Кръчма

Сортове люти чушки Градина Вискяр каталог-справочник

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: сорт люти чушки в градина Habanero White
« Отговор #15 -: 22, май, 2016, 16:59 »
15. Habanero White (Capsicum Chinense) - над 300 000 люто по скалата на Сковил. Докладвани са единични случаи за 410 000 единици!
Сорта люти чушки White Habanero произхожда от Перу. Това е рядка и красива изненада лют пипер. Растението изглежда невероятно, когато е покрито с тези прекрасни куршумо-образни шушулки. Чушлетата узряват, преминавайки от лайм зелено до кремаво бяло и изглеждат като желе боб.
Те са изключително люти и ароматни с Habanero вкус. Не са толкова люти, колкото по-големите Habaneros, но от тях все ще получите силен удар. Перуанският White Habanero ще бъде страхотен за горещи сосове, салса и салати.

Има известно объркване по отношение на произхода на White Habanero лют пипер, дори противоречиви градски митове, като производителите се борят за кредит. Някои източници твърдят, че Белия Habanero е роден в Юкатан в южната част на Мексико, доведени до останалата част на света от испанците. Някои казват Белия Habanero е родом от Перу. Seedaholic.com изброява синоними Белия Habanero като и двете перуанския и Юкатан White Habanero в тяхната ботаническа информация. Дори семейството му е латинското наименование - Capsicum chinense - е по цялото място. Те не са от Китай. Разказват, че Николаус Josepth vonJacquin, холандския ботаник, който ги е обявен през 1776 г., се досети историята им погрешно, не ги проследи до Централна или Южна Америка.

Цитат
White Habanero е рядък и известната трудно да расте. Твърде малко топлина, твърде много топлина, много влажна, прекалено сух или неоптимално циркулация на въздуха и тези принцеси не живеят. Но ние сме го прикован. това се дължи на градинарски опит или добро настроение на нашата ферма, малкото бяло Habanero процъфтява тук. И това, което енергичен принцеси са те. White Habaneros са срамежливи и се пенсионират - може би най-скромните на всички люти чушки: плодове от формата и размера на нищо повече от 2-инчов опъната желирани зърна, Бели Habaneros крият невероятен вкус зад непретенциозна бельо бял екстериор; външен вид близък до елегантно гладко полирани порцелан. На White Habanero растенията дори имат красиви малки чисто-бяла звезда с форма на цветя на 5 венчелистчета. Никой не би заподозрял, че чака тихо вътре в пипер White Habanero беше достатъчно ароматна огнева мощ, за да прати протези бабини навън и да я накара да иска да избухне в Flamenco, без рационално обяснение.


Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: сорт люти чушки в градина Habanero Peach
« Отговор #16 -: 22, май, 2016, 19:05 »
16. Peach Habanero (Capsicum Chinense) - 150,000 до 325,000 лютивина по скалата на Сковил.
Habanero Peach представлява компактно растение, около 50 см височина. Той е с висок добив. Пиперките са с цвят на праскова, когато са узрели. Те са по-дълги, отколкото повечето сортове Хабанеро, имат хубав плодов вкус и са много люти. Този сорт произхожда от Карибите. Добив - 100 дни след пресаждане.

« Последна редакция: 23, май, 2016, 08:06 от Вискяр »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: сорт люти чушки в градина Habanero Orange
« Отговор #17 -: 22, май, 2016, 19:05 »
17. Habanero Orange - 150 000 до 325 000 лютивина.
Orange Habanero - Оранжев Хабаньеро, произхожда от Юкатан и е един от фаворитите - добра острота, в съчетание с уникален плодов аромат.
Повечето чушки Хабаньерос в тропиците достигат до 120 см на открито. В различни условия може да останат по-дребни.
Може да се отглеждат и в стайни условия - така целогодишно ще имате вкусни и страшно люти чушки.
Задължително да се работи с ръкавици и да се пазят очите!Пълнени Хабаньеро и увити в шунка и запеченеи:

« Последна редакция: 23, май, 2016, 08:40 от Вискяр »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: сорт люти чушки в градина - Habanero Maya
« Отговор #18 -: 22, май, 2016, 19:05 »
18. Habanero Maya  - 150 000 лютивина.
Сорта люти чушки Хабаньеро Мая е нетипичен - с издължени яркочервени пиперки, достигащи 7-8 см. Представя се отлично в по-хладни райони. Добра производителност.
Чушките са по-тънки и се сушат по-лесно от другите Хабаньеро.

