Кръчма

Оранжерията на Илия в Норвегия

Илия Маринов

 • 13
 • 0
 • градина
Re: Оранжерията на Илия в Норвегия
« Отговор #15 -: 27, декември, 2016, 20:21 »
Снимка на оранжерията от днес(само за проба)


Илия Маринов

 • 13
 • 0
 • градина
Re: Оранжерията на Илия в Норвегия
« Отговор #16 -: 26, февруари, 2017, 12:10 »
Здравейте отново.Обещах на Вискяра да драсна някой ред за осветлението ,което ползвам в оранжерията.
Както знаете,оранжерията е активна през цялата година,което изисква в нея да има изкуствено осветление(зимите в Норвегия са дълги и тъмни).По ред причини,някои от които ще изясня по-долу, реших да се спра на LED-лампите.
След дълги проучвания,реших да започна с нещо евтино-UFO-лампа от АлиЕкспрес,за около 30 долара,която имаше "пълен" спектър.Тук може да отворя една скоба и да напиша нещо за спектъра при лампите за разтеж-Няма да ви занимавам с физика,само ще поясня че,според научните изследвания,растенията се нуждаят главно от синя и червена светлина,както и от малко бяла и жълта.От там и лампите които се предлагат са главно в тези части на светлинния спектър,затова светлината от тях е главно розова или лилава(повечето лампи се предлагат с двата основни цвята,син и червен и малък брой диоди за бял или жълт-т.нар. Пълен спектър).Синята светлина се препоръчва при вегетативния стадий на растението,а когато стане време за цъвтеж,идва ред и на червената светлина.
UFO-то явно се хареса на няколко саксии с чушки,които бях сложил под него и реших да направя следващата стъпка,която беше да си поръчам професионална лампа,директно от производителя.Пристигна след около 2 седмици и вегнага я инсталирах над няколко култука ,които бях засадил в началото на ноември.Размера на лампата позволи под нея да се съберат 5 култука(нещо ,което се промени в последствие).
Време е за нова скоба(надявам се да ми стигне мястото :) ).Според производителите,а и според безброй хора по интернет,мощността на лампата,нужна за здравословен растеж е около 150 вата на квадратен метър,на височина над растението,около 60см.(това е доста относително и при различни видове растения стойностите са различни).Моята лампа беше от 225 вата,което ме устройваше идеално,поне в началото.Трябва да поясня че,силата на лампите,дадена от призводителите,често не отговаря на реалността.LED-диодите използват много по-малко енергия и производителя,често пише стойности,които отговарят на количеството енергия,което обикновенна луминисцентна лампа ,би консумирала за да произведе същото количество светлина.Пример:Продава се лампа,която според производителя отговаря на 300 вата,(това пише и в обявата),но консумацията ѝ е около 40-50 вата(ако производителя е честен,това ще бъде описано някъде,макар и с малки букви).Това до някъде е правилно,ако следваме формулите за електричество,но винаги трябва да се обръща по-голямо внимание на реалната мощност ,която лампата консумира!Ако някой има интерес да научи повече за това,може да напше коментар и ще направя нов пост ,със повече детайли и информация.
Така...настана зима и за около 2-3 месеца,нещата се развиваха относително добре,дори скучно :) Растенията си растяха и явно харесвха лампата.Изглеждаха малко хилави(тънки и високи),но отдавах това на силата на светлината и на други фактори,специфични за затворена среда,каквато е оранжерията(липса на вятър,влага).Не можете да сравнявате,растение което е расло на слънце с това ,което е расло под 200 ватова лампа.
В края на декември реших да направя разсад за следващото лято(грешка ,която не смятам да повтарям следващата година.декември се оказа прекалено рано.).Засях някои неща и този път реших да ползвам само синя светлина,докато растението е в стадий на растеж.Намерих евтини лампи и купих 2 бр.Вече бях стигнал до извода,че няма смисъл да се хвърлям на скъпи,маркови продукти.Не че от тях няма полза,но здравия разум свързан със семейния бюджет взе превес :).Малка скоба-Скъпите лампи не са лоши ,но разликата в цената ,далеч не отговаря на разликата в качеството.А когато става дума за хоби е добре да държим разходите под контрол.Но,ако имате финансовите мускули-давайте!Има страхотни лампи за около 2000 долара на парче ;)
Не мина много време и започнах да забелязвам разлика.Тъй като нямах достатъчно сини лампи,голяма част от разсада беше под обикновенни,такива с розаво-лилава светлина.Почвата беше еднаква по състав,поливането и торенето-също.Но растенията ,които бяха под сините лампи изглеждаха далеч по-здрави!Цвета на листата беше много по-тъмно зелен и въобще растението изглеждаше много по-добре развито и оформено.Помислих че е просто съвпадение,но тази тенденция продължи и занапред.Време беше да седна предкомпа и да се заровя в безкрайния интернет.Специализирана информация се намира все по-трудно,но след време стигнах до извода,че вероятно синята светлина стимулира по-добре образуването на хлорофил при растението.Бързо се сдобих с още няколко сини лампи и ги поставих над други растения(тези досега бяха главно над домати).Същия ефект се получи при пипера,марулите и магданоза.Нямаше особенн ефект при краставиците,но те вече бяха доста развити на големина.
За съжаление пролетта чука на вратата и слънцето е все по-силно,което означава че все по-рядко ползвам лампи и ефекта от слънчевата светлина вероятно надхвърля ефекта от изкуствената.Явно ще се наложи да продължа експеримента другата зима,въпреки че ако времето ми позволи,съм предвидил нещо и за лятото ;)
Трудно мога да опиша всичко в един пост,все пак това което съм научил за изкуственото осветление е резултат на стотици часове в интернет и хиляди прочетени страници,но ако все пак има интерес към темата ,съм навит да драсна още нещо.Надявам се това да е помогнало на някои от вас,а на останалите-поне да е било интересно. :)


alys

 • **
 • 72
 • 0
Re: Оранжерията на Илия в Норвегия
« Отговор #17 -: 26, февруари, 2017, 13:28 »
Може ли малко информация за материала на оранжерията. Има ли отопление? Благодаря за отделеното време да ни образоваш, много полезни неща пишеш. Дали ще ги пробвам, не знам, но проявам интерес към темата. Ако може линк към лампите със синята светлина.

Илия Маринов

 • 13
 • 0
 • градина
Re: Оранжерията на Илия в Норвегия
« Отговор #18 -: 26, февруари, 2017, 17:50 »
МОже ,разбира се :) Благодаря за интереса.
Оранжерията се отоплява с една млака,проста духалка от 2 киловата,но обикновенно работи на един киловат(пускам я на макс само в най-студените нощи,когато температурата падне под -10 градуса).Лампите също отделят топлина-Днес например,вън е нула градуса и има гъста мъгла,но духалката не е работила,а вътре температурата е около 21 градуса,само от лампите(Общата мощност на лампите е около 500 вата.)
Материала от който е направена оранжерията е двустенен поликарбонат,6мм.Добавил съм и изолация от найлон с мехурчета(как му се вика на това?пукалца,надявам се разбираш какво имам в предвид),от големите-широки 3 и дебели 1 см. Такава изолация има отвътре и отвън.Нищо друго.

линк за сини лампи,въпреки че в Али и Ибей има много-търсиш Blue Grow Lights PAR E27(това са лампи ,които се навиват като крушки,а Е27 е размера на фасунгата)

https://www.aliexpress.com/item/E27-par-38-Led-grow-light-54W-with-18pcs-3W-leds-for-grow-stage-in-plant/32276053327.html?spm=2114.13010608.0.0.UKIJmT

Благодаря.

alys

 • **
 • 72
 • 0
Re: Оранжерията на Илия в Норвегия
« Отговор #19 -: 26, февруари, 2017, 19:54 »
А материла с бубунките махаш ли го в някакъв момент или си стои? Дали в бг условията ще е добре да се сложи и не затъмнява ли. При силно слънце сигурно няма проблем. Попадала съм на бегли коментари, по-скоро като споменаване, че се използва за покритие. Дано не е по-скъпо от поликарбоната. Аз и на 4 мм каналчест поликарбонат се радвам, но винаги може да се подобрят условията.

Илия Маринов

 • 13
 • 0
 • градина
Re: Оранжерията на Илия в Норвегия
« Отговор #20 -: 26, февруари, 2017, 20:47 »
Махам само външната част с бубунките,като чорап.Вътрешната е голяма врътка и не ми се занимава.През двата слоя минава достатъчно светлина.Не е по-скъпо от поликарбоната,със сигурност(аз си купих 2 ролки от по 75 квадрата и мии остана повече от половината).Няма смисъл да ви давам цени,защото тук те са много по-различни от тези в България.
Аз не смятам да имам много растения вътре през лятото,защото времето е хубаво и предпочитам да са навън.Правя едно място с прозрачни стени,където ще бъдат растенията,колкото да им пазя завет,защото сме близо до морето и тук духа много.Няма да има покрив,но ще има рамка на която да опъвам чергило,ако времето много се развали.
Само един съвет за поликарбоната-ако ще го ползвате за овален покрив,като моя,с повече от 6 см. няма да стане,защото няма да може да се огъне добре(освен ако оранжерията ви не е гигантска).

alys

 • **
 • 72
 • 0
Re: Оранжерията на Илия в Норвегия
« Отговор #21 -: 26, февруари, 2017, 21:37 »
Не е овална нашата. Благодаря! (имаш предвид 6 мм дебелина)

Илия Маринов

 • 13
 • 0
 • градина
Re: Оранжерията на Илия в Норвегия
« Отговор #22 -: 26, февруари, 2017, 21:59 »
Да,дебелина.След като не е овална имаш по-голяма свобода.Ако бюджета ти позволява,отивай на 10мм.,та и нагоре.Единствено пази платната от удари с остри предмети и мий курешките от покрива,от време на време,че разяждат.При правилна поддръжка,ще изкара 10 години,че и повече.(и помисли за вентилация(или сянка),защото през лятото вътре може да достигне до на 50 градуса).

alys

 • **
 • 72
 • 0
Re: Оранжерията на Илия в Норвегия
« Отговор #23 -: 27, февруари, 2017, 06:57 »
А, няма да сменям засега поликарбоната. Скъпо ни се видя повече от 4мм. Ползваме я трета година.

rokli99

 • 1
 • 0
 • градина
Re: Оранжерията на Илия в Норвегия
« Отговор #24 -: 05, март, 2017, 18:56 »
Много яки снимки !!!