Кръчма

Най-големите зеленчуци и плодове Гинес рекорди

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Кои са най-големите плодове и зеленчуци по света? Ще потърсим отговорите в Гинес, където са официалните регистрации.
Започвам с нещо сладко и обичано от почти всеки човек на Земята - най-голямата ягода рекордьорка:Знаех, че рекорда за най-голяма ягода е около 130 грама и затова бях изненадна от Гинес с новата му находка.
А тя тежи точно четвърт килограм! Вместо да се пипкате по сергията и събирате 20 грамовите дребосъци от щайгата, слагате само четири ягоди и дори не ви трябва кантар!  :PТази ягода, това чудо на чудесата, се е родило в Япония и е отгледано от Коджи Накао от Фукуока.
250 грамовата ягода е висока 8 см и широка 12 см.
Дегустацията на ягодата рекорд е извършена от дъщерята на Коджи Накао пред експертите от Гинес, след като те свършили с измерванията. Оценката била おいしいです (ойшии - вкусна)!
Измерване на ягодата рекорд по японската телевизия - око да види, ръка да пипне! Явно икономиката на Япония наистина куца, като гледам с какво ефтинко китайско кантарче мерят телевизионерите рекорда.Специалистите обясняват тази ягода рекорд като мутация на нормална ягода.
Мутациите могат да възникнат по различни причини. Когато измръзване влияе на цветовете на растението ягода, например. В такъв случай няколко зърна са се увеличили и са се слели заедно, за да образуват една единствена голяма ягода.
Хъм, пролетта на ягодите в Градина Вискяр им измръзнаха цветовете, но вместо рекордни по размер ягоди, забелязах само по-слаба реколта.
Подобни природни явления могат бъдат причина да се появят домати с гигантски размери, произтичащи от мутирал цвят, който производителите наричат мега-разцвет.

peterstamov

 • **
 • 88
 • 0
 • градина
Тоз нашия дето ги закарал при дините и те питали какво е това....... - Грах да евм.

Колко е рекорда за най голям домат?

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Американец отгледа най-големия домат в света
Американец от Минесота отгледа най-големия домат в света. Творението на Дан Маккой е достигнало рекордните 3.8 килограма или 8.41 фута, предава агенция ЮПИ. Фермерът се надява постижението му да бъде отбелязано скоро в Книгата на рекордите на Гинес.
До момента рекордът за най-голям домат беше на Гордън Грамот щата Оклахома в САЩ. Неговият домат е отгледан през 1986 година и е тежал 3.5 килограма (7.75 фута).Дан е нарекъл своята гордост Големия Зак. Контролното претегляне на забележителния домат е осъществено в присъствието на представители на организацията Обществото на голямата тиква (Great Pumpkin Commonwealth), която всяка година организира надпревари между стопаните, отгледали най-големи плодове и зеленчуци.
Доматът е посят на 15-ти април на закрито и е разсаден в оранжерия през май. Големият Зак е торен с дехидратирана кокоша тор, хуминови киселини, кафяви морски водорасли и три пъти със специална тор с високо съдържание на азот, фосфор и калий. За да отгледа своя първенец здрав, на Дан Маккой му се наложило да използва чорапогащника на съпругата си.
Все пак малката жертва си заслужавала и резултатите не закъснели. Фермерът е изключително горд с творението си и обещава да раздаде част от семената на други производители. Останалото количество той възнамерява да продаде на благотворителен търг в рамките на годишния фестивал на Обществото на голямата тиква, който ще се състои в началото на следващата година.

САЩ обаче не е единствената страна, която може да се похвали с гигантски домати. У нас през 2012г. беше отгледан домат, тежащ 2.12 килограма. Зеленчукът е откъснат от градината на  67-годишния Стайко Стойков от бургаския квартал Горно Езеро. Стайко отглежда всякакви плодове и зеленчуци и винаги се е радвал на завидна реколта. Но този домат надхвърля и най-смелите му мечти.
Стопанинът успява да го отреже само с лозарска ножица, тъй като дръжката му се оказва прекалено дебела и здрава. Самият Стайко счита, че гигантският зеленчук му е подарък от Бог. Семената за внушителния домат са му дадени преди петнадесет години и то от жена, която ги е получила от атонски монах.
 Нашенския домат! :)« Последна редакция: 27, август, 2016, 10:26 от MinaLP »
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!