Кръчма

Вертицилийно увяхване при домат

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Вертицилийно увяхване при домат се предизвиква от два вида гъбички патогени в почвата:
  1. Verticillium dahliae. Тя е широко разпространена по целия свят, главно в умерения и субтропичния. В тропиците много рядко се среща .
Паразит и сапрофит растения. Това е polyphagous и се среща в голям брой растителни видове - дървесни, както и тревисти. Това го прави по-общо заболяване, наречено Verticiliozą.
У нас от зеленчуците напада предимно домати, артишок, картофи, пипер и патладжан.
 2. Verticillium albo-atrum. Преди е бъркана с Verticillium dahliae, но изследванията показват, че са два вида гъбички патогени, от разред Аскомицети. Също като братовчедка си, напада множество растения. Тези гъбички живеят в почвата и имат космополитен характер на разпространение, но най-сериозните атаки възникнат в умерените региони, при температури между 20 и 25 ° С . Сред основните гостоприемници са люцерна, хмел и памук.

Симптоми

Възможно е да видите следните симптоми:
 * Пожълтяване и свличане на долните листа
 * Някои или цялото растение внезапно увяхва, особено при горещо време. Растенията могат да се възстановят при по-студени или влажни условия.
 * Кафяви или черни линии в тъканта под кората. Те се виждат като кръг от кафяви марки, ако стъблото се реже напречно. В дървесни растения белезите са във външния пръстен на растежа, въпреки че по-старите инфекции, които не са били фатални, може да са оставили подобни белези в по-старите, вътрешни пръстени на растеж.

Начин на разпространение:
Спорите на гъбите, предизвикващи вертицилийно увяхване при домати и други растения, се разнасят от въздуха, птици и животни, хора, градинарски инструменти, кални ботуши, семена. Много често заразяването на дадена почва се осъществява чрез водата за поливане.

Начин на действие
 
Verticillium микрослеротиите се насочват към корените на стотици видове растения, много от които са едногодишни зеленчуци като домати (Lycopersicon esculentum), ревен (Rheum rhaponticum) или тикви (Curcubita pepo). Гъбичката влиза в захранващите корени с други хранителни вещества, след това пътува през стъблата и листата на растението. Получават се  изсъхнали и  некротични места, започвайки от дъното на растението. Тъй като растението умира, гъбата колонизира съседни растения. Verticillium презимува в разлагаща се растителна материя до 15 години, така че едно заразено растение може отново да зарази цяла градина.
Микросклеротиите покълват и проникват в корените на чувствителните гостоприемници, където те растат във водната система (xylem). Увяхването се развива благодарение на комбинация от физическо блокиране на съдовете на ксилома в резултат на растежа на гъбичките и гъбичките също произвеждат токсини, които се носят нагоре във водния поток. Растението често блокира собствените си съдове за ксилом с венци в отговор на токсините - това води до кафявите ивици, видими в пръстените на растежа на заразените растения. Гъбичката образува нови спокойни структури в мъртвия растителен материал.

Заобикаляща среда

Вертицилиумните гъби лежат в пасища като мицели и микросклеротии. Заболяването  получава първия си тласък през пролетта, тъй като въздухът и почвените температури се затоплят от 15 до 25 градуса по Целзий. Алкалните почви и нитратни азотни торове насърчават растежа. Засилването на засаждането на възприемчиви растения не само ограничава циркулацията на въздуха, но дава на гъбичкия лесен скок от една коренова система към друга, когато пролетните дъждове - или напояването - създават по-слаба почва. Плановете за управление на Вертицилийно увяхване неизменно включват използването на устойчиви сортове и видове, допълнително разделяне между растенията и използването на амониев азотен тор. Добавянето на компост за подобряване на здравето на микробите и дрениране на почвата, ограничаване на напояването, когато дъждът е изобилен и чакането да се засади, докато почвата и въздухът се затоплят до 25 градуса, може да помогне за ограничаване на жизнеността на гъбичките.

