Кръчма

Нова градина - какво да правя?

RosenM

 • 1
 • 0
 • градина
Нова градина - какво да правя?
« -: 30, януари, 2017, 14:56 »
Нова градина - какво да правя?
Здравейте на всички! Забелязвам, че повечето от вас за „про“-та в зеленчукопроизводството, аз съм пълен аматьор, но с голям мерак и 800 кв.м. наторен изоран двор още наесен, на който досега е имало само плевели и никога не са гледани култури. Преди да изорем и наторим, багер отне ~5-10 см почва (лепкава кафява глина) и засипахме с нови ~15-20 см с 20 камиона „хумусна“ почва, черна, някъде от района на реката около Герман, след това 10 малки ремаркета оборска тор. Добри или лоши действия – вече са факт. Оранжерия няма (засега).
Разбира се вероятно съм и ще сбъркам много неща, но от тях ще се науча. Занимавам се с градината си за удоволствие и сваляне на стреса. Икономическия ефект или дефект не ме вълнува. Разсад ще гледам у дома във форми, в стая под тавана, с контрол на температурата и слънце през покрива – велукс прозорци. Не се ползва тази стая, само за разсада ще е. Сега към въпросите ми, ако ми позволите(ако не ми позволите – мнение едва ли бих изказал скоро  ):
Първия: Разбрах, че пикирането на 2-3 см под досегашното ниво подобрява кореновата система. Ще има ли същият ефект засаждане в гнезда с дълбочина 7 см засипани само с 4-5 см торф и досипване с нови 2-3 см след същинските 2 листа? Има ли смисъл въобще в това действие, ако го направя? За инженер като мен – е същото като да пикирам, но може да бъркам и самото вадене на корена и ново прихващане да има и друг плюс?! (Риска от непоникване  и останало голямо празно гнездо ще си го поема).
Втория: Ако формите ги държа в табли, поливки може ли да се правят и в таблите, за да не изсъхва разсада? Противопоказно ли е? Увеличава ли се риска от болести? Ако не - колко см вода да държа в таблата при 7см гнезда? Само вода ли или вода + превантивен препарат за потенциални болести(какъв?) + храна евентуално(каква?) !? 
Третия:  Ако имате съвет относно новия двор как да подходя на пролет предвид плевели и много охлюви – давайте, ако нещо бъркам – не се колебайте да ме „порежете“ докато е време, че учиш се, учиш – но живота не е безкраен      
« Последна редакция: 31, януари, 2017, 12:30 от Вискяр »

stella_z

 • ***
 • 166
 • 2
 • градина
Re: Нова градина - какво да правя?
« Отговор #1 -: 30, януари, 2017, 19:58 »
Здравей, нов нов аа с мерак- все така да си. На първия въпрос подсипването има почти същата роля но не точно ;) ако сееш в дълбока форма малко семенце и то поникне и не му достига светлина ще се стреми към нея и ще се издължава и изтънява. Зависи от вида на семенцето но аз бих пикирала вместо да подсипвам. Пример домати сея в табла 104 гнезда  за 30-45 дни те вече са с по 4 същински листа или както тук му казват" кръстосали са" после пикирам в кофички от кисело мляко или големи форми ако имаш. Така до разсаждане.
Втори въпрос  аз нямам условия да поливам в таблите отдолу, но ако го правех нямаше да оставям вода непрекъснато. Ще задушиш корена. Оставяш да попие колкото е нужно другото оцеждаш. Ама Баткото да каже той е майстора :D
За препарати не ти са нужни ако сееш в торф, ако е пръст тор или там нещо си задължително иначе ще ти сече разсада. Трето за напролет хубаво е с оборския тор не е лошо и да запасиш с фосфор ,калий и микро елементи  най добре от бързо разтворимите. Аз за това се сещам по знаещите да казват :)

Re: Нова градина - какво да правя?
« Отговор #2 -: 30, януари, 2017, 21:50 »
    Ясно и точно обяснено Стела.
  За пипера на полето използвам 112 ки, за доматите на полето 50, сея два месеца преди разсаждане. Поливам отдолу, подхранвам по 4-5 пъти. Ранните домати в 112 после в кофички. Дини пъпеши в 32. Краставици в прозрачни пластмасови чаши, по ниско и веднага като пуснат котиледоните подсипвам по малко. Използвам торф. За поливането отдолу е достатъчно и сантиметър вода,стига всички гнезда да имат допир до нея. Като отмокреят отгоре водата се изсипва.
  Подсипването има смисъл когато се прови по- рано, на по късен етап не може да пусне корени.
   Росен, напролет при последната обработка слагай NPK около 50-60 кг. на декар. Това ще ти подсигури храна на по-късен етап.
   Разсада в табли става добър но изисква много повече грижи и внимание отколкото в съндъче или леха. И...без подхранване само Вискяр успява ;)
   

Re: Нова градина - какво да правя?
« Отговор #3 -: 31, януари, 2017, 06:46 »
    И с ракията и с кафето ставам словоохотлив,няма да се сърдите нали?
   Росен, пикиране или преместване, по отношение на пространство е едно но по отношение на корените е различно. При пикирането растението се вкоренява по добре но има и малко забавяне. Дължи се на факта, че при скубането основните корени се разкъсват и това предизвиква пускането на разклонения които са много повече на брой. Тези които отглеждат по няколко хиляди корена пак си го практикуват защото така си спестяват доста главоболия. Когато става въпрос за 50-100 корена по добре е преместване и то само за ранно производство.
   Торфа го препоръчвам и аз, и не толкова заради стерилност към патогени, много лесно се нарушава, а заради липсата на плевели. Торово почвената смес не подсигурява повече храна а отваря и други проблеми.
    Алис, шербетуването е разтваряне на пресен оборски тор нали? Кофти работа е :-[ затова намираш или ушиваш малко платнено чувалче, пълниш го с полуразложена оборска тор и го потапяш в подходящ съд с вода. След 3-4 дена го изваждаш а в съда остава почти бистра водица с която поливаш т.е подхранваш.

