Кръчма

Зеленчукова градина и Пчели

canopus

 • 4
 • 0
 • градина
Зеленчукова градина и Пчели
« -: 13, февруари, 2017, 22:42 »
Здравейте,

Нов съм в Кръчмата и малко трудно се ориентирам още, но дано темата е на правилното място :)

Разполагам с един двор, където смятаме тази година да си направим малка градинка и евентуално да сложа 1-2-3 кошера с пчели.
Имам голям мерак за кошерите, но проблема е, че кошер от вътре съм виждал само празен  ;D т.е. напълно начинаещ. За сега се образовам теоретично по темата, като съм си взел Пчеларската енциклопедия и в момента, чета Календарния Справочник на Любен Радоев. НО само с теория малко трудно ще станат нещата..
Та въпроса ми е дали не съществува някакъв курс или нещо такова, но със практика? В интернет открих разни курсове, които можело да ги вземеш и дистанционно - не търся такова нещо. Предполагам това е за хора, на които им трябва сертификат. На мен ми трябва практика на живо сред пчели. Ако някой е чувал за подобен курс с практическа насоченост ще се радвам да сподели.

Относно градинката..
Мястото е планинско, надморската височина е около 600 м. Там ще се ходи горе долу веднъж на 2 седмици, като когато се налага може и веднъж седмично. Казвам това понеже следващия ми въпрос е:
Какви култури според вас ще са подходящи и ще могат да растат ако няма човек там всеки ден.. до колкото знам доматите и краставиците искат доста грижи и редовно поливане та не знам ако 2 седмици няма никой там дали ще остане нещо от тях.
За това си мисля за картофи, лук, може да пробвам с тикви.. като цяло ще е нещо като експеримент пък каквото стане. 
Както може би предполагате имам още много въпроси, но ще се позавъртя из кръчмата и пак ще пиша.
Ще се радвам на всякакви съвети!
« Последна редакция: 13, февруари, 2017, 23:21 от canopus »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Зеленчукова градина и Пчели
« Отговор #1 -: 13, февруари, 2017, 23:34 »
Относно градината:
Сади всичко, което ти е на душа. Две седмици не са чак толкова много време. А  пък доматите така ще са по-ароматни и вкусни.
Относно пчелите:
Сега времената са програмни. Съответно и курсовете са такива. За съжаление.
Намери си няколко стари кошерища и ги подреди. Пчелите сами ще се заселят вътре.
Ако са от загинали семейства, е хубаво да се обгорят и измият отвътре със сода каустик (2%, ако не бъркам; здрави гумени ръкавици задължително! )
Огледай се за пчелар наоколо - ако ще, да те вземе да гледаш при него, или да идва при теб.
Успех!

петко б

 • *****
 • 498
 • 10
 • градина
Re: Зеленчукова градина и Пчели
« Отговор #2 -: 14, февруари, 2017, 07:16 »
Според мен тивите са ти най удачния вариант за ходене през две седмици .Ако ходиш всяка седмица може да имаш КЪСМЕТ и друго да се получи.

canopus

 • 4
 • 0
 • градина
Re: Зеленчукова градина и Пчели
« Отговор #3 -: 14, февруари, 2017, 19:36 »
То че ще сея различни неща ще сея пък ще видим какво ще излезе..
Петко, да и аз си мисля, че тиквите са по-непретенциозни и ще засадя от тях със сигурност.
То 2 пъти седмично ще е ходенето сега, като се позатопли ще се ходи всяка седмица в повечето случаи.

Вискяр, да може да сложа 1-2 с пчели и 1 празен кошер да видим дали ще го харесат.

В една друга тема прочетох, че лука от семе се сеел рано.. ама колко рано? Сега добре ли е да се сее на открито? Или само в оранжерия се сее по това време? Ако може на открито, какво друго се сее на открито сега от семе?Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Зеленчукова градина и Пчели
« Отговор #4 -: 14, февруари, 2017, 22:39 »
Лук от семе, ама кой вид?

При мен всяка година се самозаселва поне по един рояк.

canopus

 • 4
 • 0
 • градина
Re: Зеленчукова градина и Пчели
« Отговор #5 -: 14, февруари, 2017, 23:05 »
Ами в темата, която четох се препоръчваше Асеновградска каба и Испанска каба, та ако намеря семена от тях ще е. Такъв който прави глави още първата година.
Отделно ще засадя и арпаджик. Ама той е по-късно предполагам?

Мисля да сложа и моркови.. Миналата година взех едно пакетче семена от моркови (нямам идея какъв сорт, но от тези пакетчета който масово се продават по големите вериги магаизини). Най-вероятно аз не направих нещата както трябва, но от цялото пакетче извадих един единствен морков  ;D За сметка на това пък беше много вкусен!!

Тази година ще се опитам нещата да се получат по-добре.

Нарпаво да питам и за високата леха. Чета из форума, че е доста добър вариант и със сигурност ще се опитам да направя такава, но се чудя как се полива при висока леха? Освен микродъждуване? Ако поливам в страничните вади предполагам няма да е достатъчно?
Например ако на леха има по 3 реда (чушки да речем) - ако се полива във вадите от страни на лехата ще достига ли достатъчно вода до всички растения и най-вече тези в средния ред?

