Кръчма

Туршии консерванти срок на годност

sasho41

  • ****
  • 223
  • 6
  • Навеждай се само, за да вдигнеш. Епикур
Тема за туршии, начини на приготвяне, използване на консерванти, срок на годност.

И аз да попитам(то имаше и виц за питането.....). ;)
Колко време е годна туршия, в която се ползва салицил, бензоат или аспирин, като консервант?
 
« Последна редакция: 04, август, 2016, 08:24 от Вискяр »
„Уви, светът обърнал се в пустиня!
Море от злоба и разврат!…
Иди живей сред туй море от тиня,
сред толкоз много кал и смрад!“
Христо Смирненски

ivanovbg

  • *******
  • 806
  • 10
Re: Туршия консерванти срок на гондост
« Отговор #1 -: 03, август, 2016, 08:06 »
Ми докато е хубава на вкус. Поне аз така я ползвам. Не че като стане по кисела я яде въобще някой... ;)
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Вискяр

  • *
  • 1 711
  • 7
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: Туршия консерванти срок на гондост
« Отговор #2 -: 03, август, 2016, 08:50 »
Не бих правил такава туршия.

sasho41

  • ****
  • 223
  • 6
  • Навеждай се само, за да вдигнеш. Епикур
Re: Туршия консерванти срок на гондост
« Отговор #3 -: 03, август, 2016, 16:35 »
Не бих правил такава туршия.
Не си спомням да съм попитал, дали някой ще си прави такава туршия.
Попитах колко е трайността на такава туршия. И никога ли не си пил доматен сок
от бутилка от боза 1 л. с салицил, 1 см. олио и листенце магданоз.
Не си ли ял кисело зеле пресечено с бензоат след януари. Не ми отговаряй с "НЕ",
защото няма да ти повярвам. Погледни книги по готварство(например книгата притурка на списание ЛАДА и не само)- раздел Консерви и туршии и погледни какво пише как се приготвят печени чушки с изпържени патладжани
или печени чушки наредени в буркани, ред чушки, ред стъргани морковчета, ред магданоз и т.н.
Всички които са родени преди 50-та година и не само са израсли с такива туршии и консерви.
Стерилизираните консерви започнаха да се продават доста късно.
Аз съм порасъл с такава храна и СЛАВА БОГУ вече съм на има/няма 75 лазарника, жив и здрав, но кайма
от кокали не съм ял, а и други нещица. Месото изпържено и наредено в глинени гърнета, залято с  мас
седеше до Юли, Август, т.е. до жетва и вършитба.
Нищо лично :-[ :-[ :-[
Хубав ден
П.П. Никога не си вземал една, две таблетки аспирин,ацетизал, да ти е ставало нещо?
А в туршията слагаме две таблетки(1 грам) на килограм и го ядем четири човека поне два пъти.
Т.е. по 150 мг. на човек на ядене.

„Уви, светът обърнал се в пустиня!
Море от злоба и разврат!…
Иди живей сред туй море от тиня,
сред толкоз много кал и смрад!“
Христо Смирненски

ivanovbg

  • *******
  • 806
  • 10
Re: Туршия консерванти срок на гондост
« Отговор #4 -: 03, август, 2016, 17:52 »
Сашо, не че е нещо но аспирина  е нежелан за употреба от деца от 6 до 12год. , а до 6 е абсолютно забранен, защото се получава тежък страничен ефект - синдром на Рей. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0
Даже по ЕВРО - до 16 години да не се употребява. http://apteka.framar.bg/01005363/%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB-500-%D0%BC%D0%B3-20-bayer

 Иначе аспирин протект се пие по 100-300мг дневно и можеш спокойно да ядеш такава туршия, но не я давай на децата си, а до 6 години е абсолютно забранен.  Консултирайсе с личния си лекар. Аз туршиите или без нищо - сол и вода , или кипнати.
« Последна редакция: 03, август, 2016, 17:53 от ivanovbg »
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Вискяр

