Кръчма

Картофи сорт Джели (Jelly), син етикет - измама?

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
През април тази година, минавайки през пазара в Костинброд, ме привлече един чувал семе картофи. В чувала бе вшит син етикет на ИАСАС - знак за качество и гарантиран произход. На етикета бе отбелязано, че е сорт Джели (Jelly). (Естествено, съвременния неграмотен англоориентиран българин е преиначил немската дума в произнасяното по английски Джили!)Сорта е немски, нов - утвърден е в Германия през 2002 година. В България е внесен, според [ur=http://www.proplanta.de/Pflanzenbauberater/Sorten/Jelly-Kartoffel-mittelspaet-bis-spaet_sks_3423K4.htmll]информационния сайт proplanta.de[/url]  през 2006 година.
Сорт Джели (Jelly) е средно късен, до късен; много вкусен, предназначен главно за пържене, но може и да се вари; жълти стегнати обли клубени с дълъг срок на съхранение. Развива се добре и дава хубави добиви дори при лоши и трудни климатични условия: оценка 7-8 от 10 за добив и печалба . Размерът на клубените на сорта Джели се счита за голям - Ø 40-65 mm. Устойчив на нематода - Ro1, Ro3, Ro4, Ro5. Устойчивост на вирус PVY - малка (оценка 3 от 10); устойчивост на фитофтора - средна (5 от 10).
С други думи - сорт Джели е един чудесен и перспективен сорт картоф, подходящ дори за трудни райони.

В България почти няма информация за този сорт - въпреки че вече са минали 10 години от вноса, освен кратка характеристика на два сайта, множество обяви на производители и търговци на посадъчен материал и едно видео на вносителя и производителя на този сорт картофи и посадъчен материал.

Защо в заглавието съм сложил думата "измама"?
За мен синия етикет е гаранция за качество.
Картофите сорт Джели насадих първи - около средата на април месец. Тръгнаха много добре - силни, тъмнозелени изправени растения. Малко ги жарна слана, но без сериозни поражения - само по някое петно по някои листа. Мястото не е торено - миналата година бе угар. Пролетните дъждове им дадоха добър старт. От юни месец ги поливам с микродъждуване всяка седмица.
Прекопах ги веднъж с малката фреза.
Преди десетина дни, след прецъфтяването на по-развитите растения, имах намерение да ги прекопая втори път и да ги загърля. Реших да си ожблажим душата с пържени картофи и разрових да извадя. Имаше подходящи клубени, но намерението ми за повторно окопаване и загърляне бе попарено - намерих на две растения дълги по педя-две дебели корени, със зачатъци на картифчета, разпростряли се между редовете, на дълбочина не повече 3-4 см. Ако минех с фрезата, щях да ги унищожа. Отказах се от ваденето за пържене. Направихме второ плевене - бутрак и поветица главно.
Днес вече реших да вадя. Е, извадих, но ето снимки как изглеждат нещата:
Освен това намерих на два картофа кълнове!Нямам представа какъв е допуска за примес от друг сорт картоф за семе със син етикет на ИАСАС или пък разпад на сорта, но около 3 процента от растенията  изглеждат съвсем различно - ниски, с по-широки и заоблени листа, не толкова зелени. Клубените им са жълти и компактно израстли на пакет в основата на растението.

От картофи не разбирам много, но нито тези кълнове намирам за нормални, нито това разпростиране на клубенообразуващите корени навсякъде смятам за признак на добър сорт картофи.

Дали това са картофи сорт Джели (Jelly), дали синия етикет е измама, не се наемам да твърдя. Смятам да пиша на производителя и вносител Станислав Николов от град Трън за мнение. Стига да успея да намеря негов имейл адрес.
« Последна редакция: 12, юли, 2016, 13:54 от Вискяр »

Bogomil Todorov

 • **
 • 80
 • 1
 • градина
Не знам !От Костинброд съм , но човека който ти е продал картофите със сигурност не е от Костинброд! А иначе от Костинброд ,както казваме в шопско и "мачка ти не требва".
Аз мислех да садя "Джили" но не стигнах до Трън, може би ще опитам някоя от следващите години, но такива драми със семена картофи, като тази зима не съм си и представял , че ще има. Картофи за семе бол.
От Самоков, самоковски села ,Родопи , пловдивско ,борсата в Слатина-София, вносители-холандски , немски.....330 сорта  от 330 търговци ,търгаши и тн.
Моята драма беше с един производител на семена от с. Алино.
Позволявам си да му напиша името след 6 месеца ,въпреки че доста благословии отнесе(повече от 30 мин, в които карах към Алино от Костинброд, готов на саморазправа в почивния ми ден ,още като управител на столичен хипермаркет)
Та дядо ми Райко Чифлиджанов от с Алино(моля за извинение , ако някой го познава лично или е купувал семена от него)ми врътна следния номер:
Уговаряйки се цяла зима за сорт Сорая , който се отглежда в Костинброд и селата наоколо, увещавайки ме ,че ще ми преработи необходимото количество картофи за семе,  не си затвори телефона в един от последните разговори и станах свидетел, как нареждаше на някаква работничка следното:
"Че дойде един младеж от Костинброд, че ви срещнем на разклоно.Сака 500 кг сорая,ама она е затисната накраьо на складо.Скини етикетите на Агатата и му дайте от нея , ти знаеш първите палета дека вчера ги преработваате"
При което отнесе гореспоменатите благословии и 30 мин се обясняваше как някакви жени са объркали вчера етикетите и щял да ми даде Сорая, да не съм се притеснявал, ама хайде имай му вера вече , както и на другите обяви!
След което си направих заявка при вносителя за клас  А сорт Сорая и Алегрия в Ихтиман и си реших проблема.
Та Ти ми се кахъриш за некакви ТЪРГАШИ на селския пазар в събота в Костинброд.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
О, не съм казвал, че са от костинбродчанин.
На съботния пазар беше. Една кака, от амбулантните търговци със зеленчуци, бе подпряла до сергията само това чувалче.
Понеже не знаех нищо за този сорт, я питах дали е за пържене или за готвене. Тя се зачуди и рече, че са за продаване.  :D
Реших да го пробвам, по 1,10 лв /кг искаше. А и синия етикет ме привлече.
Предишната година от там си взех от един пловдивчанин семе за сартофи сорт Лаура. По 40 ст/кг ги продаваше, без никакви етикети. Въпреки че доста изтормозих семето, се родиха разкошни картофи.Само под слама, без торене, с микродъждуване.