Кръчма

Торене

stella_z

  • ***
  • 166
  • 2
  • градина
Торене
« -: 30, ноември, 2017, 11:44 »
Не знам дали темата е за тук, ако реши кръчмаря да я премести  ;)
Някои от вас казаха че използват торовете Яра мила и кристалон . Та моля дайте малко повече информация. Само техни торове ли ползвате , по схема ли, почвено или в капковото, предсеитбено слагате ли например троен супер фосфат амониева или калиев сулфат? Или само на разтворимите е достатъчно.
Замислила съм се напоследък за смяна торовете и оптимизация. Ние процедираме така с едната оран слагаме троен супер и калиев сулфат, после вегетационно пускаме разтворим калиев тор през капковото и амониева та също през капковото и допълнително пръскаме с листни торове. Да добавя че при нас оранжериите са заети целогодишно и орем след всяка култура.

Мило

  • ********
  • 1 074
  • 20
Re: Торене
« Отговор #1 -: 30, ноември, 2017, 13:51 »
Като ,че ли говориш за мойте оранжерии и торенето им  :),по същия начин правиме и ние,но стигам до извода ,че вече се обезсмисля основното торене на есен поради редовното хранене по време на вегетацията.Ползваме бързоводорастворимите торове на Фермер,Тера стар(гръцки),Хортигроу и Яра мила в капковото.Листни торове само калция прилагаме.
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

stella_z

  • ***
  • 166
  • 2
  • градина
Re: Торене
« Отговор #2 -: 30, ноември, 2017, 20:16 »
Мило, вие колко често пускате тор на краставицата ? Един път седмично или по често. Все имам чувството че не им давам достатъчно пък ме е страх ида не прекаля че нали и моите деца ядат от тях. Гледам клипове от оранжерии , ми то по 4-5 краставици почти готови за късане , а у нас една е готова другата е за след ден два. Не съм навътре с краставицата само две години съм гледала. Ама направо се смахнах като ги гледам

Мило

  • ********
  • 1 074
  • 20
Re: Торене
« Отговор #3 -: 01, декември, 2017, 11:41 »
По принцип на една седмица трябва да се пуска тор на краставицата,но ние пускаме на 10 до 15 дена,ако е добре запасена почвата с оборски тор е по лесно.Краставицата реагира много добре на него.Така и при нас през ден береме от една и съща оранжерия,това дето го гледаш на клипчетата е труга категория отглеждане,не е нужно чак така  :)
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

ivanovbg

  • *******
  • 806
  • 10
Re: Торене
« Отговор #4 -: 01, декември, 2017, 13:14 »
Мило, а с каква разходна норма торите? Може ли примерна схема на торенето.
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Мило

  • ********
  • 1 074
  • 20
Re: Торене
« Отговор #5 -: 01, декември, 2017, 16:37 »
Oт начало с по малко(на 250кв.м 600-800грама водорастворим тор на 120л. вода),постепенно увеличаваме до 2кг 2,5кг. на тези квадрати.От начало повече азот когато прави листна маса стъблото,а когато краставичките станат колкото показалец и по големи, калии (35%)и малко азот(5%).И във всяко пускане и 100-200гр. магнезии .
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !