Кръчма

Праз лук

alys

  • **
  • 66
  • 0
  • градина
Праз лук
« -: 15, февруари, 2017, 13:50 »
Имам малко семена за праз лук от Вискяр. Миналата година доста късно научих за сорт Св. Виктор и напук на всичко, засях малко. Не успяха да станат, разбира се, за ядене и ги преместих в съдче в градинска почва и "зазимих" в оранжерията. Сега се чудя дали не му е много топло в слънчеви дни, но ще стои там до второ нареждане. :) При желание да го видите, мога да го фотна, но това е експеримент, който няма да повтарям и каквото и да се случи, все тая.
Въпросът е за сеенето на семена. Дали да засея в оранжерията директно на лехичка и дали сега е моментът? После ще разсадя в градината, ако ми се получи. Една година опитах да сея в едно корито вкъщи до прозореца и се получиха едни тънки дълги иглички, които не приличаха на разсад за засаждане. Обикновено купувам разсад, но искам да си произвеждам, ако не се окаже мисия невъзможна. Моля, споделете вашия опит.

MinaLP

  • ******
  • 503
  • 5
  • градина
Re: Праз лук
« Отговор #1 -: 15, февруари, 2017, 14:11 »
Няма опит с него, но с удоволствие ще следя и експериментирам, много го хапваме цялото семейство!Може и снимки,да! :)
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

alys

  • **
  • 66
  • 0
  • градина
Re: Праз лук
« Отговор #2 -: 15, февруари, 2017, 15:11 »
Все пак добре се е справил с презимуването.

MinaLP

  • ******
  • 503
  • 5
  • градина
Re: Праз лук
« Отговор #3 -: 15, февруари, 2017, 16:52 »
Това ми попадна от нета и ми се струва доста сбито и добре обяснено, без излишни разтягания и сложни "упражнения".... ;)
http://www.razsad.eu/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%B0%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7/
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

alys

  • **
  • 66
  • 0
  • градина
Re: Праз лук
« Отговор #4 -: 15, февруари, 2017, 17:15 »
Мина, изглежда лесно и си струва да опитаме. :) Този номер със засушаването все не ми е вдъхвал доверие. Какво пречи да се засади веднага?

MinaLP

  • ******
  • 503
  • 5
  • градина
Re: Праз лук
« Отговор #5 -: 15, февруари, 2017, 17:27 »
За да разберем кое е по-добре трябва да се пробва...както казва Батко "проба-грешка" действа безотказно...Аз мисля да действам  50/50 със засушаването и ще видя кой ще се прихване по-лесно....Освен ако някой не се включи с вече изпробван метод и ни насърчи....  ;)
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

Re: Праз лук
« Отговор #6 -: 15, февруари, 2017, 18:31 »
Да ви кажа какво стана при мен,есента засях семена от праз и воден лук във форма с 128 гн.,ей така за проба и да имам нещо зелено през зимата. Стана супер разсад,като водният лук го прехвърлих в чашки от кафе и започна да прави глави,а праза ще го сготвя след няколко дни. Така че ще си направя разсада за лятото по този начин,като засея две форми и ще ми е достатъчно. Предимствата са че не е нужно да се плеви и при разсаждане ще има по-добро прихващане,но това е достатъчно за моята градинка,който иска да пробва. ;)

alys

  • **
  • 66
  • 0
  • градина
Re: Праз лук
« Отговор #7 -: 15, февруари, 2017, 19:29 »
Краси, тази форма на топло ли беше? При разсаждане ще режеш ли коренчетата? Моя експериментален го местих от съд в градината и после обратно и не съм чакала да се засушава и тем подобни. Вероятно съм съкращавала коренчетата, защото е по-лесно засаждането. Не съм забелязала да му е повлияло това местене, т.е. според мене си се прихващаше веднага.
« Последна редакция: 15, февруари, 2017, 19:33 от alys »

Re: Праз лук
« Отговор #8 -: 16, февруари, 2017, 07:24 »
Температурата е като в неотопляема стая от 13 до 18 гр.,няма да пипам корените,защото те излизат с торфа без да се разкъсват. Водният лук така го пресадих в чашки от кафе и няма проблем. Предполагам че на праза се подрязват корените,защото е седял на сухо,подрязват се и листата,за да може да има по-малко изпарение на влага от тях до като се прихване.

alys

  • **
  • 66
  • 0
  • градина
Re: Праз лук
« Отговор #9 -: 16, февруари, 2017, 12:30 »
Краси, благодаря!

Re: Праз лук
« Отговор #10 -: 17, февруари, 2017, 20:02 »
    аlys, твоя разсад трябваше миналата година да направи стебло, тая ще изкара цветонос и семена. Две годишно растение е.
   Мина, преписани от тук от там не пълни съвети с врели некипели предположения не са ти от полза.
  За лука и праза с две приказки, ако е скубан разсад, режеш коренчетата на 4-5 мм от дъното ако е от форма, сееш без да режеш нищо. Особенното при лука и праза е, че няма коренова шийка и всички корени ги пуска от дъното. Ако обърнеш внимание и на разсада а и на главите има множество еднакви корени като пискюл. Любопитното е, че лука е "обратен" в сравнение с другите растения т.е. корените трябва да са му листата  а листата корените :o
   За увяхването. Ами и свеж да го разсадиш докато пусне нови коренчета ще увяхне та...същата е. Иначе е куча марка , и увяхнал се прихваща.
   Праза е обратен и в друго отношение. Ако разсадиш на рядко ще имаш  късо  дебело стебло и много листа което хич не е добре, затова се разсажда по гъсто най добре на тир да речем на 10-12 см едно от друго. Така се получават по тънки но по крехки стебла с дължина 30-40 см.

alys

  • **
  • 66
  • 0
  • градина
Re: Праз лук
« Отговор #11 -: 17, февруари, 2017, 21:56 »
Батко, нека направи цветонос, не съм виждала при праза и е интересно. Не беше нито за изхвърляне, нито за запазване, така че реших да видя докъде ще стигне. Благодаря за включването!