Кръчма

Съвети за градината

herbal

 • 6
 • 0
 • градина
Съвети за градината
« -: 01, февруари, 2017, 13:39 »
Здравейте! От доста време чета публикациите във форума и най-накрая реших да се включа и аз.
След известно обикаляне насам-натам по света и у нас се върнах и аз на... село! Там, където израснах - край баба и дядо, котки, котараци и грижите за градината, пчелите, животните и както дядо ми казва (вдъхновен от Елин Пелин) - майката земя.
Отглеждането най-вече на зеленчуци отдавна ми е хоби, но досега нямах възможност да отделям много време. Абсолютен аматьор съм и се чувствам още по-невеж, четейки темите във форума и виждайки колко напреднали, знаещи и иновативни са хората тук, за което - чест и почитания.
Имам на разположение доста голямо дворно място, да речем 2дка площ, поддържана през годините от гледна точка на оран и отглеждане на култури. На голяма част от мястото е отглеждана периодично люцерна и царевица, с оглед мястото да не буреняса, а и като храна за зайците, които отглеждаме.
На други площи всяка година биват отглеждани домати, краставици, бакла, чесън, лук, картофи, люти чушки, пипер, патладжан, ягоди, марули, тикви, зеле, боб, подправки и разни други неща, за които в момента не се сещам. Има овошки (ябълки, круши, череши, кайсия, праскови), няколко големи орехови дървета, дрян, черници, асми, растат без култивиране коприва, лапад, маточина, а пред къщата има и голяма липа.
Намеренията ми са изцяло любителски, но възнамерявам при възможност да не оставя празно кътче в двора :). Обръщам се към вас, защото както вече споменах, съм абсолютен начинаещ и досега практиката ми е като малък покрай баба ми и дядо ми, а макар старите хора да са безценен извор на практически познания, в съвремието на научните открития и масовата комуникация разбираме, че не винаги сме правили всичко оптимално добре, а дори понякога сме го правили и неправилно.
Абе много стегнат стана тоя текст, все едно ще кандидатствам някъде с него :)) Та ще се опитам тази година да засея най-разнообразни култури и сортове зеленчуци, общо взето ще гледам да има възможно най-много неща, пък каквото стане. Имам намерение да изградя и някаква малка оранжерия за ранно производство, където ще ми трябва много помощ.
На кратко за конкретните въпроси, за които се сещам в момента - мисля да опитам отглеждане на домати с мулч тази година, както и капково напояване. Дворът е голям, а се захранва общо взето от един кладенец, който макар и с нелош дебит, при типа поливане, който практикуваме - между редовете, не стига.
Изобщо не ми харесва това поливане между редовете - огромен разход на вода, а и както се зачетох, може би и причината за доста от проблемите при доматите. Поливането се правеше надвечер по хладното и общо взето почвата постоянно стоеше кална (а годината беше мнооого суха, всичко наоколо беше напукано), което не съм експерт, но според това което изчетох може би е причина за част от болестите по доматите. А те имаха пълна гама миналата година - съхнеха клончета, съхнеха доматчетата още зелени и т.н.
Така че ще пробвам капково напояване за първи път, където може би най-големият проблем ще е запушването, тъй като водата е от кладенец. След консултация и четене съм се спрял на първоначално евтин вариант - дисков филтър. Отворен съм към всякакви препоръки.
Другото нещо, което искам да опитам, е мулчирането. Мисля да пробвам да мулчирам с полиетиленов филм една част, а друга малка част да опитам със сено. Въпросът ми е - как точно се слага маркуча на капковото под мулча, в смисъл, доколкото разбирам капковият маркуч е фабрично надупчен, трябва ли да го разпределя да пръска само в отворите, където има растения или може да пръска и между растенията под самия мулч? Също не разбирам нещо - четох, че е противопоказно да се образуват въздушни джобове под мулча, не го ли повдигат маркучите на капковото, образувайки тъкмо такива джобове?
Съжалявам, ако въпросите ми звучат абсурдни или глупави, но да, толкова съм зле :) Друго въпрос, какъв найлон да избера за оранжерията и колко важно е тя да се проветрява отгоре, а не отдолу, защото това ще усложни конструкцията?
Февруари месец е, време за разсади, моята градина се намира в Югоизточна България, мисля тези дни да засея домати в тарелки, които по-късно ще пикирам в пластмасови кофички от кисело мляко, време ли е вече или избързвам? Какъв сорт според вас да подбера за най-ранно производство, много често виждам да препоръчват Афен? Мога ли да сложа черита в оранжерията за ранно производство? Какво друго се сее за разсад по това време? Имам един сериозен проблем с разсадите, нямам помещение, където да им предложа постоянна температура от 17-20 градуса. Единственият вариант е в стая с климатик, но няма ли пък той да изсуши много въздуха, а и стаята е източно изложение, но общо взето ще ги огрява половин ден. Освен това мисля при първа възможност (в момента градината е покрита със сняг и като гледам ще се стопи най-рано след 7-8-10 дни) да засея грах, моркови, копър, магадноз, рукола, спанак, няколко вида салата, а идва време и за арпаджик и чесън.
Моля ако сте намерили сили да прочетете този роман, дайте идеи с какви култури да обогатя разнообразието в градината и най-вече за кои култури е време да се сее сега?
Благодаря!