  • *
  • 1 711
  • 7
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: Туршия консерванти срок на гондост
« Отговор #5 -: 03, август, 2016, 17:54 »
Всеки може да вярва каквото иска.
По нашия край на времето се правеше сурова туршия със сол. С бензоата се запознах доста късно - когато майка ми се омъжи повторно за човек от равнината на Монтанско. С аспирина се запознах, когато си взех жена от Червен бряг.
Термично обработени консерви правиме откакто се помня. Баба ми бе първата, която приложи тази технология в махалата и селото. И за компоти, и за туршии.
Имам някакви спомени за консервиране със салицил, но не е било повече от 1-2-3 години. Не бе одобрен вкуса.
Аспирин не съм ползвал към 40 години. Антибиотик от трийсетина, с две изключения - при възпален корен на зъб.

За протокола:
Не съм маниак-противник на лекарства и консерванти. Като малък съм случил на среда, а като голям не съм боледувал нещо по-сериозно от грип. Дори, като се сетя, имам притеснения за апандисита ми - не е опериран.
Имах щастието да се махна навреме от работа, свързана с гонене на часовника.

sasho41

  • ****
  • 223
  • 6
  • Навеждай се само, за да вдигнеш. Епикур
Re: Туршия консерванти срок на гондост
« Отговор #6 -: 03, август, 2016, 20:53 »
Благодаря за бързите отговори.
Зададох въпроса за трайността на туршиите консервирани с аспирин и...., не защото цялата ни семейна
консервена промишленост е базирана на аспирин и бензоат.
Зададох го защото не можеш да сравниш една кисела краставичка с една извадена от
компот краставици, няма място за сравнение м/у царска туршия и варена царска туршия.
И т.н и т.н. А си мисля, че една туршия със сол е не по "полезна" от една с аспирин или бензоат.
Хубава вечер и наздраве с вкусна салатка ;) ;) ;)
„Уви, светът обърнал се в пустиня!
Море от злоба и разврат!…
Иди живей сред туй море от тиня,
сред толкоз много кал и смрад!“
Христо Смирненски

Gogo69

  • ****
  • 307
  • 5
  • Ако можеш да направиш добро - направи го!
Re: Туршия консерванти срок на гондост
« Отговор #7 -: 03, август, 2016, 22:45 »
Жена ми каза, че до 1год. траят със сигурност, ако е в маза и до 2... Ние редовно правим царска с аспирин = на 1 компотен буркан по 2 аспирина.

Доматка

  • *****
  • 363
  • 3
  • градина
Re: Туршия консерванти срок на гондост
« Отговор #8 -: 03, август, 2016, 23:22 »
От три години правим киселото зеле без бензоат, а само с кочани царевица,хрян и ябълки!До пролетта нама проблем и вкуса е несравним!Принудих се заради проблемния стомах на мъжа ми да пробвам.Опитайте!Слагам и някой друга глава лук и лимон.Винаги пека пипер и както е горещ го слагам в буркан и само сол!Нямам развален буркан,а вкуса е като на прясно опечен пипер.Намерих пипер на три лета и беше годен за консумация!Туршиите също правя само със сол захар и оцет!Траят и по две години.Аспирина дразни много стомаха,а баба ви като не е ползвала бензоат какво! ??? ???
Простичките неща са май най добри понякога,но някой като си науми нещо!!! Моята свекърва всяка година почва да дава акъл кога и защо се слага бензоат на зелето,а после тяхното не станало и незнам какво и изяждат нашето! >:(
Сашо,просто опитайте с жена ти и по другия начин да консервирате или най добре направете и по двата начина и сравнете качество,трайност и вкус!
Аз не се страхувам да счупя калъпа!Успех!