Информацията от канадски държавен сайт, посветена на вертицилийно увяхване при доматите.
За начинаещи:
Идентификация
Жълти лезии, простиращи се между вените до ръба на листа, се развиват първоначално върху долните листа
Лезиите често имат V-образна форма
Симптомите често се появяват само от едната страна на растението или от едната страна на листата
Съдовата тъкан става кафява и обезцветена, най-забележимо близо до линията на почвата
Заразените растения могат да умрат, особено през горещата част на деня
Период на активност
Нападение на Verticillium се наблюдава през целия сезон. Обаче симптомите често са по-тежки след завърза на плодове или по време на сухи периоди. Наличието на растителни паразитни нематоди може да увеличи тежестта от въздействието на вертицилийното увяхване.
Бележки за търсачите:
Диагностицирайте чрез нарязване на основния ствол на дължина. Съдовата тъкан на растението ще бъде кафява.
Могат да се вземат проби от почвата за тестване на Verticillium и нематоди. Най-добрите времена за проба са през май/юни и септември/октомври. Опитайте да изпробвате по едно и също време на годината всеки път, като използвате една и съща лаборатория, така че да можете да сравнявате броевете от година на година. Броят ще бъде по-нисък през пролетта, отколкото през есента. Установените прагове се основават на вземане на проби от пролетта.

За напреднали:
Идентификация
Първият симптом на вертицилийно увяхване е пожълтяване на листата, последвано от "вибрация" (особено по време на горещината на деня, с възстановяване през нощта). Жълти листни лезии, простиращи се между вените до ръба на листа, се развиват първоначално върху долните листа. Лезиите често имат характерна V-форма. Тъканта в лезиите може да умре, но това обикновено е заобиколено от неправилна жълта област. Заобикалящите листа може да показват пожълтяване, първоначално без кафяво. Това помага да се разграничи заболяването от алтернария. Долните листа са засегнати първо. Симптомите често се появяват от едната страна на растението или от едната страна на листата. Когато се нарязва на дължина, съдовата тъкан на основния ствол ще бъде кафяво, особено на линията на почвата.   

Биология
Вертицилийните  инокулуми оцеляват в почвата и по остатъци от растения гостоприемници. Много видове култури са гостоприемници, включително картофи, чушки, патладжан, ягоди, малини, цвекло, тиквени, някои кръстосващи и люцерна. Известни са и плевелни видове като амбра, агнешки квартали, пера, пепелянка и листни плевели.
Период на активност
Нападение от Verticillium присъства през целия сезон. Обаче симптомите често са по-тежки след завързване на плодове или по време на сухи периоди. Наличието на растителни паразитни нематоди може да увеличи тежестта на вертицилийно увяхване.
Бележки за изследване:
Диагностицирайте чрез нарязване на основния ствол на дължина. Съдовата тъкан на растението ще бъде кафява.
Могат да се вземат проби от почвата за тестване на Verticillium и нематоди. Най-добрите времена за проба са през май/юни и септември/октомври. Опитайте да изпробвате по едно и също време на годината всеки път, като използвате една и съща лаборатория, така че да можете да сравнявате броевете от година на година. Броят ще бъде по-нисък през пролетта, отколкото през есента. Установените прагове се основават на вземане на проби от пролетта.
 
Как да се борим с вертицилийното увяхване?

Все още няма химически средства за борба с вертицилийното увяхване по домати и други култури в градината.
Следвайте 4-6 годишно редуване на културите.
Не редувайте с растения, нападани от вертицилийно увяхване. Зърнените култури и тревите не са домакини и са подходящи.
Поддържайте полетата чисти от плевелите  гостоприемници.
Предлагат се култури и сортове, които са толерантни към вертицилийно увяхване.
Може да се изисква фумигация на почвата, ако броят на Verticillium и нематодите е висок.
Има малко шансове да го убиете в почвите - вектори или пътуващи по нея, почви и растения около вашия парцел. Скъпите инжекции на почвата, използващи високи концентрации от химически фунгициди, някои от които са под въпрос, не могат да унищожат всички гъби, така че фунгицидите не могат да бъдат гарантирани като дългосрочни решения. Подрязването на повредените дървета, премахването на засегнатите растения и почистващите инструменти с белина или разтриване на алкохол може да помогне за забавяне разпространението на вертицилийно увяхване.
С достатъчно земя може да опитате "ядрената опция" - оставяйте земята да лежи на угар и да засаждате растения като годишна ръж, използвайки "зеления тор", който те произвеждат, за да поддържат микробите здрави и да се хранят с гъбички


Ето и снимките, посветени на вертицилийно увяхване при домати:
   
Симптоми на уртикария



Симптомите на увяхването на Verticillium, показващи екстензивно пожълтяване, V-образни лезии



Симптомите на Вертицилийно увяхване върху домати




Когато имате проблем и се съмнявате за вертицилийно увяхване при доматите, сцепете по дължина стъблото на здраво и болно растение, максимално ниско до земята, и сравнете:



