Кръчма

Сортове люти чушки Градина Вискяр каталог-справочник

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Каталог-справочник на популярни сортове люти чушки. На Градина Вискяр подариха една колекция семена от люти чушки и пиперки.
Общо 23 сорта.



Това е списъка със сортове люти чушки. Доколкото успея, ще им впиша показателите за лютивина, според общоприетата скала на Сковил.

1. TAM Jalapeno
2. Tabasco (Capsicum frutescens)
3. Poinsettia (Коледна звезда)
4. Poblano
5. Pequin (Piquin)
6. Pasilla Baijo
7. Padron
8. Habanero Yellow
9. Jalapeno
10. Jalapeno Purple
11. Jamaican Red
12. Jamaican Yellow
l3. Mulato Isleno
14. Orozco
15. Habanero White
16. Peach Habanero
17. Habanero Orange
18. Habanero Maya
19. Costeno Amarillo
20. Chile deArbol
21. Golden Cayenne
22. Ancho
23. Anaheim

Какво е органолептичен тест на Сковил?
В метода на Сковил точно премерено тегло на сухия пипер се разтваря в алкохол, за да се извлекат компонентите на "топлина" (capsinoids), след това се разрежда в разтвор на захар във вода.  Намаляващи концентрации на извлечените капсаноиди са дадени на група от пет обучени дегустатори, докато по-голямата част (поне три) вече не може да се открие топлината в разреждане.  Нивото на топлина се основава на това разреждане, оценени в кратни стойности на 100 SHU (Scoville топлинни единици).
Слабост на органолептичен тест на Scoville е неговата неточност и се дължи на човешката субективност, в зависимост от небцето дегустаторът и техния брой в устата топлинни рецептори, които се различават значително сред хората.  Друга слабост е сензорна умора :  небцето бързо се десенсибилизира от капсаицина след дегустация на няколко проби в рамките на кратък период от време. Резултатите варират в широки граници (до ± 50%) между лабораториите.
Това е скалата на Сковил:



Първоначално смятах само да опиша лютивината на тези сортове пипер, но в процес на работата усетих, че темата се превръща в каталог-справочник на популярни люти сортове чушки и тяхната употреба за храна и в кухнята. На мен ми бе много интересно изграждането. Приятно четене!
« Последна редакция: 22, май, 2016, 20:22 от Вискяр »

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
1. TAM Jalapeno - около 1 000  Scoville единици. Добивен сорт лют пипер, разработен от обичайния сорт Халапеньо в  Texas A & M University в САЩ и е по-малко лют, но има същия уникален вкус като "редовен" Халапеньо. Растенията са малко по-малки и са много устойчиви на болести - картофен вирус Y (PVY). Употреба: свеж - салса, салати; пълнене; сушене; мариноване.

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
2. Tabasco (Capsicum frutescens) - един от най-популярните сортове люти чушки с оценка 30,000 - 50,000.
Употреба - свежи, в разядка, в оцет Tabasco.


Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
3. Poinsettia (Коледна звезда) - 1300 до 2500. Дава 8 см дълги чушки, растат в изправено положение в клъстери, като нокът. Растенията са около 60 см височина. Чушките са добри за сушене или да се използват пресни. Чудесен  сорт за саксии и контейнери.


Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: сорт люти чушки в градина - Poblano (Поблано)
« Отговор #4 -: 22, май, 2016, 12:21 »
4. Poblano - 1,000–1,500 SHU. Методи за подготовка включват: сушени, покрити в бита яйце ( capeado ) и пържени, пълнени, или в мол сосове. Тя е особено популярна по време на мексикански тържествата за независимост, като част от едно ястие, наречени люти чушки самостоятелен nogada , в която са включени зелени, бели и червени съставки, съответстващи на цветовете на мексиканския флаг . Това може да се смята за един от най-символичните ястия Мексико от нейни граждани.
След като се опече и обелени (което подобрява текстурата чрез премахване на восъчна кожа), poblano чушки са запазени или чрез консервиране или замразяване. Съхраняване ги в херметически затворени контейнери ги държи в продължение на няколко месеца. Когато се суши, за poblano става широк, плосък, с форма на сърце шушулка; от тази форма, то често се смила на прах се използва като ароматизатор в различни съдове.

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: сорт люти чушки в градина - Pequin (или Piquin)
« Отговор #5 -: 22, май, 2016, 12:25 »
5. Pequin - 60,000 до 100,000 единици. Изсушен с дърва, става много вкусен и ароматен. За общи приложения.


Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
6. Pasilla Bajio -  1000 до 2000 лютивост.
Pasilla означава "малко стафиди" на испански, позовавайки се на тъмно кафяв цвят и стафидно-подобен аромат на изсушения пипер. С богатия си, опушен аромат - с нотки на какао, и средни острота, изсушения пипер често се използва в мексикански мол и enchilada сосове. Зелените чушки се използват и в ястия и след това наречените Chilaca. При узряване чушките се превръща от тъмно зелен цвят до тъмно кафяво и почти черен, растат по-дълги от 20 см.
pasilla е част от "Света Троица" на мексикански сушени люти чушки.
Изсушени Пасила Бахио, подобно на Анчо чушки, могат да бъдат рехидратирани за употребявани в сосове, яхнии, супи, салси, горещи сосове, пасти и маринати.


Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: сорт люти чушки в градина - Padron (Падрон)
« Отговор #7 -: 22, май, 2016, 13:00 »
7. Padron - 500 до 2,500. Зелени са слабо лютиви. С узряване лютивостта се увеличава.
Младите Padron-и са отчетливи, с цвета на зелени лимони, около пет см дължина и техния вкус е на чубрица, тревист, пикантен и пиперлив. Не е необичайно да се намери огнено люта в младо растение (приблизително един от всеки 10 чушлета), което се нарича рулетката на Падрон.
Люти чушки Падрон традиционно се пържат в подходящ тиган с горещ зехтин, докато набъбнат кожните мехури, посипват се с морска сол и лимонов сок и се сервира. Padron могат да бъдат добавени допълнение към пици, салати, паста, супи, fritattas и оризови ястия като паеля. Padrons чифт добре с кремообразни сосове, цитруси, Manchego сирене, други люти чушки като пушени chipotles, омари, скариди, чоризо, свинско месо, птиче месо и домати. Големите реколти на Падрон люти чушки могат да създават необходимостта да се консервират на туршия или друго запазване. Те могат да бъдат приготвени и консервирани, гъсто опаковани в зехтин и морска сол или кисели, след основни методи за ецване.
От 1979 г., в  град Herbon, Испания, се провежда годишно гастрономическои събитие - Фестивал Pemento де Падрон, която се проведе през целия месец август.


Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
8. Habanero Yellow (Capsicum chinense) - 150 000.
Групата Хабаньеро - наречени на кубинския град Хавана, люти чушки имат завидна лютивост - от 100 000 до 350 000! През 1999 година са вписани в Гинес като най-лют пипер.
Над тях, по скалата на Сковил, са такива сортове люти чушки, като: Bhut Jolokia (Призрак пипер) - 1 000 000, Naga viper (Дракон пепелянка) - 1 382 000, Trinidad Scorpion butch (Скорпион-хулиган от Тринидад) - 1 500 000.
Не се подлъгвайте от малкия размер на Хабаньеро чушките - около 5*3 см! Сериозна препоръка е да се слага само една чушка в ястие. Ако не ви е достатъчно люто  :D , винаги може да добавите после още.
Хабаньеро жълт, или още Habanero Golden - златен, е високо продуктивно растение с височина до 75 см. с характерна форма на фенер.


« Последна редакция: 23, май, 2016, 09:24 от Вискяр »

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
9. Jalapeno - 2 500 до 10 000 лютивост.
Възникнал в Xalapa (наречен също Jalapa) Мексико, Халапеньо пипер не е един от най-лютите в света, но това е един от най-популярните сортове люти чушки. Със стотици различни приложения, както в и от кухнята, този пипер се превърна в неизменна лютивост за САЩ, известен също като huachinango и Чили Гордо.
Въпреки огромното приложение на Халапеньо, един от най-разпространените начини за използване на този пипер  е производството на Chipotle чушки. В този процес, производителите позволяват пипер Халапеньо да останат на растението, докато не изсъхне. Те събират тези и ги поставят в запечатана камера за пушене.
Чушките се разбъркват периодично, за да се гарантира, че всеки пипер е старателно опушен. След три до четири дни, чушките люти са превърнати в Chipotle чушки и готови за пазара. Това са високо търсени по целия свят. Те имат силно опушен подправка вкус. Това ги прави чудесно допълнение към много ястия.
Растението достига  до около 90 см височина и доходност до около тридесет чушки.
Узрялите червени чушки са по-малко желани от зелените.



Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: сорт люти чушки в градина Jalapeno Purple
« Отговор #10 -: 22, май, 2016, 15:31 »
10. Jalapeno Purple - 2500 до 8000.
"Лилав Халапеньо" е красив, годен за консумация и много декоративна версия на стандартния Халапеньо пипер. Растенията произвеждат панаирджийски лавандулови цветове, последвани от потоп от 7 см дълги плодове. Растенията са много продуктивни - от едно се получават до 50 шушулки.
Чушките се появяват в брилянтно изумрудено зелено, те бързо узряват през тъмнолилав тон с бързо насищане на кожата, и в крайна сметка узряват като алено червени.
Пурпурен Халапеньо може да се добавя към супи, яхнии и спадове или ползва цялата, когато печено с меса или пълнени. Опитайте ги сурови, леко сотиран, или кисели.
Спокойно може да се отглежда през зимата в къщи.




Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: сорт люти чушки в градина Jamaican Red
« Отговор #11 -: 22, май, 2016, 15:47 »
11. Jamaican Red (Capsicum Chinense) - 100 000 до 200 000 .
Ямайка лют червен е компактно растение, което ще расте до 60 см височина. Растението дава изобилие от чушки. Те са подобни на Scotch Bonnet люти чушки и са с дължина 5 см и 3,5 см ширина и изглеждат като гъби. Цвета по време на зреенето се променя от зелено до червено и са много люти. Чушките имат плодов аромат и са широко използвани в Карибско море за приготвяне на топли сосове.
Плодовете на  Jamaican Red лют пипер имат много характерен плодов аромат на ябълки, кайсии и намек за цитрусови. С по-тънка ципа са от Jamaican Hot Chocolate.


Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: сорт люти чушки в градина Jamaican Yellow
« Отговор #12 -: 22, май, 2016, 15:56 »
12. Jamaican Yellow (Capsicum Chinense) - 100000 до 200 000.
Сходен с Червен ямайски. Чушките имат плодов аромат. При узряване от зелено преминават в жълто.
Използва се в салса, сосове и могат да бъдат пълнени.



Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: сорт люти чушки в градина Mulato Isleno
« Отговор #13 -: 22, май, 2016, 16:13 »
13. Mulato Isleno - 500 до 1500.
Друг член на "Светата Троица" в Мексико. Задължителен в Mole сос.
Mulato Isleno е подобна по размер на Анчо Poblano, но е малко по-дълъг и по-плосък. Има вкус леко сладък. Цветът на чушки от зелено до тъмно кафяв шоколад след около 85 до 95 дни. Растенията ще растат до 80 см височина. Чушките могат да се използват както незрели, така  и в зрял етап. Отличен за салса, печене и плънка. Може да се суши.
Mulato Isleno са най-добри, когато се прибират в пълна зрялост за най-богатия аромат.
 

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: сорт люти чушки в градина Orozco
« Отговор #14 -: 22, май, 2016, 16:36 »
14. Orozco - 5 000 до 30 000.
Един невероятно привлекателен 90 см висок сорт лют пипер с лилаво-черни стъбла и изправени плодове, обръщайки се от светло зелено до лилаво (почти черно), жълто, оранжево, после червено. Листата е лилаво почти черен на предната и зелено на гърба. Цветовете са лилави. Този сорт е голяма хубавица и заслужава място във всяка Чили колекция. От Източна Европа.
Един леко митичен в Мрежата сорт люти чушки. Често го бъркат с български сорт, наричан "морков" - с оранжеви плодове. Ще видим какво ще израсте от семената.






Цитат
Ороско: C. Annuum.
Сортовете от много спорна идентичност. Всъщност има два вида информация по отношение на този сорт. Първият говори за много привлекателна растение от клоновете на стволови и черни, листата са родени зелени и тогава стават черни с пъстрота, която отвежда на цветовете бяло, зелено и лилаво. Цветовете са лилаво очертани в бяло, плодовете са малки, около 3см, и узряват от черен, тъмно оранжево до червено. Втората версия, говори на стволови растения и зелени листа и бели цветя. Плодовете узряват от зелен на оранжев. Много прилича на български морков. Само непротиворечиви информация е източникът, Източна Европа. Ние открихме, че първата версия, но ние оставаме в съмнение. Ако някой е имал по-безопасно информация да общуват, те ще бъдат добре дошли и няма да се поколебае да променим.
Източник: http://www.chileplanet.eu/schede/Orozco.html

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=sGrjFnt5wBI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=sGrjFnt5wBI</a>
« Последна редакция: 22, май, 2016, 16:40 от Вискяр »