Малко снимки:
http://imgur.com/a/fy649

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Съвети за градината
« Отговор #1 -: 01, февруари, 2017, 17:10 »
Добре дошъл и добре дълго писал.  :D
Много хора четат, но не се осмеляват да пишат, и после патят.
Всяка градина е различна, всеки градинар - също.
Един кратък съвет:
Разбирам ти устрема, но го намали. Има риск да прегориш и да зарежеш всичко. Няма да си първия, нито последния.
Имаш три важни неща - земя, вода и приличен климат. Навлез постепенно в работата, другото само ще си дойде.
Не се притеснявай от незнание и неразбиране - ако обърнеш внимание, тук немалко хора изповядваме коренно противоположни философии относно градинарстването.  Което не означава, че на едните нещата стават, пък на другите не стават.
Аз не харесвам капковото напяване, но кладенчовата вода е отлична като чистота на водата. Единствен проблем в това отношение може да са обилни дъждове и водата да се размъти. Недостатък е температурата на водата - хладна е.
Относно гравитачното поливане - грешка е вечер да се полива. Прави се сутрин, когато въздуха и растенията са най-хладни и с температура, близка до тази на поливната вода.
Лесно ще скалъпиш малка оранжерия, но ако няма достатъчно обем, растенията лятото ще страдат от жега и задух.
С разсад в източна стая ще успееш, ако му осигуриш подходящо допълнително осветление.

Ето, че нещо научих от теб:Успех!

Re: Съвети за градината
« Отговор #2 -: 01, февруари, 2017, 18:06 »
Здравей и от мен. За капковото поливане има много обширна тема,след като я прочетеш ще намериш отговор на въпросите си и доста ще се обогатиш.
За оранжерията ще се ориентираш в темата за оранжерии,там ще разбереш всичко,защото ако трябва да ти отговорим подробно на въпросите,ще стане нова тема :)
За разсада не чакай ами го засявай щом ще правиш оранжерия. За тази година хита от професионалните семена тук във форума са Хъни муун и Пинк рок,но може да опиташ и Ръгби. Аз съм засял няколко черита Рапунцел за оранжерията и съм сигурен,че стават.Успех.

herbal

 • 6
 • 0
 • градина
Re: Съвети за градината
« Отговор #3 -: 01, февруари, 2017, 19:38 »
Здравейте и благодаря за бързите отговори и съвети. За устрема и прегарянето сериозно се съмнявам, че ще се случи, защото тази идея увира при мен от доста години, а сега и работата ми ми позволява да живея тук. Освен това никога не съм се отдалечавал много от земеделието - все ще хвана да оплевя, прекопая, окося, полея, набера по малко, но никога не съм имал възможността постоянно да пребивавам там, където е градината. Ето че сега това се случи, а и в градината ежегодно се отглеждат доста зеленчуци, аз искам просто да я обогатя и да се науча да отглеждам културите по-скоро правилно, отколкото някак си автоматично, както сме свикнали - и каквото стане.
За кладенчовата вода и поливането вечер съм наясно, че не е най-подходящото време, но пък сутрин нямам възможност физически да присъствам в градината и да я поливам. Освен това както вече споменах, при обилното междуредово поливане, което практикуваме досега, водоизточникът съвсем не е достатъчен за целия двор, не стига даже и за 1/4, когато се задържи по-дълго суша. Не е ли голямо прахосничество, особено когато имаш ограничени водни запаси? Отново вмятам, че съм изключително начинаещ, но не е ли капковото напояване най-удачното решение, когато водата не е в изобилие? И ако не е или пък дори и да е, какви други варианти имам? Разбира се винаги мога да дръпна и вода от чешмата, но се съмнявам да е рентабилно, макар че няма да гледам зеленчуци с цел продажба. Освен това капковото поливане не спестява ли и време, което сега се влага в местене на маркуча по редовете и наблюдаване на помпата, изпомпваща вода от кладенеца?
С оранжерията също няма да имам голям проблем относно скалъпването на конструкция, независимо колко е голяма. Имам материали и терен, не се притеснявам да вложа и някакви финанси, мислих си за нещо от сорта на 3 метра ширина, 5-6-7 метра дължина, на височина мога да я направя колкото реша, но засега оранжерията ми е малко тъмна Индия и за първата година макар да се надявам на най-доброто съм подготвен и за лоши до никакви резултати :)
И да попитам отново - какви култури се сеят февруари и какви разсади започвате да произвеждате по това време, освен традиционните домати, пипер и т.н.? Отворен съм към отглеждането на нови или пък позабравени култури като кейл, пащърнак, артишок, физалис и т.н. Отново вмятам и въпросът за маркучите под полиетиленов мулч, трябва ли да пускат капки само където е бучнато растението и как се постига това при фабрично надупчен маркуч? При положение, че е противопоказно наличието на въздушни джобове под мулча, не се ли получава именно това, когато маркучите за капковото минават под мулча?
Благодаря!