Много въпроси станаха, а колко още има..
Благодарен съм за всеки съвет!
« Последна редакция: 14, февруари, 2017, 23:08 от canopus »

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Зеленчукова градина и Пчели
« Отговор #6 -: 15, февруари, 2017, 01:27 »
Добре дошъл! Драго ми е за всеки новодошъл и смеещ да пита... Повечето, както и аз, в началото само се ослушват. ;)
Моркова ти мнооого ме разсмя... ;D Поздравления, важното е, че е бил вкусен. Аз в един от опитите си с тях пък изкарах "солети".... но вкусни!!! Тази година съм подготвила една малка висока лехичка от есента за тях и ще опитам отново. Обърнах сложих овча тор, налума(горска почва), талаж и пясък.В момента избирам начин как да ги сея, има много в нета, а и тук в кръчмата...  :)
А високата леха се полива чрез капково, с вада няма как да я полееш. Пък и мързелива работа си е.... или пък можеш да си свършиш куп други неща докато се накапе...Има отворена тема специално за капковото, прочети там.... Успех!  :)
« Последна редакция: 15, февруари, 2017, 01:35 от MinaLP »
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

Re: Зеленчукова градина и Пчели
« Отговор #7 -: 15, февруари, 2017, 07:38 »
    саnopus, и двамата с булката сме селянчета и "печени", та беше нормално и в града да си направим градинка, която никак не ни затрудняваше. Един ден бабата, наред с другите неща, ни изпратила и две три шепи нахут. Едър,хубав и вкусен. Като добри стопани решихме да си посеем и от него. Един път /жената го пося/не стана. Втори път, аз като по умен, пак не стана. До трети път не се стигна щото бабата ни дойде на гости  и се разбра, че....нахута бил попарен и е само за ядене :-[ :-[
    Аз също те приветствам. Приветствам и всички останали които се интересуват и искат да направят нещо, макар и да не питат. Съвета ми към всички е:  Не започвайте от средата още по малко от края!!!! Започнете от начало, така е редно, така трябва. Да питаш кое от какво и кога се сее е нормално. Да питаш как се вади мед преди още да си видял кошера е...това не е нормално.
   И...да започваме.
  Лук от арпаджик и чесън. Сееш при първа възможност. Прекопаваш мястото, подравняваш и след това пускаш с мотичката браздички 4-5 см дълбоки на 20-25 см една от друга. В браздата на 10-12 см. на дълбочина горе долу колкото скилидката или арпаджика. После плевиш или окопаваш равно без да запрашваш, не обичат дълбоко засаждане.
   Воден лук. Прави се разсад. Може и директна сеитба по рано но ме съмнява дали ще успееш. Трябва добре обработена повърхност, внимателна сеитба хербицид и евентуално дъждуване.
  Картофи. Съобразяваш се с последните слани така че да поникнат след тях.
 Моркови. В началото на март, най добре на леха покрити с 1-2 см тор.
   Май месец пипер и домати от разсад и всичко друго каквото ти хрумне. Един път поливане седмично ще е достатъчно.
   За меда....е..в краен случай ще ти изпратя от моя ;)

ИПК

 • ******
 • 506
 • 3
 • Иван Петров Коцев
Re: Зеленчукова градина и Пчели
« Отговор #8 -: 15, февруари, 2017, 08:31 »
Пусналия темата попита :
Цитат
Мястото е планинско, надморската височина е около 600 м. Там ще се ходи горе долу веднъж на 2 седмици, като когато се налага може и веднъж седмично. Казвам това понеже следващия ми въпрос е:
Какви култури според вас ще са подходящи и ще могат да растат ако няма човек там всеки ден.. до колкото знам доматите и краставиците искат доста грижи и редовно поливане та не знам ако 2 седмици няма никой там дали ще остане нещо от тях.

Давам отговор който е изпитан и пробван.Преди десетина години когато отглеждахме декар-два царевица  в началото на Юни бабата вземаше всичкия останал разсад от пипер и домати и ги засаждаше в редовете с царевица . Повече никакви грижи до есента .А когато обирахме царевицата  имаше домати в изобилие .Чушките бяха по малко ,но все пак ставаха и всичко това без всякакви грижи през лятото.Доматите бяха обрасли в трева ,но пък се бяха запазили чудесни .Имаше и узрели и зелени колкото искаш.
Тъй че както написа и Вискяр ,засади пък каквото стане . :)

canopus

 • 4
 • 0
 • градина
Re: Зеленчукова градина и Пчели
« Отговор #9 -: 18, февруари, 2017, 22:03 »
Благодаря на всички включили се в темата за съветите!

Баткото, за лука от арпаджик и чесън, при първа възможност означава ли, че мога още сега да го садя директно навън без найлон?

Вчера ходих до градинката но все още има сняг на места и ще поизчакам още малко.

Относно поливането на високите лехи.. освен капково, чета из форума, че и дъждуването също става за високи лехи. Опитвам се да измисля някакъв по-лесен вариант като за начало и дъждуването ми се струва, че ще е по-лесно.
Само не знам в големите жеги как се отразява на растенията? Няма ли да има проблем. По кое време на деня се дъждува в горещините и всички растения в градината ли могат да се дъждуват?