха,а просто по горните.

Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #11 -: 13, февруари, 2018, 09:16 »
    Ирина, даваш абсолютно точно описание на..доматена бронзовост. Има две форми- обикновенна и некротична. При първата петната са повърхностни при втората проникват в дълбочина и растението загива. При тебе изглежда се проявяват и двете. Периода също се съвпада. Предполагам когато е сухо и топло се развива повече. Приносители са трипсите така, че вземай мерки предварително. Скоро бяхме коментирали и Стенлито, няма да сгрешиш ако го прилагаш 3-4 пъти, заслужава си и само като листно подхранване пък изглежда поне засега има полза и срещу вирусите.

Доматка

 • *****
 • 406
 • 3
 • градина
Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #12 -: 13, февруари, 2018, 21:30 »
Батко,благодаря ти!Мислех си,че е бронзовост,но нямам достатъчно опит!Трипса и акарите са моята ахилесова пета за външния домат,така както листната плесен ме побеждава в оранжерията.Пръскам и с био и хим.препарати,но борбата е неравна!Около моя двор всичко е запустяло,обрасло с треви високи колкото човешки бой!На моята улица останахме да живеем само нашето семейство.Младите хора като починат близките им зарязват всичко и така градините подивяват.Обнадеждаващо е,че се изкупиха няколко къщи,но като виждам новите стопани-граждани пак се отчайвам!Дано поне засеят райграс ,че да не са толкова високи бурените.Ще пръскам,ще следя,ще слагам уловки и дано да се справя.Имам винаги хубави домати и вместо да бера плодове до късна есен,бързо,бързо приключва сезона и пак се връщам към оранжерията.Трипсите са толкова много при мен,че една година от 150 корена корнишони едва успявах да набера една кофа краставици на 24 часа.С какво ли не ги морих,но като загинат новите попълнения пристигаха своевременно и пак отначало.
Вискяр,извинения за спама в брашнестата мана  по доматите,но спокойно можем да я продължим като и други болести...! :-\ или не!?

Доматка

 • *****
 • 406
 • 3
 • градина
Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #13 -: 13, февруари, 2018, 21:39 »
Не можах да намеря цена за Стенлито,но има телефони за контакт така,че ще се свържа с фирмата и ще си поръчам.Предполагам обаче,че ще е в големи опаковки и скъп...! :( Безплатен обяд няма!

Re: Брашнеста мана, оидиум, по домати
« Отговор #14 -: 14, февруари, 2018, 06:11 »
   Миналата година беше 175 лв. за 5 л.
  Като алтернатива срещу трипса можеш да използваш дъждуване пр. късно вечер или рано сутрин.  От горната страна на листата са и дъждът
 ги измива. Добре е да третираш и защитна ивица 10-15 м. но знам че не е лесно.
« Последна редакция: 14, февруари, 2018, 07:48 от Баткото »