Кръчма

Пълна автоматизация на хидропонни (и не само) оранжери

lpetrov

  • 1
  • 0
  • градина
Здравейте,
От много време попадам тук на форума и чета полезна информация, но ... чак днес се реших да отворя една тема, която смятам, че ще стане готина дискусия и ще е полезна за доста хора :)

Та - Автоматизацията.

Предистория: Експериментирам на (затворения ми) балкон с няколко "кофи" с чушки, домати, босилек, марули и общо взето каквото и както дойде. От скоро се занимавам и ми е хоби, но ме дразни защото понякога изисква доста работа..или по-точно - постоянство - т.е. всеки ден/на всеки 2-3 дена да следя нива на торове, киселинност, да внимавам за липса на светлина (в София съм...тук като падне някой смог и по 2 седмици светлината е минимум...), температура, влажност и т.н.

Доста ангажиращо, за хоби :)

И от там ми дойде идеята - пълна автоматизация.

Какво имам до момента...:
- заради ограниченията с автоматично отваряне на прозорци (не мога да преправя основата на терасата...), сложих 2 екстрактора (с опция да вкарват въздух)
- сензори температурни за влажност - извън терасата и отделно на терасата
- всичко е с wifi (ръчна изработка...) и се записват данните на home automation сървъра ми вкъщи

По какво работя в момента:
- автоматично пускане/спиране на вентилаторите според влажност/температура...чакам лятото за тази стъпка :)
- автоматичен логър (записва данни) за светлина
- сензор за pH
- сензор за EC (един вид тор/електропроводимост...)
- сензор за ниво на водата в контейнера с тор/вода
- автоматичен контрол на помпа за "поливане" (наводняване се води в хидропониката..пълни корените с вода и после ги източва)
- 3 помпи за дозиране с тор, вдигане и сваляне на киселинността

Какво друго искам да направя вбъдеше:
- засенчване + изолация... тип китайските оранжерии, когато слънцето се скрие от другата страна на балкона...да я засенча с нещо, което е топлоизолиращо и така да задържа повече топлина на терасата, когато е студено...а когато е топло - просто да ползвам засенчването като начин да не се вдига температурата до 60градуса ... (доста сложно и въобще не съм сигурен, че ще стане..защото мога да сложа само от вътре сенниците...отделно, че имам аванс <5см до горните прозорци..та едва дали ще стане...)
- мрежи против насекоми
- филтри/мрежи на вентилаторите

Това е моята идея/проект по които работя последната година и в сбоводното си (доста ограничено) време, смятам да довърша :)

Но...някак смятам, че забравям доста важни неща...а искам, в един прекрасен момент, "оранжерията" да е максимално автоматизирана...

По този повод, ще се радвам да чуя мнения и/или нови идеи от хората с повече опит от мен ;)

Благодаря предварително!
Любо