« Последна редакция: 23, май, 2016, 09:23 от Вискяр »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: сорт лют пипер в градина - Costeno Amarillo
« Отговор #19 -: 22, май, 2016, 19:24 »
19. Costeno Amarillo -  1200 до 2000.
 Costeño Amarillo ("Costeño" означава крайбрежни, Amarillo означава "жълт" на испански)  произхожда от Мексико. Чушките са дълги около 5 до 8 см, а на 2 до 2,5 см в диаметър. Цветът на чушки от зелено до жълто-оранжев и има тънка плодове стена, което го прави лесен за да изсъхне. Те имат приятен лимонов цитрусов аромат и са вкусни в супи, салати, яхнии и с пържени картофки. Изсушените люти чушки се използват за вземане на жълти mole сосове.Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: сорт лют пипер в градина - Chile deArbol
« Отговор #20 -: 22, май, 2016, 19:45 »
20. Chile deArbol - 15 000 до 30 000 лютивост.
Chili dе Arbol - De Arbol означава "като дърво", съчетава огнена топлина с опушени аромати, които наистина подобряват мексиканското готвене. Високи растения (до 1,20 метра) носят тежки товари на тънки, извити чушки през цялото лято. Тази реликва пипер произхожда от Чиуауа, Мексико, и е пипер, който се вижда най-често в сушени струни пипер (ristras) или венци (низа), защото плодове запазват своя ярко червен цвят след изсушаване.
Chiles де Arbol са тесни, извити люти чушки, които започват от зелено и стигат до ярко червено на цвят при узряване. Чили Arbol е мног лют пипер. Бъдете внимателни по време на подготовката. Маслото в Arbol Чили, както и много други много люти чушки, може да бъде изключително дразнещо за очите или някакви малки ранички по ръцете, така че може да е добра идея да се носят ръкавици по време на работа!
De Arbol имат естествен, тревист аромат с намек на nuttiness и те имат изгаряща, кисела лютивина. Изсушената De Arbol има по-отличителен вкус от пресния пипер, като процесът на сушене наистина подобрява техния вкус. Вкусът на De Arbol Чили се счита да превъзхожда другите Чили чушки с много конкуренция чили готвачи и се счита за важен за много югозападните американски кухни.
В своята шушулка De Arbol често се използва за ароматизиране на масла и оцет и като прах на De Arbol е перфектна във всяка чиния, в която искате да се повиши нивото си на лютивост. Смелете у дома си в малки партиди и използват в чили, лют сос, салси, супи, такос, и се разбърква СРЮ. Ние обичаме да ги подсушим тост в горещ тиган и след това се хвърля в миксера с tomatillos , лук, печен чесън и малко вода за ароматно бърз маса салса. Можете да използвате Japones , Pequin и Tepin люти чушки като заместители за всяка рецепта, призоваваща за De Arbol люти чушки.Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
21. Golden Cayenne - 30 000 до 50 000 Scoville единици
Cayenne pepper - лют червен пипер, известен също като подправка Гвинея, крава рог пипер , Ред Хот Чили Пепърс, aleva, птичи черен пипер, или, особено в прахообразна си форма, червен пипер, е сорт на пипер свързани с чушки, jalapeños, червен пипер и др. В Capsicum род е в куче грозде семейството ( Solanaceae ). Той е гореща люта чушка , използвана за ароматизиране на ястия. Той е кръстен на града Cayenne във Френска Гвиана .
Плодовете са обикновено изсушени и смлени, или смачкани/стрити и печени в сладкиши, които след това се стриват и пресяват, за да се направи на прах подправка със същото име.
Cayenne се използва при готвене пикантни ястия, като прах или в целия си вид (като в корейска, Съчуанска и друга азиатска кухня), или в по-тънък, оцет базирани сосове.  Той се използва и като билкова добавка , и се споменава от Николас Кулпепер в неговата Complete Herbal, 1653, като "морски пипер",  погрешно название за "Гвиана пипер".
Golden Cayenne е един от най-вкусните сортове пипер/чушки.
Растението достига около 45 до 60 см височина и има жълтеникави/кремави цветове. Плодовете узряват в 85 до 95 дни. Зряло растение може да произвежда до 40 шушулки и ще произвежда чушки през цялото лято.
Златни Cayenne люти чушки се отличават от по-общите Red Cayenne Чили с техните златистожълт цвят и гладка кожа. Младите Златни Cayenne люти чушки узряват от зелено до златисто-жълт цвят и са с размер от 4 до 6 см в дължина, когато са зрели. Те имат заострен външен вид, характерен за Чили пипер и са пълни с дребни семена, които запазват много топлина на Чили. Нивото на пикантност зависи от размера и цвета на Чили - по-големите и по-тъмни нюанси люти чушки са най-лютите.
Чушките също са добри за декорация и перфектни да използвате за осъществяване на венец (низан пипер) или ristra, те изглеждат много добре, когато са нанизани заедно с Red Cayenne.
Хранителна стойност: Златни Cayenne люти чушки съдържат големи количества витамин А и витамин С, които са антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и оказват помощ за предотвратяване на рак. Фитонутриента капсаицин е силно противовъзпалително средство, а също така помага за предотвратяване на инфекции на синусите.
Както и при подготовката на най-горещите Чили чушки, добре е да се използват ръкавици. Златни Cayenne люти чушки могат да се използват пресни или изсушени и смлени в златен прах. За пресни препарати, подкосяване на Чили надлъжно и премахване на семена и вътрешни ребра може да смекчите подправката. Вътрешните части на Чили съдържат капсаицин, който е това, което дава Чили своята подправката. Нарязани на кубчета Златни Cayenne люти чушки могат да се добавят към салси или супи за малко лютивина. Техният аромат е предпочитан за използване в Южни, креолски и Cajun ястия. Те могат също така да се опече и се използва, за да направи люти сосове, желета и мезета.
Съхраняване - да се пази от влага и се съхранява в хладилник, като се използва в рамките на една до две седмици.
За готвачите:
Можете да поставите Златен Кайен в повечето ястия, призоваващи за Серано, Халапеньо, или Habanero чушки.


Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
22. Ancho - 1,000-1,500.
 Предпочитана употреба - сушен и смлян.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
23. Anaheim - между 500 и 2500.
Анахайм люти чушки са за обща употреба, предпочитана употреба - узряли. Те могат да се опекат, обелени - гювечи, такос, сандвичи и енчилада. Нарежете печени чушки и добавете сладък и леко пикантен вкус черен пипер на салси, сосове, царевичен хляб, яхнии и супи. Това разнообразие в двете зелени и червени форми лесно се пълнени и често се използва при приготвянето на класически ястие на Chile rellenos. Освен това чушките могат да се слагат в туршия, на скара или сушени.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Сушене люти чушки в домашни условия
« Отговор #24 -: 23, май, 2016, 09:00 »
Как да сушим люти чушки в домашни условия?
Обичайния начин за сушене на лют пипер в България е низането - с шивашка игла и подходящ конец. С помощта на иглата конеца се промушва през дръжките на лютите чушки. След като се приключи низането, готовата низа (венец) се окачва на проветриво място за сушене.
Преди сушене чушките се почистват и подсушават.
Индустрията се е погрижила да улесни тази дейност. Продават се домашни сушители:
След запълване етажите с решетки се подреждат и апаратът за сушене се включва.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=9xIdCJXTw-c" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=9xIdCJXTw-c</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vu6hI2pUdjw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vu6hI2pUdjw</a>
« Последна редакция: 23, май, 2016, 09:10 от Вискяр »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Ще яде Асан лилава люта баница!  ;D
С нетърпение чаках семената на сорта лют пипер Orozco да покълнат, за да разбера кой от двата варианта от Мрежата ще се окаже - дали лилавия, или обичайно зеления "български морков".
Първоначално, преди около десет дни, дружно поникнаха около една трета от посятите семена. Нямам никаква представа от коя година са семената и колко от тях ще поникнат. През ден два започнаха да се показва по някой кълн и от друг сорт люти и супер люти чушки. Почти се бях отчаял, че Orozco и още няколско сорта няма да поникнат.
Но вчера сутринта един, а до вечерта още един кълн, се появиха за живот.
Ето резултата от тази сутрин:


Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Деветнадесет от 23 сорта люти чушки поникнаха.
Вече са в саксии от 3 литра, предстои шербетуване с кокоша тор, очаквам първи цветове:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=tQAhqPtQgF4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=tQAhqPtQgF4</a>

Нека да е лю-тооооооооо... се пееше в една песен.  :D
« Последна редакция: 06, септември, 2016, 11:39 от Вискяр »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Първата пъпка на сорта лют пипер Орозко (Orozco) - 5 000 до 30 000 по скалата на Сковил:


Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Едно реално мнение за сорта лют пипер Хабанеро. Четете внимателно и не правете това у дома си!  :P

Цитат на: troll
Начи  ...   аз миналата вечер изядох едно хабанеро, малко, ма хабанеро, хабанеро, ма малко .... бива.
Досега съм изял две карибе, които са класирани под хабанеро и тай чили.
От хабанерото си избрах най-малкото, около 1 см в диаметър и добре подготвен с хляб и картофено пюре му отхапах връхчето със зъби. Подъвках го със залък хляб, преглътнах и зачаках.....еми нищо. Е ся някакъв далечен намек в устата може би.Попиинах да измия устата и хапнах хляб.
Втория път отхапах около една трета чушка и може да съм закачил и семе и туй, дето държи семето.Докоснах и чушката с устни, което, малко по-късно разбрах, че не е добра идея. Не! Категорично не е! Не правете това в къщи!
Сега вече още при раздъвкването усетих, че почва да ми пламти устата. Но не беше страшно чак.Похапнах и после си доядох чушката.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Сорта люти чушки Орозко (Orozco chili pepper) разцъфна:А вчера цъфна и Costeño Amarillo:Има и други цъфнали люти пипери, главно от слабо лютите, но те са си обичайният бял цвят и жълти тичинки.
« Последна редакция: 17, декември, 2016, 13:41 от Вискяр »