Кръчма

Вертицилийно увяхване при домат

ИПК

  • ******
  • 506
  • 3
  • Иван Петров Коцев
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #15 -: 06, август, 2017, 22:46 »
При мен положението е отчайващо.Може да се каже ,че приключих с доматите в оранжерията . Болеста нападна и Аматито и за няколко дни всичко доби лош вид.Интересно че върховете и стеблата си остават зелени .Срязах един корен но всичко си му е наред .И плода е добър само дето листата окапаха за нула време.Съседите казаха че преди време е имало една сутрин някаква мъгла и където е минала всичко е поразено. Но пък на  външните домати им няма нищо дали защото са си от домашния стар сорт който още не е почнал да зрее.
Това е оранжерията .По листата няма нито въшки ,ни акари ни белокрилка .

Това са върховете им.

Това са външните домати


Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #16 -: 07, август, 2017, 09:06 »
    Листна плесен бай Иване. Тръгва от долните листа и върви нагоре. Плодовете, стеблата и връхните листа не напада. Образува се и налеп, нещо като мухъл, не си го забелязъл. Предполагам ториш с много оборска и по малко амониева.
  Съвет: предсеитбено, наред с оборската тор, слагаш и по 1-2 гр. на корен NPK   почистваш по навреме долните листа за по добро проветрение и още отначало включваш в пръскането фундазол или метил топсин. Не е опасно заболяване и се дължи главно на небалансирано торене и...гравитачно поливане.  На външните домати също очисти долните листа, да се проветряват. Това  дето казва Вискяр за долни и горни листа дето хранят китката е..не вярно.  Стига да има здрави листа, няма значение къде са, хранят цялото растение.

ИПК

  • ******
  • 506
  • 3
  • Иван Петров Коцев
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #17 -: 07, август, 2017, 09:22 »
Май позна точно къде е проблема . Амониева въобще не употребявам от няколко години . Оборска угнила тор има в изобилие и там ще да е проблема .Но пък както съм засаждал тия в оранжерията ,така съм засаждал и външните , и те са в оборска тор много ,но тях не ги лови плесента.Ще имам в предвид за следващата година ако сме живи и здрави да спазя твоите препоръки .