Кръчма

Отглеждане на домати по "Китайски способ"

Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #45 -: 12, февруари, 2018, 07:43 »
Ето още едно видео от същият колега. В него показва крайния резИлтат. Засадил е рязаните и не рязаните от един сорт по двойки едни до други. Като от рязаните едното растение е от вкоренен резник,а другото е от останалия корен,който е пуснал колтук. Той обяснява в коментарите,че е възможно резултата да е такъв,защото са в район на север с недобри условия. Другият момент е че това са детерминантни сортове,но той казва,че е опитал и с индетерминантни и резултата не е бил по-различен.
https://www.youtube.com/watch?v=B0LI5PvvynU

Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #46 -: 12, февруари, 2018, 12:24 »
   Краси, няма какво да научиш от тези руснаци бе човек. Едната за месец изтъпанила половин метър конци, другия окълцал листата кат не знам кво си. Хал хабер си нямат, точка.
   Я си слушай ти батко си, без домати не си остана я :P
« Последна редакция: 12, февруари, 2018, 12:27 от Баткото »

Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #47 -: 12, февруари, 2018, 15:03 »
Така е ама зима голяма и ги загледах и ги забърках семената  :), знам че при Батко празно няма.  Иначе бях "твърдо" решил да сея на 1 февруари,ама като всяка година се "размеквам" през декември. Сега направих парниче на остъкленият балкон за декемврийският разсад,защото вътре му е топло,ако се наложи през нощта да отоплявам няма да е целият балкон,а само парничето 100/50/50 . Предишната нощ опитах само с термометър вътре и стават нещата. Двата домата от 7 януари ги направих както каза и ще ги снимам след седмица.

Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #48 -: 12, февруари, 2018, 15:18 »
Ето и парничето,семпло,ама ще ми върши идеална работа и няма да разнасям разсадите из апартамента. Вътре ще му сложа нагревател с термореле и пей сърце. Може и да го завивам със старо одеяло през нощта и да мина и без нагревател,ще проверя.

Доматка

 • *****
 • 405
 • 3
 • градина
Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #49 -: 12, февруари, 2018, 21:24 »
Краси,хубаво парниче си направил!Като бързаш сега ще си ги дундуркаш! :P
Много се смях на Батко на коментара за руснаците! ;) Наистина на нищо са направили доматите!Честно ако така ще гледам растения -по добре да се откажа!Като бедни сираци са-и изглеждат...нещастни! :'(
Да каже нещо руснака за това-без да се пъна с глупости!

Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #50 -: 13, февруари, 2018, 09:25 »
Изобщо не исках да бързам,но ситуацията в градината се промени. Сега имам възможност за около 35 стръка домат навън. Затова когато видях клипа за китайският метод си помисли,може да ми е от полза за повече добив и на ли съм бърз го започнах. Сега ако трябва да го започна не бих опитал толкова рано,а разсада не е чак толкова много. Батко ми е казал доста техники,така че  ще го запазя за оранжерията.
Руснаците които имат малки градинки не са много в час и правят такива щуротии,като си мислят,че така ще преборят картофената мана.

Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #51 -: 13, февруари, 2018, 17:37 »
    Краси, проблема с болестите в оранжерията си е почти изцяло по наша вина, принудена или от не знание. Аз съм започнал с тунелчета, преминал през най различни примитивни и с двойно и тройно покритие, прекарал съм незнам колко пъти атласа с болестите. Затова сега твърдя, че доматите имат много болести но и много лекарства, ако малко си отваряш очите, без хич няма да останеш. От десетина години в къщи оранжерийката ми е 8 на 5 м. висока и просторна като тесните страни се отварят почти изцяло. Цяла зима има пресни лук,чесън,салата и спанак. Напролет разсаждам около 30 корена чушки, 80 корена домати и десетина краставици. Разсада/до тая година,догодина няма да съм тук/ го сея по коледа и до пикиране го държа на топъл и светъл южен прозорец. До седмица след пикиронето го изнасям в оранжерията в допълнително тунелче само с аварийно отопление и черга та рядко се включва отоплението. Разсаждам различно, от края на февруари до средата на март, без мулч, доматите винаги в легнало положение с два три см пръст отначало. Отначало пак имат тунелчета и аварийно отопление за всеки случай. Тунелите винаги махнати през деня, оранжерията затворена само ако е доста студено. През повечето време поне едната страна е отворена и то още сутринта. Ако няма опасност от ниски температури и през ноща е отворена. Колко изоставам не знам но досега в тази оранжерия не съм пръскал нито разсад нито разсадени и...не съм останал без стока. И да се появи някое петно тук там или го чистя или го пренебрегвам но не пръскам макар че нямам скрупули знам действието на препаратите, просто не се налага. Знаете в една оранжерия колко бързо и лесно може да се качи температурата както и да падне като се скрие слънцето. За почвата не е така а тези резки разлики и колебания не са полезни. Има продължителни облачни дни. Вътре шурти вода. Растението поема вода чрез листата, няма транспирация, няма движение на хр.вещества, корена спи. Също не полезно. За болестите знаете, влагата налице и подходящата температура ей ти и гъбите кацнали. Отваряйте проветрявайте и не бойте се. Не знам дали ще спечелите или загубите със сроковете,според опита ми не, но ще имате здрави и жизнени домати и добри добиви това е сигурно. Когато е облачно и мрачно нека му е по студено и по-сухо, нека почива и без това няма фотосинтеза, когато се покаже слънцето ще навакса. Много по вредно ще му е когато е тъмно пък топло и влажно, неприятностите са в кърпа вързани. Така мисля аз пък вие си решавате.