Вискяр

 • *
 • 1 711
 • 7
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Нова градина - какво да правя?
« Отговор #4 -: 31, януари, 2017, 13:13 »
Добре дошъл и добре писал!
Човека много обича да си съставя теории и да си ги обяснява. Колкото хора - толкова и теории. А като се вземе предвид и че всяка теория може да се обясни от всеки човек различно...
RosenM, представи си следното:
Строиш или купуваш къща. Нагласяш всичко - тук е детска стая, тук кухня и хол, в хола тук е масата, там телевизора...
Бършеш морно чело, сядаш и се разполагаш. На масата хапване и пийване, по тивито нещо интересно. Рахатлък!
В този момент пристигат от общината и казват:
 - Ааа, това така не може. Детската стая не е на подходящо място, на хола едната стена трябва да се премести за повече пространство, въздух и слънце, тавана е нисък и трябва да се повдигне...
В резултат вратата на детската стая се оказва отвън, на 1,80 м височина от кота нула, кристалния полилей виси във въздуха без опора, на мивката тръбите са отишли в спалнята.
Рахатлък ли?
Е това е всяко разбутване на поникналото семе, пуснало корени и разперило листенца, опитващо се да стане растение и да даде плод.

Българина не обича да прави анализ на почвата. Не вярва на анализи. Но обича да тори. И да пита други как торят. А те обичат да съветват - виж горе за теориите.
В резултат - всеки анализ на почва, който съм виждал, е с прекомерни запаси от фосфор. Защото масово се тори с NPK, който обичайно се продава и употребява в равни съотношения на основните хранителни елементи - масовия вариант е 20-20-20.
Но растенията са капризни и не щат да ядат всичко до шушка. Азота се ползва по време на растежа на зелената маса и първи изчезва. По време на плододаването намалява силно и калия. На есен почвата е бедна на азот и богата на фосфор.
Има и друг момент - еволюцията се е опитала да направи растенията комплексни, за да могат да дадат семе и да се възпроизведат. Понеже живота е химия, а живата химия е химията на равновесието, растенията се нагаждат по хранителния елемент с най-голямо присъствие да е оптималното количество. И ако количеството на другите хранителни елементи не е в съответствие с нуждите на растението, то го възприема като недостигащо.
100 грама калий на кубичен метър почва може да е чудесно количество, ако азота е 300 грама, а фосфора 60 грама. Но ако азота е 800 грама или фосфора 150 грама, то същите тези 100 грама калий ще са недостатъчно количество. (числата са примерни)
В резултат:
 - А бе нали наторих добре (разбирай - NPK), що реколтата е мижава?
или
 - А бе нали наторих добре (разбирай - амониева селитра), виж колко буйни и силни пораснаха, пък плод няма?

В прецизна градина се прави анализ, на негова основа се дават бавнодействащите торове с необходимото съотношение на хранителните елементи, и всеки месец, а и по-често, се подхранва с бързи торове - според нуждите на конкретното растение и фазата на развитие, в която е.
В любителски условия е достатъчно наторяване с оборска тор.

Вискяр

 • *
 • 1 711
 • 7
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Нова градина - какво да правя?
« Отговор #5 -: 31, януари, 2017, 13:29 »
И още нещо:
Старите градинари казват: Дай ми новина́, пък ми накриви капата!
Баткото може да ти обясни повече по въпроса. ;)

Re: Нова градина - какво да правя?
« Отговор #6 -: 31, януари, 2017, 16:51 »
     Баткото ще каже, че никога не дава съвети, които не са теоретично подплатени и на практика проверени. Хау!!

петко б

 • *****
 • 458
 • 9
 • градина
Re: Нова градина - какво да правя?
« Отговор #7 -: 31, януари, 2017, 19:19 »
За протокола да отбележа ,че с оборската тор трябва да се внимава .Всяка година се слага по-малко иначе само шума .В последната почвена проба стойноста на фосфора ми беше едно а в пред последната 0 .Доста под минимума .

alys

 • **
 • 66
 • 0
 • градина
Re: Нова градина - какво да правя?
« Отговор #8 -: 31, януари, 2017, 19:58 »
    Алис, шербетуването е разтваряне на пресен оборски тор нали? Кофти работа е :-[ затова намираш или ушиваш малко платнено чувалче, пълниш го с полуразложена оборска тор и го потапяш в подходящ съд с вода. След 3-4 дена го изваждаш а в съда остава почти бистра водица с която поливаш т.е подхранваш.
Това е идея за разсадите, нали? Миналата година торих растенията в градината с водата, в която беше престоял оборски тор. Мисля, че им се хареса. :) Но явно това би било прекалено силно за младите разсади. Благодаря! Ще се пробва.
Вискяр, с удоволствие чета убедителните ти постове. :) А човек обича да чете и се учи от някой, чиито теории му пасват на разбиранията.
Радвам се, че продължихте с разискванията по тази тема.