Кръчма

Сортове дини - сравнителен тест ранозрелост

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
В тази тема ще ви занимая с един сравнителен тест за ранозрелост на различни сортове дини - местни, световно популярни и не толкова известни, в Градина Вискяр.
Отдавна се каня да направя по обхващащ тест за ранозрелост на различни сортове дини.
Преди няколко години успях само с два сорта:
Единият е с неизвестно име, отглеждан дълги години в Градина Вискяр, и показал отлични резултати за хладният Софийски климат. За удобство съм го нарекъл Верка - на името на баба ми, която бе страстна и любопитна градинарка, винаги отворена за опитване на нови видове и сортове растения за градина.
Другият сорт диня е Шугър бейби, известен у нас и с името Черна диня, заради тъмнозелената си окраска на кората - световно признат сорт и еталон за ранозрелост.
И двата сорта дини бяха директно засяти в леха, по една семка на 35 см разстояние една от друга; два реда на висока леха, широка 1,50 м. Тази необичайна гъстота на посева бе обоснована с това, че дините се отгледаха на вертикална конструкция, с помощта на сезал - както се отглеждат краставици и пъпеши. За разлика от пъпешите, на които дръжката издържа тежестта на плода, дините се нуждаят подкрепа - плода се настанява в мрежеста опаковка, окачена на отделно въже към вертикалната конструкция.
Резултата бе изненадващ, поне за мен. Динята сорт Верка узря една седмица преди еталона за ранозрелост Шугър бейби.
Тази година успях да започна по-пълнообхватен тест за ранозрелост на няколко сорта дини. Градина Вискяр вече разполага с богат набор сортове дини - само местните Плевенски са десетки, но все още не съм успял да ги класифицирам поотделно.
Ето една снимка на заложени за рътене преди време семена на част от плевенското генетично богатство:В сравнителния тест за ранозрелост на различни сортове дини не са включени хибриди, а само директни сортове. Хибридните сортове дини са друга бира. Поради настъпилите жеги в последните години може би някога ще включа и хибридни сортове. Но нощите в Градина Вискяр са си хладни.
Включените в теста сортове са: Верка - наситено жълта вътрешност; Шугър бейби; новият Blacktail mountain - 70 дневен директен сорт диня, създаден през 1970 година от Glenn Drowns в Северен Айдахо за райони с хладни нощи и късо лято; нов за градината сорт местна гръцка диня с жълто "месо"; три сорта руски дини - Сибирски пламъци, Ултраранен и Слънчев дар - жълт отвън и жълт отвътре. От подарените плевенските семена са включени нареченият от мен Vanilla Ice - две форми (или сортове) с червеникави и тъмнокафяви изключително дребни семенца, бледожълт от вътре; жълта диня №5 - с големи черни семена; сортовете с кодови номера 0257 - с дребни семена, и 0023.
Семената от всички сортове дини, участващи в теста за ранозрелост,  са засяти на 27 май 2016 година в дълбоки 48 гнездови табли за разсад, в торфо-перлитна смес - три към една части.
Разсадени са на 17 юни, на висока леха. Поливането ще е с микродъждуване, като при разсаждането са поляти с по половин литър вода на гнездо с лейка.  В някои гнезда са по едно, а в други са по две растения. Скоро почвата не е торена.
Има едно обстоятелство, с което още не съм решил как да се справя. Семената от Шугър бейби са собствени, от 2009 година. Не знаех как ще никнат и засях по три семки. Поникнаха всичките 18 семки!
Вероятно ще е разумно да премахна по едно растение и да останат по две?В най-лявата редица семената са от руските сортове, също реколта 2009 година - там нищо не поникна. Другата празна редица е от купени семена с отдавна изтекъл срок на годност.
С това сравнителният тест за ранозрелост на директни сортове дини в Градина Вискяр започна. Дано няма градушки!


Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Сортове дини - сравнителен тест ранозрелост
« Отговор #1 -: 04, август, 2016, 07:49 »
Различните сортове дини в Градина Вискяр, участващи в теста за ранозрелост, вече придобиват характерния си външен вид:Голяма част от тези сортове са от семена от плевенския край.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Сортове дини - сравнителен тест ранозрелост
« Отговор #2 -: 19, август, 2016, 19:17 »
Третата по ред на късане и рязане (за предните две ще пиша по-късно) диня, сорт Сибирские огни, вече приемливо узряла:И листенцето, и мустачето вече са изсъхнали.