ivanovbg

  • *******
  • 806
  • 10
Re: Туршия консерванти срок на гондост
« Отговор #9 -: 04, август, 2016, 00:51 »
Благодаря за бързите отговори.
Зададох въпроса за трайността на туршиите консервирани с аспирин и...., не защото цялата ни семейна
консервена промишленост е базирана на аспирин и бензоат.
Зададох го защото не можеш да сравниш една кисела краставичка с една извадена от
компот краставици, няма място за сравнение м/у царска туршия и варена царска туршия.
И т.н и т.н. А си мисля, че една туршия със сол е не по "полезна" от една с аспирин или бензоат.
Хубава вечер и наздраве с вкусна салатка ;) ;) ;)

Рецепта без бензоат и аспирин и кара докато има:

Камби се изчистват от семките, нареждат се в тава и във всяка от тях се слага по 1 чаена лъжичка оцет, 1 чаена захар, една чаена олио и четвърт чаена сол. Пекат се леко на фурна докато леко променят цвета. Докато се пекат се нарязват листа целина и се бели чесън. Като се извадят веднага се слага във всяка по 1-2 скилидки срязан наполовина чесън и се напълват с целината без да се тъпкат много за да не изтече сока вътре. Подреждат се горещи в загряти буркани една върху друга като се тъпкат за да излезе отгоре сока и излезе въздуха. Затварят  и буркана се обръща за да се вакумира капачката. На сутринта се вкарват в мазето. Карат докато има щот си правя по 30 тина буркана по 800грама. На седмица по един за цялата зима. :)

Иначе си правим парена чушкова туршия, пукана чушкова люта и не люта - стандартни рецепти и без варене и консерванти- в тенджери и бидончета.
Царска или смесена от зеле, червени чушки, моркови, целина - на глави и листна, чесън.... абе каквото има и обезателно с повече карфиол  в буркани и 45 литров бидон - заливат се с гореща марината и буркана се затваря и обръща веднага за да се вакумира, а бидона след една нощ в стаята се сваля в мазето на хладно и рядко изкарва до януари щот свършва. Бурканите карат и до май, но рядко защото обикновено свършват по рано. Марината се прави от оцет, захар, сол , мед и олио - без консерванти. Ако някой иска мога да дам пълната рецепта. Става за всеки зеленчук.
Цели зелени домати и цели моркови само с вода и сол, като се покриват с вишневи листа и пластмасова решетка отгоре. Слага се и тензухена кърпа за да се обира цвета който се образувана по късен етап.
Зелето си е пак стандартно - като колежката Доматка..
Крушовица от диви круши - само с вода и малко захар.
Бабата прави слънчева - пак без консерванти.
Корнишоните кипнати, но само 2-3 минути. Котлона трябва да е силен за да хрупкат, че меки никой ги не ще. Задължително с оцетна киселина, а не с винен оцет защото не хрупат тогава.

Засега други се не сещам.




По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Вискяр

  • *
  • 1 711
  • 7
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: Туршии консерванти срок на годност
« Отговор #10 -: 04, август, 2016, 08:42 »
Едни размисли относно срока на годност на консерви.
Случвало се е да ям три годишен компот. Щото след остаряването му с една година не е поел към бидона с джибрето.
Както и двугодишен буркан с чушки в него, например.
Онзи ден ядохме черния дроб на ярето, заклано август миналата година. Замразен.
Начина на консервиране е личен избор и не влияе особено на срока на годност.
Разликата между качествена консерва и опасна консерва понякога може да се усети чрез аромата или вкуса.
Но разликата между качествена и безполезна (минимална оценка) консерва не може да се разбере по този начин. Въпреки консервирането, независимо от метода, в консервата протичат процеси. Най-простия пример е разрушаването на някои витамини при варене.
Замразяването и сушенето са най-добрите начини за консервиране. Първият метод поддържа температура, при която практически няма биологични процеси. Втория метод също изключва биологичните процеси - в суха среда са невъзможни, живота на Земята е базиран на вода.
Следва ги осоляването. Ако някой има проблеми със солта, може да изкисне консервираното.
От там нататък всеки метод има недостатъци.
И яжте консервите, когато им е времето. Като мине зимата, идват пресни неща. А консервите през лятото се състаряват за другата зима.
Ако много ви се яде кисело зеле през лятото, направете си прясно - бързо става.