Кръчма

Сортове люти чушки Градина Вискяр каталог-справочник

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Есента е към финала си, а аз за сортовете люти и ултралюти чушки в Натурална Градина Вискяр не съм писал от края на есента. Всъщност, като загледах, не съм писал по темата точно три месеца!
Когато се очерта, че младите пиперени растения едва ли ще успеят да дадат зрял плод и семена в обичайна леха в градината и взе да им става тясно в таблите за разсад, ги преместих в 3 литрови саксии.
Сместа за саксиите бе приготвена по следният начин: градинска почва, 12 годишен компост, лака от реката, кокоша тор. Пропорция - на око.
След посаждането поставих саксиите, с подложки, на конструкция на метър височина над терена. Пряко слънчево осветление сутрин, обяд и след обяд - сянка; привечер - пряко слънце. Първото поливане бе с потапяне в дълбока вода - да поеме субстрата максимално количество влага.
След това, на десетина дена, ги шербетувах с кокоши шербет, пак чрез потапяне.
Първоначалната идея бе да закарам саксиите за зимата при майка ми в апартамента - на голям югозападен прозорец и с парно.
Но колата ми сдаде багажа, а не виждах начин да ангажирам някого да превози над 30 броя три литрови саксии до там.
Като се развали времето, направих тунелна конструкция от дъги и поставих в нея саксиите с лютите чушки. С найлона не сколасах за тунела, покривах само с агривело ( плана бе да се покрива и с двете). На -3° се оказа, че издържа пипера. А също и цветовете.
В един момент патиците надупчиха агривелото и поопасоха някои от растенията.
При очаквани -5° внесох всички саксии в стаята, където сея най-ранния разсад. Поставих отгоре трите лампи по 36 вата на Силвания, тип гроулукс.

Обща снимка, с изкривени цветове:По-нормална снимка от близо:Саксиите са поставени на метални рафтове от стелаж, под наклон. Под ниската част има електрически радиатор.
Желязото и наклона са с цел по-равномерно разпределяне на топлината.
Постигнат ефект - около 18-19° С в субстрата.
Някои растения бяха опоскани до колец. На доста листата бяха поразени от студа и загинаха.
С времето повечето дадоха признак на живот - покараха нови филизи.
Днес им правих пререждане и ревизия - едно загинало, едно под въпрос, едно цъфнало и родило при тези условия нова чушка, някои вече зреят, а се виждат и нови цветове.

Нооо, ме викат за обяд и по-късно ще пиша повече.