Източник

« Последна редакция: 31, юли, 2017, 14:52 от Вискяр »

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #1 -: 30, юли, 2017, 00:19 »
Ще прежаля един здрав корен утре и ще го направя...Ще кача снимки.
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #2 -: 30, юли, 2017, 00:24 »
Не бързай със здраво растение.
Срежи в ниското някое, което смяташ, че е болно.
Или изчакай още време - гъбичка е, не е вирус.
Поливането със син камък е брутално решение -  ще избие всичко в почвата. Но ме съмнява, че ще убие гъбите в растенията.
Решението за това поливане е твое.

Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #3 -: 30, юли, 2017, 09:36 »
  Мина, опиши по-подробно това потъмняване на педя от почвата. Кората в какво състояние, загнива ли изсъхва ли, на петна ли е? Ако имаш болен корен отскубни го с корените и виж в какво състояние са.
   Бай Иване, оставам с впечатление, че надолу стеблата са здрави само върха е пострадал. Снимай един корен от близо и дай описание.
   Проверявайте редовно за белокрилки, трипсове и акари.

ИПК

 • ******
 • 506
 • 3
 • Иван Петров Коцев
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #4 -: 30, юли, 2017, 21:30 »
Да ,стеблата са нормално здрави. В сряда като си отида ще направя разрези и на здрав и на болен.Ще поместя и снимки.А сега ще ви дам линкове на снимките и ще можете да си ги увеличите за по добро виждане.Според мен болеста е тази посочена и описана в поста на Вискяр.Интересно защо на Аматито я няма болестта или пък то е по издържлив сорт ??





« Последна редакция: 31, юли, 2017, 11:04 от Вискяр »

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #5 -: 30, юли, 2017, 23:03 »
Повечето хибридни сортове са устойчиви  на доста от разпространените болести. Затова на Аматито му няма нищо.

Характерно за този хибриден сорт домати е, че те са устойчиви на болести като тютюнево мозаечен вирус (Tm), вертицилум (V), нематода (N), фузариум (F1,2) и листна плесен (St).
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #6 -: 31, юли, 2017, 00:35 »
Първият корен  който удари "нещото"  е Бенатар, хибрид, устойчив на  вертицилум....
benatarf1
« Последна редакция: 31, юли, 2017, 13:43 от Вискяр »
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

peterstamov

 • **
 • 88
 • 0
 • градина
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #7 -: 31, юли, 2017, 12:53 »
Днес цепнах стеблото на един Бенатар. Имаше лекинко кафяво! Може би не е толкова устойчив!
В оранжерията се представи добре, но навън е плачевно, то и другите сортове де!  :)

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #8 -: 31, юли, 2017, 14:41 »
Маслина в Испания, нападната от вертицилийно увяхване:


ИПК

 • ******
 • 506
 • 3
 • Иван Петров Коцев
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #9 -: 31, юли, 2017, 14:50 »
Сега остава да разберем какви мерки да предприемем след като очистим оранжерията наесен та следващата година да нямаме тоя проблем.

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #10 -: 03, август, 2017, 16:34 »
Така....започвам с качването на снимки с първия проблемен корен, който в крайна сметка прежалих и измъкнах-сорт Бенатар-хибрид,"устойчив", но пък на вкус и родовитост идеален!За да не мъкна здрав корен(много ми дожаля) реших да направя разрез в здравата все още част и в засегнатата....разликата е видна и от прохождащите като мен..... ;)



Това е Бенатар Ф1, на който преди около седмица премахнах няколко силно засегнати листа и занаблюдавах, докато нещото се разпространяваше и по други корени... ???



Новозасегнато листо от горна страна...




Същото,но от долна...



Оставения колтук на съседния корен , пак Бенатар Ф1 и той вече е в кюпа....




Началото на "процедурата" по измъкването му-видимо всичко си е наред,свежо и зелено....

Първоначално отделих здравата, незасегната част и сцепих до сърцевината, по същия начин процедирах и при засегнатата част от растението с еднаква дебелина на стеблото...Оказа се,че това е важно!В засегната по дебела част на стеблото все още имаше плътност и движение на сокове, а в тънката почти не...






После разцепих по дължина и двете части.....




 
Като оглеждах корените забелязах, че на главния корен има възел,едва ли е от значение, но ме изуми-велико нещо е природата!




