Бактериални петна по динята - диагноза, борба. Причинител: Acidovorax avenae . Подвид citrulli
По заразеният разсад от дини първоначално се развиват воднисти петна на долната повърхност на котиледоните и листата:

Тези области след това стават покафеняват и некротират:

Патогенът - бактерия Acidovorax avenae ssp citrulli, може да развие некротичните петна по листата и върху проводящите тъкани на листа, с което затруднява и прекъсва развитието на присадената върху кратуна или друг носител диня.

На листа на по-развити растения, патогена може да доведе до големи, кръгли кафяви лезии, обикновено в близост до ръба на листа, но това не е надежден признак за диагностика. Уникалните симптоми за Бактериални петна по динята са: нередовни, ръждиви на цвят лезии, които се оформят по ребрата на листата:

А от долната страна на листата, реброто на крилото е напоена с вода:

Листните лезии могат да служат като източник на бактерии, които могат да инфектират и плодовете на динята. Тези листни лезии по плодовете често са трудни за намиране и може да бъдат объркан с лезии, причинени от патогенни гъби.
При възникване на това заболяване - Бактериални петна по диня, дини и други тиквени култури не трябва да бъдат засаждани на същото място в продължение на най-малко един сезон, останките от културите трябва да се изнесат от нивата и да се унищожат, ной-добре чрез изгаряне. Тиквени плевели - като лимонов пъпеш (познат у нас като диня за сладко, или само цитрон) , трябва да бъдат контролирани. Фунгициди на медна основа трябва да се прилагат по редовен график по време на цъфтежа или по-рано, ако се използват трансплантации - присаждане върху кратуна или друг носител на динята.
Всички снимки са на Tom Isakeit, катедра Plant Pathology, Texas A & M University.
Текста е от
http://aggie-horticulture.tamu.edu/vegetable/watermelon/foliar-diseases/bacterial-fruit-blotch/