Кръчма

Как да познаем узрял пъпеш: тайни, трикове

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Как да познаем кога е узрял пъпеша? Какви са тайните и триковете, които да ни помогнат?
С домат и ягоди е лесно - признаците на зрялост са ясни и безапелационни. Отделно, че домат и пипер могат и се ядата и зелени.
Не така е с пъпешите.
С модерните сортове, тип Видински коравец, е лесно. Чакаме да пожълтее и да замирише апетитно. При сортовете, тип Медена роса, е подобно. Ако се отглеждат на конструкция със сезал или мрежа, е още по-лесно да познаем кога пъпеша е узрял - той се отчепва от дръжката си и пада на земята.
Не така е при старите сортове пъпеши.
Още помня първият отгледан от мен зимен пъпеш в Градина Вискяр - бе прекрасно примамващо жълт. Нарязахме го, с потекли слюнки, ноооо...! Бе твърд и хрупащ като морков, безцветен и безвкусен. Чак по-късно разбрах, че е бил зимен пъпеш и се яде след няколко месеца.
Тази година ми подариха семена от различни стари сортове пъпеши. Повечето дори безименни.
За по-голяма сигурност със семената, ги засях в табли за разсад. След като се развиха, ги засадих на лехата. Тръгнаха много по-бързо и буйно от дините, сяти заедно с пъпешите. Но отвориха цветове доста време, след като бяха прецъфтели първите женски цветове на пъпешите и се бяха оформили динчета като юмрук вече.
Подобно като за краставиците, и за пъпешите има различни схеми за резитба и оформяне на растенията. Не ги вдигах на конструкция, а ги оставих свободно стелещи се по земята.
Целта не бе добив на плод, а получаване на семена. Нямах представа какви типове пъпеши ще излязат и не приложих никаква схема за резитба и оформяне. Всичко бе натурално.
Някои се оказаха тип зимен пъпеш.За тях имах някакъв опит и яснота какво да правя.
Едното растение завърза три плода и започнаха да се развиват. След около месец вързаха още 5-6 малки пъпешчета. Реших, че сорта е много плодовит. Нооо, както пишат патили хора, на едно растение се оставят максимум три плода. Малките пъпеши закърняха в развитието си и останах само три. Което хич не е зле.
Може би, ако ги бях шербетувал, щеше да има повече пъпеши. Ще се разбере следващия сезон.Вижда се, че сорта не е много устойчив на маносване. Но все пак ще имам три узрели пъпеша, пълни със семена.

При сорта Света Ана, с произход на семената Южните Родопи в Гърция, нещата изглеждат така:Този сорт пъпеш е от типа Медена роса.
Но докато ги чаках да узреят, дойде климатичната инверсия, и пъпешите изгниха. Семената са узряли и прибрани вече.

Първият оформен от всички пъпеши израстна голям. Най-големият от всички. Направи няколко по-дълбоки пукнатини, но не се разцепи.След време оформи типичната за някои пъпеши мрежа от драскотини. И все беше със зелен цвят на кожата. Явно ще е от зеленокорите сортове пъпеши.
Няма да казвам, колко пъти прилягах да го душа дали е узрял. Рових в Мрежата, да търся информация как да позная дали е узрял. На едно място прочетох, че такива пъпеши правели жълто оцветен кръг около дръжката, когато узреят.
Преди два дни забелязах, че дръжката започва да се отцепва от плода.Пуснах запитване във фейсбук - някой може ли да даде съвет кога еди пъпеш е узрял.
Принципно в Мрежата има малко такава информация, и затова бях изненадан от големия брой отговори!
Оказа се, че доста хора отглеждат различни типове пъпеши в личните си градини, и имат опит с нестандартни сортове.
Тук ще представя тези отговори-съвети, за да са от полза за много хора.
А очаквам и съвети от членове на кръчмата.