ИПК

 • ******
 • 501
 • 3
 • Иван Петров Коцев
Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #52 -: 13, февруари, 2018, 19:08 »
Браво за написаното . Както винаги си точен и ясен.Това е самата истина .

Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #53 -: 13, февруари, 2018, 19:32 »
И аз съм абсолютно съгласен и то от опита ми с оранжерията. Затова и направих автоматично проветряване на врата и прозорец,а в началото на юни отварям изцяло късите страни. Оплакваха се от Афен бил податлив на сиво гниене,а при мен три години беше супер. Сега съм измислил да направя късите страни така,че да бъде найлона на рамки и още по-лесно да се сваля. До сега в оранжерията съм пръскал веднъж с Атоник,защото измръзнаха доматите. 

101ov

 • *
 • 2
 • 0
 • градина
Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #54 -: 13, февруари, 2018, 23:39 »
Здравейте , колеги !
В позицията си на начинаещ любител градинар искам да задам въпрос и предварително благодаря за отговорите!
 На разсадът ми домати ( на около 35 дни ) започнаха да се подвиват/завиват  листата на горе и може би са леко избледнели. Предполагам е нещо физиологическо и липса на нещо , но на какво!? Гледам ги в апартамент , постоянна температура 17-18 градуса , при слънчев ден са на плаж между 12-16 часа , при лошо време им пускам специална лампа ( цвета на светлината е лилав). Напояване имаше преди 4-5 дни , но разлика няма.Стебълцата са леко лилавички.Не ползвам и климатик , тъй като много изсушава въздуха и почти ми развали разсада миналата година. Та , каква може да е причината за това завиване на листата и как да се справя с него.


Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #55 -: 14, февруари, 2018, 06:06 »
     Постоянна денонощна температура не е добре, през деня я вдигай около 25 гр. Ако само стебълцата са лилави не е проблем, но ако и жилките на листата са лилави имаш липса на фосфор. Завиване фуниевидно на връхните листа при възрастните домати се получава при липса на фосфор и цинк и излишък на азот но се съмнявам при тебе да е това. В каква смес са доматите и подхранвал ли си досега. Ако можеш качи снимки, така гадаем.

Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #56 -: 19, февруари, 2018, 13:05 »
Вчера се наложи доматите от 10 декември рязани и не рязани да ги преместя в по-голям обем,от 200 мл. в 500 мл.  Понеже ме подведе рускинята да ги засея един месец по-рано,а до разсаждането има най-малко 40 дни отрязах голяма част от корените около половината и ги засадих по-дълбоко. Това направих с цел да ги забавя,освен това ги държа на по-ниска температура от другият разсад. Знам че най-добре е да не се затормозва разсада,нито да избързва нито да се бави,но когото се случи трябва да се реагира,освен това всичко е с опознавателна цел.
Това което ми направи впечатление беше,че рязаният разсад има много повече корени от не рязаният. Нямаше толкова субстрат,колкото корени,а рязаният имаше по-малко време за пускане на корени от не рязаният. Освен това корените на рязаният бяха с много повече разклонения.

Доматка

 • *****
 • 405
 • 3
 • градина
Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #57 -: 20, февруари, 2018, 21:37 »
Значи все пак обяснението за рязането на доматите е стимулирането за по добра коренова система.Аз моите ги скубах както каза Батко.Исках и да режа,но покриването и допълнителното внимание към температура и влажност при липса на време наклониха везните към скубането.Очертават се 10-12 дни без слънце!Виждам как разсада ми се издължава,но...С природата няма как да се борим!

Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #58 -: 21, февруари, 2018, 09:06 »
Аз същото направих когато пикирах доматите от началото на февруари. За предимствата на пикирането знам отдавна,но по-удобно ми беше да сея по едно в чашка,защото вадех от инкубатора само тези които поникваха. Докато когато е в табла,когато поникне първото изваждах всички и някои поникваха до 5/7 дни по-късно,защото им понижавах температурата.
Да не се заричам,но вече преди 1 февруари домати няма да сея. Не китайски ако ще марсиански начин на отглеждане на домати да измислят. Занимавка ми е но няма смисъл да се мъчат растенията.

deoo

 • *
 • 49
 • 0
 • градина
Re: Отглеждане на домати по "Китайски способ"
« Отговор #59 -: 21, февруари, 2018, 13:37 »
Значи все пак обяснението за рязането на доматите е стимулирането за по добра коренова система.Аз моите ги скубах както каза Батко.Исках и да режа,но покриването и допълнителното внимание към температура и влажност при липса на време наклониха везните към скубането.Очертават се 10-12 дни без слънце!Виждам как разсада ми се издължава,но...С природата няма как да се борим!
Ако  все пак започва да прераства  разсада, може да се види това видео.
https://www.youtube.com/watch?v=nX4lAAk_S_0