Кръчма

Как да торим разсадите зеленчуци Сезон 2017

Re: Как да торим разсадите зеленчуци Сезон 2017
« Отговор #15 -: 09, януари, 2017, 21:09 »
   Митко, респекта е меко казано преувеличен :-[ не сме го заслужили. На мене ми се струва,че вие преувеличавате проблемите, мислите че е много сложно и търсите сложни решения и това ви кара да задавате и трудни въпроси. Аз например не можах да си обясня,как така ще ти падат доматите и това да е свързано с торфа!!! По вероятно е да бъркаш нещо в разсаждането и това да няма нищо общо със субстрата в който отглеждаш разсада. Земеделието е проста работа, съчетание на прости неща, опитайте се тях да разберете,другото става лесно. И...прости въпроси няма има правилни и грешни...задавайте правилните.

stella_z

  • ***
  • 166
  • 2
  • градина
Re: Как да торим разсадите зеленчуци Сезон 2017
« Отговор #16 -: 10, януари, 2017, 12:13 »
Батко, благодаря за изчерпателния отговор. Досега когато пикирах само в оборски тор и перлит и аз не съм слагала тор предварително, но тука агрономи ми казват че нямало да може торфа да изхрани домата или краставицата до разсаждане. Затова исках и вашето мнение и опит. :) От една година ползвам за всички разсади Текамин райс за вкореняване и според скромния ми опит има доста добър ефект. Реших и аз да постъпя като теб да пикирам в торф и перлит , а ако има нужда ще подхраня с нещо.

Митко аз нямам проблем с разпадането на кубчетата торф, ако има недобре вкоренено растение тогава се появява такъв проблем. Можеш да пробваш с нещо за стимулиране на кореновата система или разтворим тор с повече фосфор и както Мило е писал да не преполиваш.

Re: Как да торим разсадите зеленчуци Сезон 2017
« Отговор #17 -: 13, януари, 2017, 06:59 »
     На яра-мила торовете са доста по скъпи от другите затова не се намират във всяка аптека,но ги има. Торил съм с доста видове но последните години само с яра-мила комплекс  а и подхранването го правя почти винаги с кристалон пак на яра-мила.
   Предсеитбеното торене го правя с последната обработка на почвата. На яра-мила торовете се разтварят по бързо в сравнение с другите, даже някои колеги  слагат половината норма при окопаването като подхранване, но аз не подкрепям този начин.  Предпочитам "комплекса"щото е със формулация 12-11-18 плюс магнезий сяра и някой микроелемент.  По малкото азот  ми помага да регулирам растежа в начална фаза, щото сорта ми е капризен и при най малко азотно преторяване не задържа първите завързи освен това липсата на азот се забелязва лесно както се и коригира и бързо и лесно.
   Торенето е "лесната"част на градинарството. Има и хубави торове има и норми и препоръки. Само дето това лесно на някои помага а на други вреди. Както и да го въртим и сучем винаги опираме до познанията на градинаря,до колко познава нуждите на растението и до колко успява да налучква кога какво да прави.
   Важното е да сте доволни но не забравяйте , че може и да сте по-доволни :-[