П.С. гулията на туршия е страашна :)

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Съвети за градината
« Отговор #4 -: 01, февруари, 2017, 20:57 »
Ето как мулчирам. Незнам защо е вреден въздуха под мулча, но на мен не ми е пречил. То моята глина си е буцеста и въздух няма как да няма. Капковото е под него и дупките са през 20см, като дупките са нагоре. Правя го с цел като е по мръсна водата утайката да не запушва капката. Не че нямам филтър, но все пак. Не е перфектно закопано, но с по някой камък или буца отгоре не лети от вятъра.  :)

По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Съвети за градината
« Отговор #5 -: 15, февруари, 2017, 13:37 »
Ето как мулчирам.

А защо не ти виждам снимката Краси?
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Съвети за градината
« Отговор #6 -: 15, февруари, 2017, 18:30 »
Нещо ми няма снимките :(
все едно са изтрити.
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Съвети за градината
« Отговор #7 -: 15, февруари, 2017, 18:56 »
И в моята тема ми ги няма снимките?!?   ???
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

herbal

 • 6
 • 0
 • градина
Re: Съвети за градината
« Отговор #8 -: 02, април, 2017, 14:44 »
Здравейте отново! Нещата в градината малко по малко започнаха да се случват. Чесънът за зелено е почти готов, лукът за глави също напредва, балучката расте бързо и вече късам пера.
Почти всички луковички самардала, които бучнах наесен поникнаха, пресадих хряна, спанакът е вече на второ листо, засях навън рукола и крес.

Както винаги, има и проблеми. Боря се с поповите прасета, унищожиха ми разсада марулки в парника. Взех някаква отрова от магазина, гранулки някакви малки, сипвам навсякъде където сея или засаждам, дано помогне. Ако имате някакви идеи как да се отърва поповите прасета бързо, моля споедляйте.

Друг проблем в градината имам с граха. Нещо много си го хареса и го изяжда с бясна скорост. Скоро грах не съм отглеждал и честно казано нямам никаква идея какво може да е то - скакалци, охлюви? Помагайте :) Много ще съм благодарен ако някой успее да ми помогне с идентифицарането на неприятеля и съвети с борбата с него. Прикачвам три снимки за повече яснота. Всеки ден ходя, оглеждам, виждам го, че е здраво наяден, ама никакви гадинки не виждам..


Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Съвети за градината
« Отговор #9 -: 02, април, 2017, 16:32 »
Като гледам как е наяден граха, подозирам гъсеница на нощенка.
Охлюв би изял цяло листо.

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Съвети за градината
« Отговор #10 -: 02, април, 2017, 22:04 »
И охлюви може да са. За всеки случай им хвърли малко гранулки.

За поповото прасе има доста писано. Вариш 1-2 кила жито, после изцеждаш водата и сипваш едно шише Би-58. Бъркаш няколко пъти за няколко часа да попие добре. Слагаш чаша олио и пак разбъркваш. Зарива е из лехата при разсаждане.
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

herbal

 • 6
 • 0
 • градина
Re: Съвети за градината
« Отговор #11 -: 03, април, 2017, 10:34 »
Благодаря за идеите, за поповото прасе точно тази "рецепта" ми дадоха в една аптека, засега слагам гранули където сея/садя, ама мисля и да сваря пшеница с б58, че нямам жито.

А можете ли да препоръчате някой препарат за граха? Гъсеници определено не виждам никъде по листата, но като нищо да е нощенка.

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Съвети за градината
« Отговор #12 -: 03, април, 2017, 21:31 »
Ще ти бъда благодарен ако ме научиш по какво да различавам житото от пшеницата, че при нас продават едни смески....

Иначе през ноща излез и се разходи из грахта и ще разбереш какво го яде, наместо да хвърляме шарен боб. :P

По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Gogo69

 • ****
 • 322
 • 5
 • Ако можеш да направиш добро - направи го!
Re: Съвети за градината
« Отговор #13 -: 03, април, 2017, 21:42 »
Ще ти бъда благодарен ако ме научиш по какво да различавам житото от пшеницата, че при нас продават едни смески....

Ееее..., ти го взе за мезе  ;D

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Съвети за градината
« Отговор #14 -: 04, април, 2017, 11:14 »
Ще ти бъда благодарен ако ме научиш по какво да различавам житото от пшеницата, че при нас продават едни смески....

"Пшеница (наричана и зимница или жито) е сборно понятие за няколко вида растения, ботанически обединени в род (Triticum), представители на семейство Житни. Пшеницата е основна зърнено-житна култура, използвана за направата на хляб."  ;)
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!