Как да познаем узрял пъпеш:
 - За пъпеша ли? Един бостанджия ми каза навремето, че с пъпешите е лесно: "като го подритнеш и се откъсне, значи е готов". Пробвала съм - така си е!
 - Аз миналата година садих от тях, трябва като го натиснете пръста ви да потъва.
Аз: - Няма ли да е презрял, ако пръста потъва?
 - Аз мисля че като го дръпнеш и се отдели лесно от дръжката е готов, пък с един ще рискувате и ще разберете.
Аз: - Този е само един. Откъсна ли го, няма друг за поправителен изпит. По-важни са ми семената, так че ще седи. Дано само не изгние, като сорта Св. Ана.
 - Прилича на зимен. Ние ги берем края на август, защото тогава развалят бостаните. Берат се с дръжките, съхраняват се на сухо проветриво място, а преди сланите се прибират в мазето за зимата. Ако наистина е зимен, де... :)
 -  Не бързай,има време.
 - Ако е този сорт, който е известен като “МЕДЕНА РОСА„- един месец след откъсването (при правилно съхранение)
 - Мисля ,че е от пъпешите девилек - зеленикав ,хрупкав ,сладък от вътре е бледо жълт почти бледо но някъде го наричат зимен пъпеш !
 - Дръжка, когато изсъхне, ще е е узрял.
 - Кинеш и режеш. По-добър съвет от вътрешния цвят няма.
 - Мисля, че този пъпеш е за лагеруване. Гледах преди няколко години едни подобни - голямо дърво. Станаха много късно и нямаха никакъв вкус. С оранжево месо са и са много жилави. Дори не знам какво им е предназначението. Колеги казаха, че е за нектари и сокове.
 - Какво искаш да се помага ? И при мен има такива.  Какъв е сорта на пъпеша? То при всеки сорт различно се познава дали е узрял.
Аз: - Сорта е неизвестен. Знае се само, че е от старите сортове.
- И помниш ли кога си го засял? Моите, които са подобни като на снимката, се познават за узрели след като станат жълти.
Аз: - Не вярвам да стане жълт.
 - Другото, което е един пъпеш можеш да го познаеш дали е узрял изцяло, е по самия аромат: ако усещат самия аромат, който се разнася от него, значи е узрял. Има такива сортове, които са зелени отвън, но отвътре са тъмно оранжеви. Но като гледам този твоя - не е този сорт. Затова ми се струва, че трябва да чакаш още.  Самия аромат на пъпеша можеш да го усетиш от към дръжката, ако не успееш да го доловиш от разстояние.
 - С уговорката, че не съм специалист, ще изкажа своето мнение.
На мен този пъпеш ми изглежда от есенните видове, такива които се берат горе долу в такъв вид и трябва да престоят към месец, за да станат вкусни.
Някои от тези видове се познават по съвсем лекото омекване, ако нямаш опит трудно ще го различиш.
Ако приложим практиката за физиологичното узряване, бих търсил абортиране на плода от растението (прекъсването на връзката между лианата и дръжката или дръжката и плода). Пожълтяване или изсъхване на листата около дръжката, самата дръжка, мустачета около дръжката също биха били признак.
Очаквам зрялата вътрешност да е много сочна, не хлебна, по-вероятно бледо зелена-жълта, с доста сладък сок, рязко изменение на твърдостта с хрупкаща част в близост до кората. Успех и да ти е сладко.
 - Значи, аз също не съм специалист и споделям скромно мнение: Може би трябва да засъхне врежето. Това показва, че спира сокодвижението към плода. Но такъв късен сорт, може да се чака още.
 - Струва ми се, че е 'зимен' сорт... листа /шумката/, който е на същото 'коляно' с дръжката, трябва да е абсолютно сух. Тогава може да се откъсне, да се сложи в 'чанта' от слама и да се прибере на хладно и проветриво място... Ако не се лъжа, ще издържи до Коледа.
 - Като натиснеш леко с пръст върха на плода (това, което е срещуположно на дръжката; там където е бил цветът) и усетиш, че е меко, узрял е.

И един забавно-заядлив диалог:
 - Късай и на прасето! Кви са тези извратени сортове посред зима бре? :)
 - Ма дайте му прасе ;) ....иначе сичко нормално отдавна е изядено....
 - ммм
 - Това не е извратен сорт, а е старият български сорт Медена роса. И е готов за ядене.

И така: очаквам вашите тайни и трикове за познаване на узрял пъпеш.
« Последна редакция: 23, септември, 2016, 10:29 от Вискяр »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Как да познаем узрял пъпеш: тайни, трикове
« Отговор #1 -: 23, септември, 2016, 12:32 »
Близо четири килограма и двеста грама, с лек аромат и страхотен вкус, много сочен и мек:С леко докосване плода се отчепи от дръжката. Не се наложи "да го подритвам".
По моя оценка - презрял с два-три дена.
Семената са прибрани за обработка.