Кръчма

Домат "Идеал"....наистина ли е толкова вкусен сорт?

Здравейте,като чета тук там из форумите,все някой с умиление ще каже:едно време идеала какъв вкусен домат беше. Дали е така наистина? В днешно време има толкова голям избор,че много се съмнявам да няма по-вкусен домат от него. Говоря за вкуса не за търговски вид и устойчивости. Спомням си че в двора преди 30 години отглеждахме Идеал,но само това си спомням.
Няколко пъти ми даваха семена и опитвах да го отглеждам,но не останах доволен. Не съм сигурен дали са били точно семена от сорт Идеал.
Та питам хората,които са отглеждали истински Идеал като го сравнят с днешните червени сортове какво им е мнението?

Мило

  • ********
  • 1 150
  • 20
Истинският Идеал беше от средата на 70те до края на 80те години.Той се характеризираше с 4-5 рода по 3-4до5 домата и беше индетерминантен.От началото на демокрацията и този сорт се изроди защото много народ започнаха да правят селекцията му.Виждал съм го и детерминантен при колеги,но това вече е тотален разпад.Отделно цвета на растението стана светло зелено до леко жълтеникаво.Но както и Краси казва на днешно време с токова много сортове няма начин да няма и по вкусен от него.По принцип всички бабешки сортове са все вкусни,друг е въпроса,че го няма добива.
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Много си прав колега,всичко развалят и не мога да разбера защо. Направят добър сорт и след година две вече не е същото. Имам пакетче със семена от сорт Ръгби от 2013 г. Срока им изтече на 10. 2015 г.,но си ги пазя и за тази година,защото не знам като купя новите какво ще излее.
За идеал питам,защото съм любител на розовите сортове и имам много от тях,но търся вкусен червен сорт домати.

alex

  • ***
  • 183
  • 0
  • градина
При мен, както и миналата година ще заложа само на розови, защото като има и двата вида никой не иска червените, макар че някои хибриди имат такъв цвят, като на пребоядисани. :)  Иначе за червен в оранжерията бих заложил на "робин". Устойчив, родовит, вкусен, но пък е средноранен. Може би следващата година или пък, няколко корена за втора реколта. 
"Розов идеал", като вкус определено ми допада и ще заложа на него за трета година. Много облистено растение обаче и за жалост не много устойчив. 

    "Идеал" май ще си остане идеала за вас млади колеги  ;D  ;D. В действителност той никога не е бил идеален. Май не помня хубаво изчервенял гладък и красив домат от идеала. Напротив, винаги напукан откъм дръжката и докато почервенее пукнатото почернява. Харесвахме го щото нямаше какво толкова да избираме пък бяхме и по-гладни. Първите домати хибрид дето отглеждах бяха номер 10 х бизон. Киселици с големина на орех но това имаше. Интересното е,че и тогава си имаше безименни народни сортове които се отглеждаха и бяха много по-добри. И сърцата,волски и биволски и фантазиите и магиите ако щеш и ръгбито си ги има отдавна, отглеждаха се и разпространяваха по комшийски. Сега комшулука западна, гражданите станахме градинари и се намериха "оперени" хора които да кръщават и продават най различни сортове и даже да ги сравняват с вкуса на идеал :o
   Ръгби и аз сях, семената от домат, и си стана пак ръгби :o купуваш хибрид, хващаш семена от него и...имаш пак хибрид. Пробвал съм го и с чушки и с домати. Защо се учудваме че не са като предишните? Сравняваме  пет сорта " пластмаса" и избираме най-вкусния. Ако сравним пет сорта "бабини"домати, пак ще изберем най-вкусния нали? Ако двамата с Краси сеем едно и също семе пак ще има разлика и във вкуса и във вида? Аз не мога да свикна с вкуса на модерните домати и си отглеждам старите, но ако трябва да отглеждам сорт за продаване, ще заложа на добивен и издръжлив иначе ще фалирам.

Благодаря,получих яснота по въпроса. Понеже това ми е хоби,обичам да експериментирам,пробвах на двора хибриди и не останах доволен от нито един като вкус. Имам директни сортове,които ги събирам от градините на колеги след опитване,те ми допадат на вкус. Обаче пустата носталгия по старото време "идеал"....,а като се замислиш и "вефа"беше добър,но сега кой го слуша,със сигурност това се отнася и за доматите. Всичко се развива,обаче има домашни сортове които остават....явно "идеал" не е от тях. Затова попитах за "идеал" и идеално ми обяснихте за което благодаря.