При корена явно всичко си беше ок.....



Същата процедура повторих и в дебелата част на стеблото, първоначално в основата на растението, където не е засегнато и после през около 10-на см.






Не знам дали се вижда на снимката,но листата са с някаква лъскавина отдолу...


А върха си е идеално свеж!

Казвайте, какво е според вас и какви мерки да предприемаме ??? Лично при мен всяка година има по някой такъв корен, изключвам миналогодишния бум, който беше масово явление в страната...
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #11 -: 03, август, 2017, 16:46 »
  Мина, опиши по-подробно това потъмняване на педя от почвата. Кората в какво състояние, загнива ли изсъхва ли, на петна ли е? Ако имаш болен корен отскубни го с корените и виж в какво състояние са.
   Бай Иване, оставам с впечатление, че надолу стеблата са здрави само върха е пострадал. Снимай един корен от близо и дай описание.
   Проверявайте редовно за белокрилки, трипсове и акари.

Надявам се се вижда добре на снимките Батко, потъмняването е като при изсъхване, постепенно и плътно,насищащо се,без петна...Акарите са ми много трудни за 100%-во  констатиране...На едно от листата/има снимка/ се виждат финни бели точици... ??? А паяжини между растенията си имам, но си правя превенция на която разчитам.....ама ?
« Последна редакция: 03, август, 2017, 16:49 от MinaLP »
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #12 -: 04, август, 2017, 09:28 »
Мина, май си публикувала целия атлас с болести и неприятели по доматите  :o. Проблема може и да не е само един, затова ще пиша аз какво виждам и в какво се съмнявам пък ти на място ще проверяваш.
  Акарите не са един вид но най-често напада паяжинообразувашия и....не прави паяжина между листата и стеблата ;D ;D а от долната страна на нападнатия лист, вижда се ако обърнеш листа и го държиш хоризонтално срещу светлината, т.е. гледаш странично. Листата постепенно изжълтяват и накрая изсъхват. Това потъмняване на стеблото на четвъртата снимка показва че вай-вероятно имаш белокрилка а тя се забелязва лесно.Има още цикади ,въшки, трипси но те са проблем само като са много.
   Да се върнем на изсъхването. На двете снимки на корените се виждад хубави здрави росни корени, празно тъмно място и основите корени. Не личи това кал ли е или мъртва тъкан. Ако е тъмнокафява мъртва тъкан като корк, заболяването е....Вкорковяване на корените. Заболяването се причинява от почвена гъба която напада корените и отначало се образуват малки кафяви петна които се разрастват и сливат като обхващат целия корен. Над болното място си пуска здрави въздушни корени които крепят известно време растението но постепенно започва за увяхва, долните листа пожълтяват и окапват и растението загива.Още една особенност- стеблото става кухо, но причината за това може и да е друга. Болеста се развива много бавно така ,че растението може да се развие и да върже плодове но в сравнение със здравите изостава и плодовете остават по-дребни. Има сортове с по-висока устойчивост та нищо чудно при някои да са болни а други здрави. Не е опасно заболяване. Имал съм случай 2000 корена, всичките заразени, спасявал съм ги с 2-3 поливки с фундазол или метил топсин и последващо запрашване.
   Айде виж това дали пасва и виж дали няма листа ужким здрави, да увяхват едностранно или от едната страна на стеблата и пак ще говорим ; ;D

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #13 -: 04, август, 2017, 09:47 »
Мина, май си публикувала целия атлас с болести и неприятели по доматите  :o........ Това потъмняване на стеблото на четвъртата снимка показва че вай-вероятно имаш белокрилка а тя се забелязва лесно.Има още цикади ,въшки, трипси но те са проблем само като са много.....
Батко, ти направо ме разбииии.... ???  ;D
Продължавам изследователската си дейност... ;)  ;D
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Вертицилийно увяхване при домат
« Отговор #14 -: 06, август, 2017, 21:01 »
Разгледай с лупа внимателно тази бял грис от двете страни на листото. Има ли го по  долни и горни листа? По други растения? Дали са яйца или остатъци от излюпени яйца? Дали са памукообразни или прахообразни?
Акарите трябва да ги видиш с лупа, но на увеличена снимка не забелязвам.
Относно покафеняването на стъбло и листа - отдавам го на бактериални проблеми. (ти си знаеш)
Корена се е самооплел още в таблата за разсад. Най-вероятно е загинал от механична деформация.